strzykanie w kolanie

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
mitro
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

witam

Mam maly problem. W wakacje (lipiec) sporo km przejechałem rowerem po górach z bagażem po czym rozbolało mnie kolano, w sumie nie zbyt mocno, ale wolalem przerwac podóz. potem dlugo odpoczywalem, przestalem biegac, zeby zregenerowac sily. robilem usg kolana i nic zlego nie wykazało. Lekarz kazal tylko trochę odpocząc. teraz juz kolano raczej nie boli, ale strzyka dośc mocno przy zgonaniu. Powoli zaczynam wychodzic na krotkie przebieżki, ale sam nie wiem czy jest wszystko w porządku. Mam wrazenie ze przy dluzym biegu zaczynam odczuwac lekki dyskomfort w kolanie, ale to jeszcze nie ból. Czy takie strzykanie mozna ignorowac, czy to przejdzie? Co można z tym zrobic? Mogę normalnie zacząc biegac?

z góry dzieki za info
pozdrawiam
New Balance but biegowy
Ruda
Ekspert/fizjoterapia
Życiówka na 10k: 40:30
Życiówka w maratonie: 3:20
Kontakt:

Nieprzeczytany post

jeżeli strzykanie jest niebolesna to można zignorować, jeśli nie to lekarz
http://www.ortoreh.pl
"Droga jest celem"
Awatar użytkownika
watchu
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

mitro pisze:witam

Mam maly problem. W wakacje (lipiec) sporo km przejechałem rowerem po górach z bagażem po czym rozbolało mnie kolano, w sumie nie zbyt mocno, ale wolalem przerwac podóz. potem dlugo odpoczywalem, przestalem biegac, zeby zregenerowac sily. robilem usg kolana i nic zlego nie wykazało. Lekarz kazal tylko trochę odpocząc. teraz juz kolano raczej nie boli, ale strzyka dośc mocno przy zgonaniu. Powoli zaczynam wychodzic na krotkie przebieżki, ale sam nie wiem czy jest wszystko w porządku. Mam wrazenie ze przy dluzym biegu zaczynam odczuwac lekki dyskomfort w kolanie, ale to jeszcze nie ból. Czy takie strzykanie mozna ignorowac, czy to przejdzie? Co można z tym zrobic? Mogę normalnie zacząc biegac?

z góry dzieki za info
pozdrawiam
Wiem co czujesz, bo mam dokladnie to samo. Strzyka mi w prawym kolanie przy dolnej prawej zewn części rzepki. Mam to od wielu lat i nie boli. Czasami strzyka przy pełnym zgięciu, ale po ostatnim treningu gdzie przechodzę na bieg na śródstopiu zaczęło strzykać niemal za każdym zgięciem. Nie boli ale jest to nie miłe. W dodatku jak stoje prosto to czasami mam wrażenie jakby mi się miały kolana zgiąć w drugą stronę, jest to dyskomfort i niepewność co się tam dzieje.

Czy to może być rozdarta zewn. łękotka? W/g KneeGuru właśnie taka opcja wchodzi w grę przy czym podobno jest to miejsce ukrwione i powinno się zaleczyć samo. Przez tyle lat tego nie zrobiło i sam nie wiem.

Może warto przejść się do ortopedy? Planuje też zimne/ciepłe masaże, glukozaminę hi-tec (nie zaszkodzi spróbować) oraz niedługo trening na wzmocnienie quadricepsa bo górny przyczep rzepki pobolewa.

W/g KneeGuru.co.uk

Kod: Zaznacz cały

Noises in the knee - if there is a pop in certain position - think 'normal, or old meniscus tear or discoid meniscus'
Hałasy w kolanie - wersja bez bólu - jeśli strzyknięcie występuje w konkretnej pozycji kolana - uznaj to za normalne lub jest to efekt dawnego rozdarcia łękotki lub tańcząca łękotka.
ODPOWIEDZ