Wpływ długotrwałego wysiłku fizycznego na mózg (mielina)

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Taka ciekawostka:

Wpływ długotrwałego wysiłku fizycznego na mózg.

Podczas długotrwałego wysiłku fizycznego, takiego np. jak maraton, organizm najpierw zużywa węglowodany jako główne źródło energii. Gdy zapasy glikogenu w mięśniach zostają wyczerpane, metabolizm przełącza się na wykorzystanie tłuszczów. Badacze odkryli, że w ekstremalnych warunkach metabolicznych mózg może sięgać po lipidy zawarte w mielinie jako dodatkowe źródło energii.
W badaniu wykorzystano obrazowanie metodą rezonansu magnetycznego do analizy mózgów dziesięciu biegaczy maratońskich przed oraz 48 godzin po ukończeniu 42-kilometrowego biegu. Zaobserwowano znaczącą redukcję zawartości mieliny w 12 obszarach istoty białej mózgu, które są odpowiedzialne za koordynację ruchową oraz integrację sensoryczną i emocjonalną.
Najważniejszym odkryciem jest jednak fakt, że ten efekt jest całkowicie odwracalny. Dwa tygodnie po maratonie poziom mieliny znacząco wzrósł, choć nie osiągnął jeszcze wartości sprzed biegu. Po dwóch miesiącach zawartość mieliny w mózgu powróciła do stanu wyjściowego, wykazując pełną regenerację.
Badanie to ujawnia, że metabolizm energetyczny mózgu jest bardziej złożony, niż dotychczas sądzono.
Wykorzystanie mieliny jako rezerwowego paliwa dla mózgu otwiera nowe perspektywy w zrozumieniu potrzeb energetycznych tego organu. Naukowcy podkreślają, że bieganie maratonów nie jest szkodliwe dla mózgu - wręcz przeciwnie, wykorzystanie i odbudowa mieliny jako rezerwy energetycznej jest korzystna, ponieważ "ćwiczy" maszynerię metaboliczną mózgu.
Zrozumienie mechanizmów szybkiej regeneracji mieliny u biegaczy może dostarczyć wskazówek do opracowania terapii chorób demielinizacyjnych, takich jak stwardnienie rozsiane, w których zanik mieliny przyczynia się do uszkodzeń strukturalnych i degeneracji komórek nerwowych.​​​​​​​​​​​​​​​​

Źródło:
https://neurosciencenews.com/exercise-d ... nce-28601/

Mielina:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Osłonka_mielinowa
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
Kiprun
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Ciekawe.
Voirtuy
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 52:20
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Podejrzewam że bardziej chodzi o czas trwania wysiłku niż długość.
Te badania były przeprowadzone na 10 osobach (8M + 2K) zakładam że nie
wszystkie biegły tyle samo czasu. Trzeba przeprowadzić dużo więcej badań,
żeby móc określić od którego momentu organizm zaczyna posiłkować się mieliną.
Określenie "w ekstremalnych warunkach" jest mało precyzyjne, bo kiedy biegacze
maratońscy wchodzą w ekstremum w trakcie biegu? mniej więcej w 70-80% dystansu?
Nie mniej jednak bardzo ciekawe info, które sugeruje że nawet przy długim bieganiu mózg się ćwiczy;]
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Nie wiem nie znam się, ale podejrzane to badanie. dostępu do całości nie ma tylko do streszczenia.
Skąd pomysł, że mielina została zamieniona na energię dla mózgu? A nie na przykład uległa degradacji z innego powodu, albo w innym celu. Mózg bardzo dobrze radzi sobie na ketonach i mleczanie, nie wydaję się żeby brakło i glukozy i ketonów i mleczanu i mózg musiał pożerać kanały którymi zarządza wszystkimi peryferiami.
Skąd taki wniosek?
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

pawo pisze: 16 kwie 2025, 15:43 Nie wiem nie znam się, ale podejrzane to badanie. dostępu do całości nie ma tylko do streszczenia.
Jak jesteś sprytny, to znajdziesz i w całości. Ale ja nie jestem dzisiaj "sprytny".
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Za panią Elbakyan już nie nadążam, kasują i kasują.
ODPOWIEDZ