Maść z antybiotykiem -> osłabienie?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
Fist
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

W czerwcu posliznałem się na treningu wskuetk czego powstala rana, wydawalo mi sie ze nie groźna. Minely 3 miesiace a ona jeszcze sie nie zagoila> Jest to zwykle obtarcie o pow. ok 1-2cm2. Stosowałem suplemntacje z witamin ACE ale nic nie pomoglo. Poszedlem kilka dni temu do dermatologa, ktory przepiasl mi masc na rany (wizyte zalecil mi lekarz sportowy). Z ulotki przeczytalem ze w skladiz ejest antybiotyk. Stosuje to miejscowo, tylko na ta rane ok 1cm2, równoczesnie mopje osiagi na treningavch si epogorszyly. Mecze sie juz po 1km 1 zakresu o 2 nie wspominajac, tętno w miarę w normie lekko podwyzszone, czuje sie jak po seri intensywnych treningów (to nie jest przyczyna trening jest odpowiednio dobrany). Od 5 dni (stosowania masci) stać mnie wiec tylko na kilkukilometrowy bieg (dalbym rade wiecej ale nie chce sie zajezdzac bo nogi ciezkie, w ogole jakis taki ospaly jestem). Rana jest pod kolanem.
Co o tym sadzicie, zdarzylo sie juz to komus?
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
outsider
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wątpię aby było to od antybiotyku i to jeszcze stosowanego miejscowo.

Ps. Obcierałem już sobie co nieco, były i antybiotyki. Debiutowałem w maratonie po czymś takim. Wynik mierny ale nie od tego.
Na babrzące się obtarcie- kompres z sody- najlepiej na noc- wysychający.
Witaminami obtarć się nie leczy.
Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.
Awatar użytkownika
Fist
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dzieki, bralem witaminy normalnie jako suplement, nie wiem czy dobzre pamietam ale witami ACE przyspeiszaja odbudowe komorek i naskorka, przyspieszaja gojenie ran. Objawem przetrenowania jest m.in ze rany sie nie chca goic bo "wszystkie" substancje typu antyoksydanty ida odbudowywac zniszczone struktury miesni po treningu, wskutek czego na gojenie ran zostaje niewiele,
Awatar użytkownika
outsider
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To że rana nie chciała się goić było efektem nie przetrenowania czy braku witamin ale tego, że się zababrała - czyli znalazły w niej miejsce dla siebie bakterie.
Jest ich wszędzie pełno i ich nie unikniesz. A gdy były upały i gdy trenowałeś to miały dzięki potowi jeszcze lepszą sytuację.
Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.
ODPOWIEDZ