napoje izotoniczne

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
scavenger
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam mam pyatnie
czy można przedawkować napoje izotoniczne, trenuje 4 razy w tygodniu a izotoniki pije prawie codziennie i nic mi narazie nie jest ale wyczytałem kiedyś w wywiadzie z jakimś bramkarzem ,ze ten miał problemy z wątrobą od spożywania zbyt dużęj ilośći izotonkików czy wiecie coś na ten taemat jeśłi tak to bęę wdzięczny za odpowiedź pozdrawiam.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Musiałbyś pić 5 litrów dziennie. Spoko.
m47!
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Nie ma co się bać izotoników , bardziej prawdopodobne po carbo które ma z 2-3 razy tyle węglów co taki powerade . Obstawiałbym jakieś wady genetyczne tego bramkarza albo pił naprawdę dużo jak napisał Adam
jass1978
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:42

Nieprzeczytany post

Ten bramkarz to raczej red bull'a musiał walić... A swoją drogą ja przedawkowałem izotoniki, ale w tym sensie, że mam już ich dość. Nie mogę na nie patrzeć a jak je piję to mnie na rzyganie zbiera. Niedobre są i tyle. Smakują jak landrynki rozpuszczone w wodzie. Z drugiej strony trzeba je pić :( Słyszałem gdzieś, że można do wody mineralnej wrzucić miód i cytrynę i też będzie ok. I smakuje to dobrze. Nie wiem tylko jakie proporcej woda - miód należy zastosować, żeby napój rzeczywiście był izotoniczny. A może ktoś wie i podrzuci jakąś wskazówkę?
enteriusz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Moim zdaniem miód z cytryną jest smaczniejszy i lepiej mi "wchodzi" od każdego, dostępnego na rynku izotoniku. Nawet mam wrażenie, że lepiej od nich działa. Co do proporcji, to na tym forum była już długa dyskusja na ten temat:
http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... +cytryn%B1

Ja mieszam składniki kierując się bardziej walorami smakowymi - nie za słodko i nie za kwaśno - i jest git:) (choć pewno czasami wychodzi mi hipertonik lub hipotoniczny:)).
gl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

scavenger pisze:wyczytałem kiedyś w wywiadzie z jakimś bramkarzem ,ze ten miał problemy z wątrobą od spożywania zbyt dużęj ilośći izotonkików
niekiedy można się spotkać z opinią, iż piwo jest napojem izotonicznym, więc pewnie o nie chodziło;)
pzdr
gl
jass1978
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:42

Nieprzeczytany post

Enteriusz, dzięki za podrzucenie linka. Prześledziłem temat z zainteresowaniem.
scavenger
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

NO TO DZIĘKI ZA ODPOWIEDŹ BO IZOTONIKI POPROSTU MI SMAKUJĄ A DO TEJ PORY MIAŁEM OKROPNY NAŁÓG PONIEWAŻ WYPIJAŁEM OGROMNE ILOŚCI COLI I PRÓBUJE JA CZYMŚ ZASTAPIĆ POZDRAWIAM
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Stężenie węgli 6-8 % czyli np. 60-80 gram węgli na 1 litr wody ( powerade podaje np. 56-57 gram na litr ). Trudniej nie z osmowalnością

"NAPOJE IZOTONICZNE – wchłaniają się bardzo szybko po spożyciu. Izotoniczność napoju oznacza, że jego ciśnienie osmotyczne jest równe ciśnieniu osmotycznemu osocza krwi. Ciśnienie osmotyczne napoju jest uzależnione od stężenia rozpuszczonych w nim składników, czyli np. od ilości cukru jaki zawiera.
U osób dorosłych ciśnienie osmotyczne wynosi od 275 do 295 mOsm/kg wody. "

Tompoz
Tompoz
ODPOWIEDZ