Strasznie zmęczone nogi

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
Wojas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam. Od pewnego czasu a dokładnie jakieś dwa tygodnie temu podczas dłuższego biegu mam pewne problemy (jak w temacie) moje nogi są strasznie słabe i zmęczone. Po 5 km już ciężko mi je podnosić :/ Moze to przetrenowanie wiec zrobilem sobie pare dni przerwy ale po tych kilku dniach efektu niebyło. kondycyjnie to ubiegł bym jakieś 12 km ale nogi mi w tym przeszkadzają. Może to przez zmiane pogody wiec nie ide z tym do lekarza. Mam tylko takie pytanie bo słyszałem od kolegi że są takie maśtygi na pobudzenie nóg. Może kto zna takie?
gg 1175002
PKO
Awatar użytkownika
Paunow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Myślę, że powinieneś pójść do lekarza. Tu moje pytanie - czy czujesz zmęczenie nóg tylko w czasie biegu? Czy puchną Ci nogi, bądź są opuchnięte pod koniec dnia?
W górach jest wszystko co kocham...
maneater1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Sadząc z opisu i tego co wczesniej pisałeś na temat swojego treningu to zdecydowanie efekt przetrenowania. Tak to sie kończy jak ktoś wyskakuje nagle z 5 czy 6 treningami tygodniowo ,zwłaszcza w twoim wieku.( mam nadzieję że teraz już nie bedziesz polecał początkującym takiej liczby treningów po kilku tygodniach biegania ). A na to nie pomoże żadna maść.Jedyne wyjście to przerwa. Swoją drogą trener co to ci zaaplikował taki trening to musi być umysłowo chory ( no chyba że mu nakłamałeś co do tego ile biegasz i jak długo biegasz, ale i tak powinien sie sam połapać jak to naprawdę wygląda ). No i tak jak radzi Paunow zdecydowanie trzeba udać się do lekarza.Jak będziesz miał szczęscie to skończy sie na jakiejś przerwie w bieganiu a jak nie to może byc znacznie gorzej.
tomasz

Nieprzeczytany post

Opisz swój trening. Czyli ile biegałeś w tygodniu przez ostatni miesiąc, a najlepiej dwa.

maneater1 chyba ma rację - ale jak powiesz ile biegałeś to na pewno wszystko będzie jasne.
Awatar użytkownika
Wojas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Przez cały październik biegałem co drugi dzień po 30 min. A teraz w listopadzie codziennie po 8-9km tak gdzieś 6 razy w tygodniu. No możliwe że to przetrenowanie wiec zrobilem sobie wczoraj dzień przerwy i licze że dziś ubiegne to 10km
gg 1175002
Awatar użytkownika
outsider
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Przelicz kilometraż z października, przelicz z listopada, policz średni z tygodnia i porównaj. Uzyskasz wówczas odpowiedź czy się przetrenowałeś.
Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.
Awatar użytkownika
Wojas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No i sie stało :hejhej: poszłem dzis na bierznie i przebiegłem wreszcie te 10 km. Dzis nogi czuły sie znacznie lepiej. A to dzięki temu że wczoraj sobie odpusciłem bieganie i zregenerowałem siły . Były zmęczone bo przetrenowane wiec dzieki wszystkim za pomoc . Wiem że bieganie codziennie to za dużo wieć bede biegał po 5-6 dni w tyogdniu. I musze wcześniej chodzić spać bo to pewnie też dla tego że nogi niemiały ostatnio odpoczynku. Chodziłem lulać po 1:00 w wstać do szkoły trzeba na 7:00 wiec 6 godzin snu to zbyt mało.

Jeszcze raz dzięki za pomoc , teraz juz nie bede tak szalał z tymi treningami :D
gg 1175002
maneater1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tak na oko, to biorąc pod uwage to ile biegałeś w pażdzierniku to i 4 treningi w tygodniu po 8-9 km każdy to za dużo. No i jeden dzień przerwy na regeneracje przy przetrenowaniu to zdecydowanie za malo.......
bugol
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja również mam problem :

Dzisiaj podczas biegu moje nogi zaczęły mnie boleć (biegam 2 tydz) w poprzednich dniach tego bólu nie było, więc nie wiem od czego to może być, ponieważ nie zmieniałem ani trasy i biegam 4 dni w tygodniu.. Na jutro tez mam zaplanowany bieg i zastanawiam się czy sobie go nie ominąć. A gdybym go minął to następny tydzień mam zaczynać normalnie ? Czy gdy jeden dzień ominę to nie zaszkodzi ?
Awatar użytkownika
JarStary
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Odpuść sobie ten dzień albo nawet dwa. Potem zacznij jeden dzień wcześniej przed przerwą.

Wojas ta dyskusja na temat zmęczenia zaciekawiła mnie bo ja w ty czasie co i Ty robiłem też 8 dziennie potem 13 dziennie i raz 18 km. Nic się nie stało a to były początki. Teraz jest gorzej robię tygodniowo 90 - 130 (130 rzadko), ale wprowadziłem siłę i to dopiero mi narobiło. Więc z tą objętością dla każdego chyba jest inaczej?

Pozdrawiam życząc zdrowego biegania
Chwalę Boga każdym przebiegniętym metrem

ZZTOP Skierniewice: każda sobota 13:30 vis-a-vis kasyna!
Bartas91
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Właśnie też mam ostatnio uczucie zmęczonych ale to chyba przez bieg na 10km w Twoim przypadku mógł to spowodować cięzki trening...Jutro mam zawody i biegnę na 1500m wlaśnie zrobiłem sobie dwa dni wolnego i dopiero jutro będę mógł sprawdzić jak czują się moje nogi :hej:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ