Płaskostopie a bieganie, proszę o pomoc

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
MarianPL
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Hej,

Mam płaskostopie, ale nigdy nie przeszkadzało mi ono w życiu do momentu gdy zacząłem trenować bieganie. Trening to może za duże słowo, po prostu sobie biegam dla zdrowia. W pierwsze dni po przebiegnięciu 500 metrów potrzebowałem sobie zrobić przerwę żeby biec dalej. Po tygodniu mogłem już przebiec kilometr bez zadyszki i wtedy zaczął się problem. Bolały mnie podczas biegu nogi. Tak jakby mięśnie, piszczele, sam nie wiem, ale sądzę, że przyczyną tego bólu może być moje schorzenie [płaskostopie]. Dziś przebiegłem 2km bez odpoczynku [wiem, że to niewiele dla większości z Was] i w ogóle nie czułem zmęczenia, ale nogi tak mnie bolały, że musiałem zakończyć bieganie.

Czytałem tematy z tego forum i dowiedziałem się, że polecacie buty z dużą pronacją, właśnie takie zamówiłem i czekam na wysyłkę. Czy do takich butów lekarz ortopeda może mi przepisać dodatkowo jeszcze jakieś wkładki? Jeśli tak to czy te wkładki będą tak samo użyteczne w zwykłych butach w których chodzę na codzień jak i tych które kupiłem specjalnie do biegania [z dużą pronacją]?

Są jakieś specjalne rozgrzewki dla biegaczy z płaskostopiem?

A na koniec pytanie z innej beczki. Mam 23 lata, nie palę papierosów. Po jakim czasie powinienem być w stanie przebiec 5km i 10km bez odpoczynku w tempie truchtu, około 7-9km/h? Aktualnie spokojnie daje radę przebiec 2km, dalej nigdy nie biegłem przez bolące nogi [nie chce się nabawić jakiejś kontuzji].
New Balance but biegowy
Ruda
Ekspert/fizjoterapia
Życiówka na 10k: 40:30
Życiówka w maratonie: 3:20
Kontakt:

Nieprzeczytany post

płaskostopie nie zawsze wiąże się z nadmierną pronacją, nie zawsze buty dla pronatorów będą dla Ciebie korzystne. w sklepie ktoś powinien Ci pomóc w dobraniu butów. Jeśli masz problem ze stopami, to lepiej byłoby zakupić but neutralny a dorobić dla swojej stopy wkładki. Ból piszczeli nie zawsze musi się wiązać z płaskostopiem. spróbuj rozciagać mieśnie z przodu goleni- prostujące stopę i palce. Stopę i palce trzeba mocno pociągnąc w doł i potrzymać 20 s, możesz dodać masowanie lodem po treningu
http://www.ortoreh.pl
"Droga jest celem"
ODPOWIEDZ