Ból pleców

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
19wasik10
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mam dziwny ból pleców. Bolą mnie po lewej stronie i mniej więcej po środku pleców. Ból ten jedynie mam podczas biegu(przy niczym innym mnie nie boli). Jest to ból paraliżując, który nie pozwala na dalsze bieganie. Pojawia się on po przebiegnięciu około 1km. Ciągnie się to już około miesiąca. Co to może być ? Co zrobić ?
PKO
OlekB
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Proste grzebietu, tzw. odcinek lędźwiowy, jest wiele przyczyn, proponuję w domu łódkę, na siłowni martwy ciąg klasyczny i sumo z 30-40% CM z progresją 3% i zakresem od 8-14 ruchów. Można uznać że zakres też wchodzi w skład progresji.

pozdro
Nic nie umiem i nic nie wiem, jestem matoł bity w ciemię...
Awatar użytkownika
chodzik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

prawdopodobnie wynika to z tego ze w czasie biegania nadmiernie pochylasz sie ku przodowi....
zgadzam sie z przedmowca trzeba wzmocnic prostowniki plecow :)
gg 2097932 - kto pyta nie błądzi :)
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

tiaa... tyle że z plecami nie ma żartów - możliwe też że jakiś uraz sprzed lat... ja bym tam zrobił zdjęcie i poszedł do ortopedy :/
znam już przynajmniej 2 osoby które miały kompensacyjne złamanie kręgosłupa... i nie zdawały sobie z tego sprawy do zrobienia zdjęcia - objawiało się to zazwyczaj po jakiś dziwnych ćwiczeniach właśnie silnym bólem.

oczywiście jeśli to nie jest jakiś tan bardzo poważny to ćwiczenia jak najbardziej wskazane i wzmocnienie mięśni "głębokich" (bo to się chyba tak nazywa) wtedy jak najbardziej wskazane.
Szymon
Obrazek
smoku88
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Może być to zespół przeciążeniowy kręgosłupa powstały na skutek działania sił na tkanki w procesie przenoszenia obciążeń. Zostaje wtedy przekroczona wytrzymałość fizyczna tkanek,mięśni i więzadeł i dochodzi do zachamowania równowagi dynamiczno - statycznej. A skutkiem tego są , podrażnienia więzadeł miedzy i nad kolcowych, torebek stawowych stawów miedzykregowych i wiezadeł biodrowo-krzyżowych. Ja poleciłbym Ci zasosowanie plastra kineziologu taping. poczytaj sobie o tym u mnie na stronce :) Pozdrawiam
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ