Witam
Od kilku miesięcy biegam po lesie. Zawszę około 5km trucht i później kilka sprintów po 50-80m.
Po kilku dniach przerwy od biegania, kiedy chcę po tych 5km truchtem zrobić sprint to po prostu czuję jak mięsień czterogłowy uda (tak mi się wydaje że to ten) robi się twardy i odczuwam silny ból przez co muszę przerwać od razu.
Od czego tak może być? Co z tym mogę zrobić?
podczas truchtu OK przy sprincie silny ból czterogłowego uda
- Eddie
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Po tych 5 km truchtu przed sprinntem wykonujesz jakiekolwiek ćwiczenia rozciągające ?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 40:14
- Życiówka w maratonie: brak
Ćwiczenia statyczne? Po co? Zrób duzo skipów, bieg tyłem, bokiem, podskoki, później przyspiesznie z tych właśnie ćwiczeń i na koniec z 2 przyspieszenie, później z 2-3 min truchtu i te twoje ćwiczenia.
Moim zdaniem lepiej żebyś zamienił 5km na 35-40 minut rozgrzewki. Trucht ma być wolny a za dużo tez nie porzebnie.
Moim zdaniem lepiej żebyś zamienił 5km na 35-40 minut rozgrzewki. Trucht ma być wolny a za dużo tez nie porzebnie.
-
- Rozgrzewający Się
Tak rozciągam się przed tymi sprintami.
Tylko ja właśnie chcę trenować i krótkie i dłuższe dystanse.
Dzisiaj nasmarowałem się maścią przeciwbólową i było lepiej. Pierwszy sprint (jakieś 50m) zrobiłem i było ok, potem przeszedłem ze 100m chciałem biec kolejne 50m ale niestety złapał mnie ten ból i koniec...
Co mogę zrobić? jakieś masaże?
Tylko ja właśnie chcę trenować i krótkie i dłuższe dystanse.
Dzisiaj nasmarowałem się maścią przeciwbólową i było lepiej. Pierwszy sprint (jakieś 50m) zrobiłem i było ok, potem przeszedłem ze 100m chciałem biec kolejne 50m ale niestety złapał mnie ten ból i koniec...
Co mogę zrobić? jakieś masaże?