Wieczrny trening i posiłek dla regeneracji

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
topcat
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,
ze względu na tryb pracy moje bieganie często wypada dopiero w okolicy 20stej.
Licząc 1h-1,20h to z prysznicem kończę w okolicy 21.30

No i pytanie co w tym momencie począć z jedzeniem vide pilnowanie wagi (a nawet jej utrata)?

Jeść, nie jeść a może tylko piwko (jako nawodneinei) i dopiero śniadanie - dodam, że pilnuję sie i zjadam ok 18stej w takim przypadku lekką kolację?

Jak ma się późna pora do jedzenia i dostarczani węglowodanów po treningu do organizmu

pozdrawiam
Andrzej
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
ArturS
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja biegam podobnie jak Ty +/- 1h. Prawie zawsze jem po bieganiu normalne jadło. Tyle, że najwcześniej idę spać o 0:00 - 0:30 (wstaję ok 6:00-6:20). Z utratą wagi nie mam problemu ;)
Jurek z Lasu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Polecam lekką kolację + nawodnienie (ale nie piwo) i ... królewskie śniadanie następnego dnia.
Awatar użytkownika
ArturS
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

No i nie wiem jak Wy, ale mi po 15km treningu 1,5l butelka wody znika w godzinę, a to by było 3 brawarki :hahaha:
Awatar użytkownika
Svolken
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:08
Życiówka w maratonie: 3:51:50

Nieprzeczytany post

I zero kalorii :)
Awatar użytkownika
topcat
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Jurek Kuptel pisze:Polecam lekką kolację + nawodnienie (ale nie piwo) i ... królewskie śniadanie następnego dnia.
Oczywiście z piwem to żartowałem

Zakładając, że mam jeść 0,5-1h po treningu to jakaś strasznie późna pora.
A śniadania to rzeczywiście dzień po treningu są królewskie -a le to raczej z właśnie z powodu braku posiłku po treningu - budzę się głodny okrutnie.

Nie wiem co do zasady co lepsze : zjedzenie wieczorem pomimo wszystko czy wielkie żarcie na śniadanie

A.
Awatar użytkownika
lorak75
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja biegam w tych samych porach co ty i jem po bieganiu.
Np. Mleko z niewielką ilością płatków musli lub jedna kromka razowca z chudym białym serem (czyli tzw. kanapka "zesrem") itp.

Osobiście chodzę spać po 23:00 więc jakieś 1,5 h po kolacji, więc chyba się strawi.
Podlaski Klub Biegowy
http://www.podlaskiebieganie.pl

Strony internetowe Białystok
http://www.komart.eu
Wuj Phyll
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Taki posiłek to ciekawe zagadnienie. Z jednej strony, ci którzy borykają się z nadwagą, nie powinni wciskać masy węglowodanów na noc, ale z drugiej wypadałoby nabić mięśnie glikogenem. Pozostaje też kwestia tego, co chcemy robić na drugi dzień.

Pomysł loraka wydaje się bardzo fajny:
Mleko z niewielką ilością płatków musli lub jedna kromka razowca z chudym białym serem (czyli tzw. kanapka "zesrem") itp.
żadnych ciśnień na cukry proste (ale uważajcie na sklepowe muesli, jeżeli zależy Wam na wadze- są ładnie scukrzone częstokroć), chleb dostarczy glikogenu, białka wspomogą proces regeneracji włókien mięśniowych, jednym słowem- okay.
Od siebie dodałbym jakieś warzywka- pomidor dla uzupełnienia poziomu potasu, oraz kakao (może z mlekiem, w końcu mleko ułatwia zasypianie), które posiada cenną Argininę, białko mające właściwości regeneracyjne tkanek, oraz zwiększające wydolność mięśniową :)
ODPOWIEDZ