Przeciążenie przyczepu ścięgna Achillesa lewego

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
golon4
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:42
Życiówka w maratonie: 03:32:22
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Cześć wam mam taki problem :

na treningu sobie naderwałem łydke i bolała mnie , kazał mi ortopeda zrobic przerwe , wybrałem 10 zabiegów rehabilitant kazał po 5 zacząć truchtac i smarowac maścią rozgrzewajaca , zabiegi skonczyłem 7sierpnia i truchtałem i nie bolało a w pon. poszedłem truchtac i ból był zwiększony poszedłem do ortopedy kazał znów przerwac ;/ i smarowac ale maścią chłodzącą , a nie rozgrzewająca bo ta mogla by do krwiaka doprowadzic ;/ po pół tora tyg. miałem piątkowa wizyte u ortopedy na której powiedział mi o przeciążeniu Ścięgna Achillesa właśnie i że czeka mnie przerwa bardzo długa
Wypisał mi zabiegi : Laser , Jonofereze cos takiego z Fastumem i Krioterapię
byłem się zapisać i zabiegi będe miał dopiero od 8września do 21września bo takie terminy są po nich 25września zamierzam się do niego wybrać do kontroli żeby znów sprawdził.
Sprawdzał mi w piątek łydkę bo ją miałem naderwaną i że jest lepiej ale nie całkiem a że obrzęk zszedł niżej no i właśnie mam przeciążony ten przyczep Ścięgna Achillesa

Czeka mnie chyba długa przerwa w Bieganiu ??
Dzięki wszystkim za odpowiedzi i rady
Pozdrawiam
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
golon4
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wie ktoś może coś na ten temat ??
będę wdzięczny za jakieś podpowiedzi co robić ??

Jestem w czasie zabiegów już po 4 a boli jak cholera ten Achilles ;/ przed zabiegami rehabilitacją nigdy tak nie bolał jak teraz :-(
Powinno po zabiegach mi to przejść ??
Co robić żeby wyleczyć tą kontuzję ??
OlekB
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

odpoczywaj przy przeciażeniu potworzyły się mikrourazy, potrzebują regeneracji, samo przeciażenie, olałbym bieganie na min 20 dni.

pzodro
Nic nie umiem i nic nie wiem, jestem matoł bity w ciemię...
Born to run
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Do odpoczynku dodałbym jeszcze jakiś Ketoprom, żeby powstrzymać ew. stan zapalny, wraz z zabiegami powinno to wszystko pomóc.
Awatar użytkownika
golon4
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dzięki za odpowiedzi ale ja już od lipca nie biegam wcześniej miałem łydkę i z nią lepiej ale teraz zeszlo na Achillesa właśnie i wtedy i tak nie biegałem wogóle no i biorę zabiegi laser , jonofereza z fastumem i krioterapia
ale możliwe jest to że przed zabiegami tak mocno nie bolało a teraz jak mam zabiegi to po nich tak bardzo mocno boli nawet przy chodzeniu mogę czuć ból ??:( zabiegi kończę 21września a 25 idę do kontroli do ortopedy
Jak myślicie może po zabiegach przejść mogą one pomóc coś ??
nie którym znajomym zabiegi na Achillesa nie pomogły wogóle ;/
OlekB
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kurde no to nieźle sobie to załatwiłeś, stfu stfu zeby nie bylo czegoś gorszego...

pozdro
Awatar użytkownika
golon4
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

OlekB pisze:Kurde no to nieźle sobie to załatwiłeś, stfu stfu zeby nie bylo czegoś gorszego...

pozdro
Olek dzięki :-) mam nadzieje że to minie , a jak myślisz zabiegi powinny pomóc ??:-) ale możliwe to jest że tak boli w czasie zabiegów jak chodzę ??
jak wcześniej mnie tak nie bolało przy chodzeniu tylko teraz czuje jak mam zabiegi a wybrałem je 4 czyli 6 mi zostało - skończe 21.09 a 25.09 wybieram się do kontroli :-)
Mam nadzieje że to minie i wrócę do biegania za nie długo bo mnie już nosi i tak chciałbym sobie pobiegać :-( byłem w PILE i kibicowałem ale smutno było że nie biegnę razem z nimi ;/
OlekB
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jonoforeza pozwoli szybciej się zregenerować, ale jak to z achillesem trzeba czasu.

pozdro
la gronostaj
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Pomagają...sam się dwa miesiące użerałem z Achillesem i jedno mogę powiedzieć, należy takiej kontuzji dać troszkę czasu, absolutnie nie próbować w jakikolwiek sposób Achillesa przeciążać no i korzystać z zabiegów o których piszesz...u mnie po dwóch seriach jonoforezy, lasera i pola magnetycznego przeszło i do dzisiaj na szczęście nie mam z tym więcej kłopotów. Cierpliwości a będzie dobrze.
ODPOWIEDZ