Fałda kolanowa

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
monka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A czy ktoś z Was miał fałdę kolanową? Szukając na forach biegowych na świecie ten problem jest bardzo częsty u biegaczy, a czemu w Polsce nie ma na to nawet nazwy ( w każdym razie nigdzie nie znalazłam).
Wygląda to tak Obrazek i bardzo dukucza mi od jakiegoś czasu, ale sama musiałam znaleźć przyczynę, a wspaniałomyślny lekarz ortopeda potwierdził moją diagnozę wysłuchawszy małego referatu na temat "plica syndrom" :-)
Czy mieliście kiedys z tym kłopoty? Statystycznie od 20-50% populacji miewa, a uprawiający sport ponad 50%.
[b]99% DOBRZE = 100% ŹLE![/b]  
PKO
foma
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Fałdę chyba ma każdy komu jej nie usunięto. Nie każdy natomiast ma ją przerośniętą -bo wtedy dopiero daje znać o sobie.
ArthurP
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Z fałdą można sobie poradzić ćwiczeniami, notabene były kiedyś na forum (izometryczne na mm 4gł. przygotowane przez Wojtka i Fredzia), niestety adminek mimo próśb nie przeniósł ich na stałe i nie ma dziś śladu po nich.
a jeśli lekarz zadecyduje wycięcie nie ma co się martwić bo , pica jest  pozostałością ewolucyjna, i lekarze wycinają ją tak samo jak ślepą kiszkę, bo nic nie daje kolanu może tylko szkodzić lepiej widać tutaj

Fałda może zaczepiać się o kość udową jak na rysunku Moniki, ale może całkowicie zawieszać się na niej - ból jest wtedy jak nie wiem co. Nie zawsze jest konieczna operacja, i nie zawsze plica musi być przerośnięta żeby dokuczyć, często wiesza się od urazów mechanicznych, natomiast zawsze potrzebny jest dobry lekarz żeby to zdiagnozować. Można to ocenić na podstawie MRI, jak na tym scanie, Obrazek
ale chyba jest bardzo trudno - ja ze swoim chodziłem kilka miesięcy po lekarzach zanim trafiłem na odpowiedniego.
Próbowałem też w różnych miejscach wykonać badania dynamiczne, ale nie robią tego, jedynie CT statyczne pod różnymi kątami ale też nie w Polsce.  
Być może wiele kontuzji kolan - szczególnie tych nie określonych co do przyczyny - bierze się właśnie z dysfunkcji tej błony maziowej.

(Edited by ArthurP at 1:15 pm on Aug. 24, 2003)
[url=http://www.sbbp.pl][b]SBBP[/b][/url] m/f
Kacha
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Czesc.
Czy mozecie powiedziec cos wiecej na temat tej blony maziowej?
Ja od ponad 2 lat mam problemy z prawa noga, boli mnie tuz nad kolanem przy siadaniu, kucaniu, klekaniu a takze gdy siedze przez jakis czas w jedej pozycji. Lekarz stwierdzil ze nic mi nie jest poniewaz wyniki z Usg i Rtg mam dobre. Jednak usg wykazalo lekki przerost blony maziowej. Lekarz mnie zostawil z tym problemem mowiac ze jestem zdrowa ale noga nadal boli. To nie wszystko od ok, 2miesiecy boli mnie rowniez lewa noga z tym ze mocniej.
Czy wiecie cos wiecej?
Czy to moze byc powod tej blony maziowe?
Co sie z tym robi i jak sie leczy?
Co ja mam robic?
Z gory dziekuje.
Kasia
Kasia
Awatar użytkownika
Murat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Monka -ma to swoją polską nazwę-fałd przyśrodkowo-rzepkowy/łać. plica mediopatellaris/.
Patologię stanowi jedynie przerost i zwłóknienie tego fałdu co powoduje uszkodzenie chrząstki na przyśrodkowym kłykciu udowym-nazywa sie to wtedy zespołem szelfu.
Nie wiem co na to mogą zaradzić ćwiczenia,ale najprościej  po prostu wyciąc ten fałd artroskopowo.
Awatar użytkownika
przecinek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

oki ja mialam usynieta blone maziowa, tzn tak mi napisali przy wypisie, tylko ze wszystkie wczesniejsze diagnozy byly inne, tak jak i obecne,
wiec po wycieciu tej maziówki, zamiast lepiej jeste gorzej, zero poprawy, kolano obecnie tak niesamowicie boli, wiec lekarz mie widzac innego wyjscia, jak po raz drugi, po wczesniej wykupionych kilku lekach (juz prawie na ty jestesmy) skierowal mnie artroskopie, ktora ma sie dopiero odbyc, a znajac polskie szpitale za 3 miesiace, i sie zastanawiem czy sens ma ta kolejna artroskopie, skoro 1 nie przyniosla Zadnej poprawy??
la la la la
Awatar użytkownika
magsonik
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Hej...
Dwa lata temu w szpitalu po wykonaniu usg stawu kolanowego i konsultacji z ortopeda w wypisie napisano mi: "w obu stawach kolanowych uwidoczniono:
-śladowa ilosc patologicznego plynu w jamach stawowych
-lekko pogrubiale fałdy blony maziowej w zachylku nadrzepkowym
-drobne zmiany malacyjne chrzastek powierzchni stawowych w przysrodkowych czesciach stawow udowo-rzepkowych
i odeslano mnie z kwitkiem...
miesiac temu poszlam do ortopedy ktory stwierdzil ze mam chondromolacje chrzastek [jego zdaniem w niewielkim stopniu]... dawal mi zastrzyki dostawowe ktore g** dzialaly(pisalam o tym w dziale chondromolacja). Jednak niedawno poszlam do specjalisty ktory przyjezdza z wroclawia w moim miescie przyjmuje prywatnie raz w tygodniu.... ten z kolei powiedzial ze owszem mam chondromolacja ale jeszcze martwi sie o faldy blony maziowej... chce mnie zabrac do wrocka na artroskopie bo mowi ze tak z zewnastrz wszystkiego nie zobaczy.. JEDYNY SPECJALISTA KTORY TAK POWIEDZIAL .. reszta mowila ze nie potrzeba zadnych badan ze oni wszystko wiedza...

ja juz nie wiem co mam robic.. isc na ta artroskopie czy nie...
Carpe Diem
Awatar użytkownika
Paunow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Murat piszesz że przerost tej błony powoduje zmiany chrząstki na kłykciu przyśrodkowym kości udowej.Czy jesteś tego pewien na 100%

I może jeszcze wiecie skąd indziej mogą się wziąść te zmiany?

A tak poza tym to mam już kartę stałego klienta na bloku operacyjnym...3 artroskopia już za tydzień :/
W górach jest wszystko co kocham...
aluska
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Hej!
Mam niecałe 15 lat i od roku boli mnie kolano.Byłam u chirurga i dostałam 2 maści,które nie pomogły.Następnie dostałam skierowanie na Dia Dynamik i pole magnetyczne.To też nie pomogło.Niedawno byłam u ortopedy i stwierdził,że prawdopodobnie mam fałd maziowy.Teraz dostałam skierowanie na jakiś zabieg "ultra coś tam" Czy on pomaga? Lekarz powiedział,że jeżeli to nie pomoże,będę musiała dostawać zastrzyki w kolano,albo usuną mi to.Ale powiedział też,że po zabiegu to może się odnowić. Czy ten zabieg "ultra(...) " pomaga? Proszę odpowiedź i z góry bardzo dziękuję.
Ruda
Ekspert/fizjoterapia
Życiówka na 10k: 40:30
Życiówka w maratonie: 3:20
Kontakt:

Nieprzeczytany post

absolutnie te zabiegi nie pomogą.plice mediopatellaris ma każdy-to pozostałosć po naszych przodkach, kieduy kolano składało się z dwóch części. Jeśli człowiek ma prawidłowy ruch rzepki, to plika się wyciera. jeśli rzepka ucieka do boku, to nie wyciera się i zaczyna przeszkadzać. jeśli jest stan zapalny, to dziąłnie przeciwzapalne a potem wzmacnianie głowy przyśrodkowej a rozciaganie boku.jeśli nie pomoże wycina sie ją artroskopowo
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ