Witam,
Jest to moj pierwszy post na tym forum. Od niedawna biegam 3-4 dni w tygodniu dla poprawy wygladu oraz kadycji. Nie mam zamiaru startowac w maratonach, jednakze zastawia mnie co najlepiej jesc w ciagu dnia aby trening byl bardziej efektywny. Ja zazwyczaj biegam rano ok 8-9 i po treningu jem na sniadanie to co zwykle, biale pieczywo, pije kawe i czasami cos slodkiego. Doszedlem do wniosku, iz bieganie bez wprowadzenia zmian zywieniowych nie przyniesie spodziewanego efektu. Chcialbym, abyscie poradzili mi co najlepiej jesc aby trening byl bardziej efektywny. W tygodniu pracuje, ale mam 3 przerwy wiec spokojnie moge ustalic sobie jakis plan zywieniowy i go realizowac, w weekend mam wolne wiec tym batrdziej moge jesc 4-5 posilkow dziennie. Moze napisze co jem aktualnie :
Rano (6:00)
3-4 kanapki z kielbasa, serem i czasami sosem tatarskim (biale pieczywo)
- kawa
Godzina 10:00
- 2 kanapki ze wszystkim co mam w lodowce
- ok. 200 ml wody
- jablko
Godzina 13:00
- 4 kanapki jak wyzej (biale pieczywo)
- ok. 300 ml wody
- jakies owoce
- cos slodkiego
Godzina 16:00
- 2kanapki
-2oo ml wody
Godzina 18:30
- w zaleznosci co jest na obiad
- kawa
Pozniej nie jem juz nic. Jest to opis tego co jem od poniedzialku do piatku. W weekend wlasciwie nie ma wiekszych zmian. Wiem, ze to jest tragedia i pewnie wszystko bedzie trzeba zmienic, ale kompletnie nie mam pomyslu jak urozmaicic swoje posilki, aby nie byly zbytnio tluczace ale jednoczesnie byly syte i zdrowe. Jestem w stanie zrezygnowac ze smazonych rzeczy, slodkiego no i ograniczyc kawe do 1 filizanki dziennie. Bardzo prosze o jakies porady co trzeba zmienic, do dodac. Dodam jeszcze, ze lubie jogurty i wszystkie warzywa i owoce lecz malo ich w mojej codzienniej diecie.
Z gory bardzo dziekuje za wszelka pomoc.
Pozdrawiam
Creative
Prosba o pomoc ...
-
- Rozgrzewający Się
Witaj Creative
Piszesz ze biegasz dla "poprawy wygladu" - czy to znaczy ze chcesz schudnac? Przydaloby sie to wiedziec, zanim sie zacznie udzielac rad
. Generalnie rzeczywiscie chyba jesz dosc monotonnie - kanapki i kanapki....Jesli chcesz po prostu urozmaicic diete, to chyba sie trzeba troche zaprzyjaznic z gotowaniem oraz z rybami, oliwa, swiezymi owocami i warzywami. Kup sobie fajna ksiazke kucharska ze smakowitymi zdjeciami, najlepiej o slynacej ze zdrowotnych walorow kuchni srodziemnomorskiej. Polecam ksiazki Jamiego Olivera, on duzo czerpie z kuchni wloskiej. I pozegnac sie z bialym pieczywem, slodyczami, produktami gotowymi, wedlinami ktorych glownym skladnikiem jest woda i odpadki, podejrzanie tanimi puszkami, chipsami.
Piszesz ze biegasz dla "poprawy wygladu" - czy to znaczy ze chcesz schudnac? Przydaloby sie to wiedziec, zanim sie zacznie udzielac rad