Kolano

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Arczi_wu
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Cześć wszystkim mam pytanie. Wiem że jest to temat wiele razy przerabiany. Ale od czasu do czasu odczuwam ból w kolanie właściwie nie czuję by to była rzepka czy staw ale raczej tak jakby bolały mnie wiązadła i taki chłód w kolanie czasami czuję nie zdarza się mi to ciąglę ale tak okresowo niewiem raz od czasu do czasu tak na 3 miesiące. Byłem u lekarza i na prześwietleniu nic nie wykryli nie wiecie co to może być i czy ktoś miał podbnie bo zaniedługo wybieram się znów do lekarza i niewiem co mu powiedzieć. Proszę o porady o pomoc.
Wszystko czego potrzebujemy do życia mamy w głowie, a głowa często używa 100 tys wymówek by sobie odpuścic wysiłek lub coś pożytecznego dla nas.
PKO
Awatar użytkownika
szy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:01
Życiówka w maratonie: 3:19:17

Nieprzeczytany post

Mam coś bardzo podobnego, żadnych zmian w kolanie, prawdopodobnie stany przeciążeniowe. Lekarz zalecił mi:
- maść chłodzącą lub lód po dużym wysiłku
- wzmacnianie mięśni wiążących kolano, np. czworogłowego uda (niestety nie powiedział jak, szukam:))
- maść typu ketoprom, chyba tak na wszelki wypadek

Na ocenę skutków jeszcze upłynęło za mało czasu, na razie mi się nie pogarsza, ale objawy nie zniknęły.
Arczi_wu
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

mnie zwłaszcza boli jak nie ruszam u lekarza już byłem teraz do ortopedy pogadam z nim i może coś zrobi jakieś inne badania bo może mam coś nie tak ze scięgnami lub coś bo czuje ból własnie na scięgnach ale raz jest raz go nie ma .
Wszystko czego potrzebujemy do życia mamy w głowie, a głowa często używa 100 tys wymówek by sobie odpuścic wysiłek lub coś pożytecznego dla nas.
Awatar użytkownika
mariod
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Bardzoooooo dobraaaaa maść,tak się nazywa ZEEL. 32zł.
Arczi_wu
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

cześć mam mieć zastrzyki "synocrom" w kolano czy myślicie ze potym moge normalnie biegać itp ?
ref
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:47:32

Nieprzeczytany post

szy pisze:Mam coś bardzo podobnego, żadnych zmian w kolanie, prawdopodobnie stany przeciążeniowe. Lekarz zalecił mi:
- wzmacnianie mięśni wiążących kolano, np. czworogłowego uda (niestety nie powiedział jak, szukam:))

Na ocenę skutków jeszcze upłynęło za mało czasu, na razie mi się nie pogarsza, ale objawy nie zniknęły.
Gdybyś znalazł ćwiczenia na czworogłowego i stabilizujące kolano, daj znać tutaj :) Będę wdzięczny, bo również mam problemy.
RM
Arczi_wu
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

przysiady, wyprosty nóg na maszynie , uginanie nóg leżąc, tak krótko ale jest jeszcze masa innych ćwiczeń bo z tego co ostanio czytałem w gazecie nie należy zaniedbywać dwugłowych ud poniewaz może to się odbić na kolanie własnie. A do mojego pytanie wyżej synocrom jeżeli ktoś miał takie zastrzyki lub wie coś na ten temat niech sie wypowie czy mozna po tym biegać bo lekarz powiedział ze lepiej bym sie przerzucił na rower, ale to juz dla mnie nie to samo,
Awatar użytkownika
szy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:01
Życiówka w maratonie: 3:19:17

Nieprzeczytany post

ref pisze:
szy pisze:Mam coś bardzo podobnego, żadnych zmian w kolanie, prawdopodobnie stany przeciążeniowe. Lekarz zalecił mi:

Gdybyś znalazł ćwiczenia na czworogłowego i stabilizujące kolano, daj znać tutaj :) Będę wdzięczny, bo również mam problemy.

Stosuję trzy rzeczy:
- rower (indoor cycling)
- w siłowni wyprosty nóg na maszynie, ale nie przesadzam z obciążeniem (kiedyś ćwiczyłem na 120kg, teraz 70kg mi wystarcza)
- ćwiczenia na nogi z bieganie.pl, dokładnie te: http://bieganie.pl/?show=1&cat=2&id=1069

jest lepiej niż było, chyba szczególnie dzięki tym ćwiczeniom nogi
Arczi_wu
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

A mi ktoś odpowie ? Proszę no to dla mnie ważne jest.
Awatar użytkownika
Paunow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

No to ja Ci odpowiem. Ja miałam robione iniecje dostawowe z preparatu Ost (ma podobny skład) 2 lata temu i w zeszłym roku. Ze skutków jestem bardzo zadowolona. Bezpośrednio po wstrzyknięciu trzeba obłożyć kolano lodem (kompresem żelowym/mrożonką/itp.). Na drugi dzień można spokojnie biegać. Warunek jest tylko taki że iniekcja musi być wykonana prawidłowo przez ortopedę. Zastrzyki te mają na celu uzupełnienie płynu stawowego i polepszenie smarowania w stawie. Pozdrawiam.
W górach jest wszystko co kocham...
Arczi_wu
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dziękuje za odpowiedź, własnie te zastrzyki będą robione przez ortopede i z tego co wyczytałem na stronie o tych zastrzykach przez około 2 dni nie można przemęczac kolana i zastrzyki trzeba dostać do 2-4 razy w roku, ale skoro mi to pomoże to nie ma na co czekać i sie bać lepsze to niż potem miałbym nie chodzić bo podczas ruchu mnie nie boli tylko w spoczynku. Dziękuje.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ