Problem, bol, czy to wina butow??

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
kristoof
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam.
W zeszłym roku zakupiłem w internecie buty Nike+ Moire zeby moc korzystac z systemu Nike+. Mialem nadzieje ze bedzie to dla mnie dodatkowa motywacja do biegania. Jednak okazalo sie inaczej...
Buty wydawaly sie w porzadku, lekkie, wygodne i ladne. Jednak juz po pierwszym biegu zaczely sie problemy - wkladka w butach zaczela mnie obcierac od wewnetrzej czesci stopy mniej wiecej na srodku dlugosci stopy. Oprocz tego po biegu odczuwalem bol w kostkach,sciegnach i zmeczenie stop i tak jakby wieksze obciazenie zewnetrznych krancow stop. Myslalem ze stopa musi sie przyzwyczaic do buta i trzeba go rozbiegac. Jednak po kilku biegach raczej nie bylo poprawy a zapal do biegow malal. Pod koniec wakacji chcialem sie przygotowac do biegu Human Race co skonczylo sie zapaleniem sciegna achillesa :/ W tym roku chcialem zaczac sezon biegowy i znow dziwnie sie czuje po pol godzinnym biegu a stopy bola. Zaznacze ze regularnie gram w pilke na trawie, betonie, hali itp i nie mialem zadnego problemu z butami i stopami.
Dlatego wydaje mi sie ze jest to jednak problem butow do biegania. Dlatego moje pytanie czy moze byc to wina butow, co zrobic w takim wypadku? czy zakupic inne buty do biegania, tylko jak to zrobic zeby znow nie wyrzucic pieniedzy w bloto?? Bardzo prosze o porade w tej sprawie.
Z gory dziekuje i pozdrawiam.

PS.
Jesli temat zalozylem w zlym dziale to prosze o przeniesienie.
Kiprun
Awatar użytkownika
glodny1988
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

miałem identyczny problem z nowymi butami jak ty przesiadlem sie z woolfów na asicsy i zaczeły sie odciski,obtarcia w identycznym miejscu jak tobie,bóle łydek liczylem ze buty z czasem sie dopasuja ale nie.Juz chcialem kupowac nowe buty gdy przypadkowo zobaczylem jakis filmik o wiazaniu butów na youtubie i co ciekawe facet nie przewiazywal sznurówek przez ostatnia pare dziurek.Zrobilem tak i problemy zniknely.Brzmi moze głupio ale w moim przypadku pomoglo.
kristoof
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzieki za odp, zobacze czy to cos pomoze chociaz watpie. Jesli chodzi o bole to tylko bola mnie kostki stopy i sciegna, powyzej kostek juz wszystko w porzadku dlatego boje sie ze znowu cos mi sie stanie z achillesem :/ Co sadzicie??
Awatar użytkownika
zukow2
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:00
Życiówka w maratonie: 2,52,20

Nieprzeczytany post

jaką masz stopę, ile ważysz, po czym biegasz?
Szafa Biegacza i http://szafabiegacza.com/
kristoof
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Stopa 45 chyba normalna przynajmniej do tej pory nie stwierdzilem zadnych odchylen :D wzrost 186 cm waga 67kg wiek 21 lat. Biegam po roznych terenach jednak w czasie studiow w Warszawie glownie po chodnikach i asfalcie bo nie bardzo mam okazje biegac po miekkim terenie w centrum :/
Awatar użytkownika
zukow2
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:00
Życiówka w maratonie: 2,52,20

Nieprzeczytany post

prawdopodobnie mogłeś źle oszacować "rodzaj" stopy.
poszukaj na bieganie.pl informacji na ten temat.

http://bieganie.pl/?cat=25&id=259&show=1

http://bieganie.pl/?show=1&cat=20&id=952

czasem wydaje się że z naszymi stopami jest ok, ale łatwo o pomyłkę.

spróbuj dokładniej zbadać stopy.może wizyta u lekarza?
polecam klinikarehabiltacji.pl "Ortoreh"
Szafa Biegacza i http://szafabiegacza.com/
tedy87
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

ja mam to samo z butami i nie wiem co czynić, znalazł ktoś na to radę??
Awatar użytkownika
russian, white russian
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

we gather energies
ours and the ones of the nature,
in order to make this intolerable world
endurable
ODPOWIEDZ