Witam, jestem nowy, Jestem Dawid mam 18 lat zamierzam zacząć biegać w celu poprawy kondycji oraz zrzuceniu trochę kilogramów. Dzisiaj biegłem pierwszy raz. Mam bardzo słabą kondycje, przebiegłem około 4 km w 20 minut, lecz też szedłem marszem. Mam taki problem. Po około 5 minutach takiego truchtobiegu zaczęło mnie kłuć w prawym płucu, potem przeszło na lewe bądź serce ale nie potrafie tego określić. Kłucie się nasilało, postanowiłem iść marszem. Przeszedłem z minutkę biegłem dalej jakieś kolejne 5 min i znowu zaczęło kłuć. Przeszedłem marszem kolejną minutę i pobiegłem dalej. Kłuło mnie dalej, fakt faktem nie tak mocno jak za pierwszym razem ale odczuwałem to. Czego to może być wina? Dodam tak jak pisałem mam bardzo słabą kondycję. Może to przez to?
Pozdrawiam, Dawid.
@edit
Dodam, że gdy teraz tak 20 min po bieganiu zrobię głęboki wdech to w prawym płucu mnie jeszcze kuje.
Kuje w płucach{sercu?)
- F@E
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Normalka bo porwałeś się motyką na księżyc, biegaj po 2-3 km 6-7min/km i zwiększaj minimalnie co tydzień, jak dojdziesz to 5 km w 26-30 min to potem możesz zacząć robić siłę przygotowując się na więcej.
pozdro
pozdro
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
-
- Zaprawiony W Bojach
Potwierdzam, miałem podobnie, szczególnie jeżeli przed treningiem się nie rozgrzewałem.
Polecam dobrze się rozgrzać i nie zaczynać od wysokiego tempa.
Polecam dobrze się rozgrzać i nie zaczynać od wysokiego tempa.