Witam. Nie jestem doświadczonym biegaczem. Bardziej koszykarzem, a biegam dla treningu. Mam od 6-7 miesięcy problemy z kolanami. Od kiedy dowiedziałem się, że bieganie po twardych nawierzchniach szkodzi stawom staram się nie biegać po asfalcie, betonie itp. Biegam na stadionie (po pasie mniej ubitym) i czasami w lesie. Nie gram już na asfalcie lub betonie lecz na sztucznej murawie. Do biegania nie mam profesjonalnego obuwia. Biegam i gram w adidasach z CCC. Bolą mnie kolana. Najczęściej po bieganiu i grze (gram 4 razy w tygodniu, a biegam 3). Nasila się podczas przysiadu i często przy jeździe na rowerze. Przed bieganiem i grą zawsze robię rozgrzewkę (szczególnie kolan). Ale ból i tak mnie dopada. Długo myślałem nad tym co mogę robić złe i jaki jest powód bólu. Wyłoniłem kilka:
1.Chodzę szybkim marszem (rano na autobus i po chlebek czasami). Myślałem, że rano stawy nie są rozgrzane i to dlatego. Okazało się, że nie. Robię od 4 miesięcy rozgrzewkę kolan i nic nie pomaga.
2. W wakacje rano jeździłem rowerem na boisko (o 7.40 wyjeżdżałem). Robiłem to samo czyli rozgrzewka. I nic...
Nic nie pomaga. Mam do was pytanie. Co robię nie tak? Jak zapobiegać bólowi? Czy jest on groźny ? Mam 15 lat.[/img][/quote]
przewlekły ból kolan
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Udaj się z tym problemem do lekarza, zainwestuj w lepsze buty. Ten ból informuje Cię, że coś jest nie tak. Swoją drogą daj trochę odpocząć kolanom.
Pozdrowienia i powodzenia z walką z tym bólem
Pozdrowienia i powodzenia z walką z tym bólem

- PKDeath
- Stary Wyga
Tez mialem takie problemy z kolanami okresowo, zawsze w momencie nasilonych treningow (taniec, bieganie, silownia), u mnie to bylo o tyle wredne ze tanczyc z tym sie nie dalo, wiec odstawialem silke i bieganie i pomagalo... ale to glupie troche.
Podejrzewam ze w obu przypadkach problemem sa sciegna, ktore sie nie regeneruja tak szybko jak wlokna aktywne miesni. Teraz nie mam problemu bo suplementuje sie. Wiem ze zle na to sie patrzy na tym forum
ale zachecam Cie - moze zainteresuj sie takim suplementem: Animal Flex. Moim znajomym i mnie pomoglo. Problemow wlasnie z kolanami takimi jak opisujesz (tez ze stawem skokowym) sie pozbylem po stosowaniu regularnym tego oto preparatu.
Podejrzewam ze w obu przypadkach problemem sa sciegna, ktore sie nie regeneruja tak szybko jak wlokna aktywne miesni. Teraz nie mam problemu bo suplementuje sie. Wiem ze zle na to sie patrzy na tym forum

- piter82
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 40:32
- Życiówka w maratonie: 3:22:xx
czym suplementujesz sie na sciegna? chba tez mam z tym problem
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
-
- Ekspert/Diagnostyka urazów
- Kontakt:
Jeżeli ból lokalizuje się w przedniej częsci kolana, w okolicy rzepki to możesz miec problem ze stawem rzepkowo-udowym.
Sprawdź czy przy schodzeniu ze schodów się nasila, to najbardziej typowe przy tego typu dolegliwościach.
Sprawa wymaga zapewne konsultacji z lekarzem sportowym, diagnostyki w celu dokładnego zidentyfikowania problemu, najczęsciej rehabilitacja załatwia sprawę.
Sprawdź czy przy schodzeniu ze schodów się nasila, to najbardziej typowe przy tego typu dolegliwościach.
Sprawa wymaga zapewne konsultacji z lekarzem sportowym, diagnostyki w celu dokładnego zidentyfikowania problemu, najczęsciej rehabilitacja załatwia sprawę.
Doktor Z