Przyparcie boczne rzepki

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Ruda
Ekspert/fizjoterapia
Życiówka na 10k: 40:30
Życiówka w maratonie: 3:20
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Milagros pisze:Jako że mój problem również dotyczy bocznego przyparcia rzepki, postanowiłam napisać tutaj.

Historia mojego kolana jest dosyć długa. Początkowa zła diagnoza spowodowała, że wciśnięto mnie w gips, co jedynie pogorszyło ogólną sprawność mojego kolana, a w sprawie rzepki zdziałało zupełnie nic. Poszłam do dobrego lekarza, postawił odpowiednią diagnozę i zapisał na rehabilitację. Dodam, że drogą rehabilitację. Przewidywany czas powrotu do biegania został ustalony na 8 tygodni, jednak nawet po 16 tygodniach efekty były mierne. Co robić, gdy portfel nie pozwala na dalszą kurację? Lekarz powiedział, że w przypadku bocznego przyparcia rzepki jest 85% szans wyleczenia się rehabilitacyjnego, ale jednak statystyka to statystyka. Zaproponował artroskopię z podcięciem troczków. Pakować się w to? Mam już tego totalnie dość, męczę się z tym od kwietnia i nie wiem co robić :ech:
to wszystko zależy - zwłąszcza od ukształtowania bruzdy miedzykłykciowej i budowy rzepki. Nie zawsze daje to dobry efekt i powiem szczerze, ze dośc często juz się od tego odchodzi. Można doprowadzić do destabilizacji rzepki a wtedy do juz duży problem. Musizz też wiedziec, ze po przecięciu troczków czeka Cie o wiele dłuższa rehabilitacja. Ja prbowałabym jeszcze rehabilitacyjnie- może łańcuchy powięziowe, więcej pracy manualanej?
http://www.ortoreh.pl
"Droga jest celem"
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ