Kolana - zmiana symptomow

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Kathe19
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Hej,

dostaje juz fiola czytajac forum i nadal niewiedzac co mi jest. Moje objawy pasuja do wlasciwie wszytskiego. Od roku biegam sobie okolo 25 km/tyg - rozlozone na 3 razy w tyg. Robie to na biezni (to znaczy sie... robilam). Po jakichs paru miesiacach zauwazylam, ze przy rozciaganiu posladkow, kiedy odginam prawe kolano, cos tam trzeszczy w paskudny sposob. Jednoczesnie skapnelam sie, ze nie moge siedziec po turecku wiecej niz 5 min. Ale tak poza tym bylo spoko, zero bolu, stabilnosc w normie. W polowie maja cos nagle zaczelo mnie bolec na gorze rzepki. Przestalam biegac i poszlam do domu. Nastepnego dnia bylo jeszcze spoko. Ale juz 3 i 4 tragedia. Nie moglam z lozka wstac. Kolano prawe niestabilne, bolace, gorace, itp. Co prawda nie bylo opuchniete, ale powaznie sie zaniepokoilam. Robilam cwiczenia na wzmocnienie stawow, ale potem prawe kolano bylo juz tak niestabilne, ze sie balam. Schody juz zaczely mnie dobijac, wiec ograniczylam sie do egzystencji lozkowej. Pojechalam na wizyte do ortopedy (w Rehasport w Poznaniu), dr powiedzial, ze albo przetrenowanie albo lakotki, bo bolalo mnie po boku. Poszlam na USG - nic. Rezonans mialam tydz temu, czekam na wyniki. Tyle ze w tym czasie prawe kolano troche sie uspokoilo, a lewe zaczelo nawalac masakrycznie. W dodatku bol po bokach kompletnie ustapil - teraz dreczy mnie tuz nad rzepka. Nie moge siedziec wiecej niz 5 minut, mam ulge jak chodze i leze. Moje objawy najpierw wskazywaly na lakotki (w obu kolanach), teraz raczej na chondro albo boczne przyparcie??? Czekanie mnie wykancza, a dodam ze bol sie nasila z dnia na dzien...

Czy ktos mial podobna historie, ze ognisko bolu sie tak zmienilo???

Dodam, ze mi cos w lewym przeskakuje, ale nie caly czas.

Dziekuje..
New Balance but biegowy
kasia.t
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Chyba nie masz wyjścia - musisz poczekawć na wyniki rezonansu.
Miałam przyparcie rzepki i wiem, że to niestety może pioruńsko boleć. Miałam przycinane troczki. Niestety u mnie to nie zlikwidowało bólów kolan, ale to już inna historia.
Czy miałaś robione RTG w pozycji Marchanta? Ono najlepiej pokazuje ułożenie rzepek.
Kontuzja to różnica między chęciami a możliwościami
ODPOWIEDZ