Otóż jestem supinatorem od niedawna posiadam wkładki termoplastyczne. Supinatorzy cechują się tym iż ciężar ciała nie rozkłada się równomiernie na całej powierzchni stopy ale na zewnątrz. Dodatkowo związane jest to z wysokim podbiciem stopy. Zastosowanie wkładki daje efekt "chodzenia po piasku" tzn wkładka będąc cienka po zawnętrznej stronie a gruba po wewnętrznej powoduje równomierny rozkładu nacisku stopy na podłoże. Ortopeda kazał mi użytkować wkładek zarówno podczas biegania jak i normalnego chodzenia "na codzień".
Zastanawiam się czy nie jest to trochę uproszczenie sytuacji i czy nie zamykam sobie w ten sposób drogi do poprawy stopy z ortopedycznego punktu widzenia. Tzn poprzez odpowiednie ćwiczenia dążenie do osiągnięcia stóp o charakterystyce neutralnej - oczywiście jeżeli jest to w ogóle możliwe! Chodzi mi o to że stopa supinująca jest cały czas podpierana przez pogróbioną wkładkę a wysokie podbicie utrwalone w ten sposób. Dodatkowo stopa ma mniejsze możliwości swobonej pracy w bucie zarówno biegowym jak i codziennym.
Czy właściwe jest stosowanie wkładek wyłącznie do obuwia sportowego a do codziennego już nie?
Rozumiem że moje pytanie do łatwych nie należy ale chciałbym poznać opinie doświadczonych osób stosujących wkładki lub osób reprezentujących wiedzę naukową ze szczególnym ukłonem w stosunku do koleżanki Rudej

Pozdrawiam będącą w mniejszości supinującą brać biegową:hej: