Witam.
Ok.3 lat temu po graniu w piłke nabawilem sie ostrych boli w okolicach przyczepu achillesa.Badanie MR(rezonans magnetyczny) uwidocznił niewielka ilość odczynowego płynu w ololicy przyczepu achillesa do guzka kości pietowej.lekarz ortopeda stwierdzil ze to moze bolec z kregosłupa co dla mnie jest nonsenem.stopy bola podczas chodzenia i stania.stosowalem masci,ktore nic niepomogly, mialem krioterapie na stopy tez bez poprawy.
Co robić czy lekarz ma racje?
Płyn w przyczepie achillesa
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Ja miałem podobny problem, tyle że po maratonie. Leczyłem się ok 2,5 miesiąca, cierpliwie smarowałem maściami, chłodziłem i pływałem w basenie. Pomogło, poniekąd. Do dzisiaj w niesprzyjających warunkach czuję ten uraz, czasami wraca, ale generalnie jest już dobrze. Cierpliwości i nie nadwyrężaj tej nogi, pozwól jej odpocząć.fokus99 pisze:Witam.
Ok.3 lat temu po graniu w piłke nabawilem sie ostrych boli w okolicach przyczepu achillesa.Badanie MR(rezonans magnetyczny) uwidocznił niewielka ilość odczynowego płynu w ololicy przyczepu achillesa do guzka kości pietowej.lekarz ortopeda stwierdzil ze to moze bolec z kregosłupa co dla mnie jest nonsenem.stopy bola podczas chodzenia i stania.stosowalem masci,ktore nic niepomogly, mialem krioterapie na stopy tez bez poprawy.
Co robić czy lekarz ma racje?
-
- Zaprawiony W Bojach
F@E ma rację, maści nie mają porażającej skuteczności przy takim urazie, ale lekarze je przepisują. Być może trochę pomagają, ale moim zdaniem większą skuteczność odniósł basen, spora dawka pływania
- F@E
- Zaprawiony W Bojach
możne to być stan zapalny z wysiękiem, albo bule kręgosłupowe miałem takie w stopie że nawet nie pomyślałbym że to było od kręgosłupa przy wstawaniu z miejsca po >45min