Nagły spadek ciśnienia

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
Siwa17
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dzisiaj poszłam sobie biegać i miałam w planach trening: skip A i B, 400m, 300m, 200m i 100m nie wiele ale ja po prostu nienawidzę sprintów :) po treningu nie mogłam zrobić nawet rozbiegania, bo czułam się fatalnie, zrobiło mi się ciemno przed oczami, słabo i czułam, że zaraz zemdleję...jak przyszłam do domu to mama zmierzyła mi ciśnienie i miałam 90/50 bardzo niskie jak na mnie. Czym to może być spowodowane?Pierwszy raz zdarzyło mi się coś takiego, a taki trening biegam co każdy piątek...
podkreśle tylko, że w zimie miałam kłopoty z sercem, ale kardiolog powiedział, że nie ma przeciwności, żebym nie mogła dalej biegać..
New Balance but biegowy
pikonrad
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

moze to nie jest groźne, mnie się to czasem zdaża (znaczy te same objawy bez pomiaru ciśnienia) po bardzo intensywnych treningach - nawet krótkich. Jednak serce to nie część zamienna i dobrze byłoby skontaktować się z tym kardiologiem. Poszukaj czy może już ktoś z doświadczeniem trenerskim pisał o takich objawach, może coś w postach Ryszarda. Ważne może też być jak bardzo opadło Ci tętno po treningu.
Namów lekarza na EKG wysiłkowe - czy jakoś tak to się nazywa.
Piotr
realsender
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja tam jestem antysportowcem (komputerowiec), ale też miałem coś takiego, w wieku 14/15 lat. Nazywam to zejściem. Tylko że u mnie to się brało z tego, że nagle z braku ruchu, przechodziłem gwałtownie w ruch (np. gwałtownie wstaję z krzesła, i zaczynam szybko iść, po 4h siedzenia). Aha, i zawsze wiązało się z obniżoną sprawnością intelektualną (stąd nazwa)...

Jak pierwszy raz oczka zaszły mi mroczkami, to pomyślałem że coś się w głowie psuje, i poszedłem do neurologa. Badali mnie takimi śmiesznymi elektrodami, a potem powiedzieli, że wszystko jest OK.

I zejścia miewam do dziś (18 lat), przy czym raczej długoterminowe (bez mroczków, ale zmuła 10h/doba przez 6dni/tydzień), pewnie z braku ruchu (kontuzja kolan).
Awatar użytkownika
Siwa17
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

No wiesz mi tez zdarzają się różne zasłabnięcia np. w kościele... nie mogę zbyt długo ustać, bo od razu mam to okropne uczucie...ehh to jest nie do wytrzymania. Ale to jednak było coś innego...to nie było takie coś jak te osłabnięcia w kościele...nie potrafię tego wyajśnić, ale to takie coś zdarzyło mi się pierwszy raz w życiu i mam nadzieję, że się już nigdy więcej nie zdarzy :):):)
pozdrawiam
andrzejb63
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

na sprawne serduszko to chyba trzeba zapracować. duży wysiłek może spowodować gwałtowny spadek ciśnienia. może to być niedobór substancji energetycznych (fruktoza - cukier), W każdym przypadku objawy bardzo niepokojące, trzeba porozmawiać z lekarzem.
a tak w ogóle to teraz pierwsze pokolenie siedzące. Wasi rodzice a dziadkowie napewno w ciągu dnia intensywnie ruszali się, pokonywali spore odległości, jedli mimo wszystko lepsze pozywienie.
VERBA VOLANT SCRIPTA MANENT
zamotasuplana
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

sluchajcie ja mam podobnie.tz biegam sobie od dluzszego czasu i niby wszystko jest ok tylko wlasnie te cisnienie.przed chwilka sobie mierzylam i jest 95/50.nie wiem czy to tak juz ma byc czy nalezy cos z tym zrobic.zanim zaczelam trenowac mialam normalne cisnienie, ok.120/60 itp.czy powinnam sie zaczac martwic? pozdrawiam :)
ODPOWIEDZ