TESTOSTEON

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:35
Życiówka w maratonie: 02:58:32

Nieprzeczytany post

Znajomy, były kulturysta amator zaczął biegać. Nie robi nie wiadomo jakich treningów, wszystko pod okiem trenera. A w zasadzie to ciężko mu to idzie bo ciągle coś go boli. W sumie całe nogi jakby ciągle był przetrenowany. Jedna wielka kontuzja, ponapinane, twarde jak skała mięśnie nawet po 2-3 km truchtu.
Zastanawia mnie czy ilość przyjmowanego "teścia" jak on to mówi 3 razy ponad normę, 3000, nie ma wpływu na takie rekacje w mięśniach?
Mi się wydaję, że mięśnie duże ale nie są silne i elastyczne jak to powinno być u biegacza.

Ma ktoś wiedze w tym temacie?
Kiprun
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Nie wiem, czy ktoś ma wiedzę, pytanie kluczowe - po co on to przyjmuje? Jest to czegoś niezbędne? Przecież to jest konkretna substancja, która ma poważny wpływ na organizm i jego funkcjonowanie. Takie bezrefleksyjne podejście do tego typu supli jest naprawdę przerażające.
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bo "chłopaki" na siłce mu doradzili...
Voirtuy
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 52:20

Nieprzeczytany post

Dzięki takim radom już niedługo będzie musiał zapomnieć o siłowni.
Nie wiem co ludzie widzą w kulturystyce, to żaden sport, jedynie upośledzone konkursy piękności.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

beata pisze: 15 kwie 2025, 11:23 Nie wiem, czy ktoś ma wiedzę, pytanie kluczowe - po co on to przyjmuje? Jest to czegoś niezbędne? Przecież to jest konkretna substancja, która ma poważny wpływ na organizm i jego funkcjonowanie. Takie bezrefleksyjne podejście do tego typu supli jest naprawdę przerażające.
Testosteron pomaga we wzroście mięśni, polepsza regeneracje i agresywność w treningu. To jest "kluczowe" dla kulturystów. Ale wpływa tez na dużo wiesen na negatywne funkcje organizmu, czego tacy "sportowcy" nie chcą zauważać.
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Rolli pisze: 15 kwie 2025, 12:55
beata pisze: 15 kwie 2025, 11:23 Nie wiem, czy ktoś ma wiedzę, pytanie kluczowe - po co on to przyjmuje? Jest to czegoś niezbędne? Przecież to jest konkretna substancja, która ma poważny wpływ na organizm i jego funkcjonowanie. Takie bezrefleksyjne podejście do tego typu supli jest naprawdę przerażające.
Testosteron pomaga we wzroście mięśni, polepsza regeneracje i agresywność w treningu. To jest "kluczowe" dla kulturystów. Ale wpływa tez na dużo wiesen na negatywne funkcje organizmu, czego tacy "sportowcy" nie chcą zauważać.
Czy takie sztywne i napięte mięśnie to może być jeden z negatywnych objawów?
RMC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:49
Życiówka w maratonie: 04:09:02

Nieprzeczytany post

O wpływie testosteronu nic nie wiem ale przecież w bieganiu (zwłaszcza dłuższo dystansowym) pracują inne rodzaje włókien mięśniowych niż przy ćwiczeniach kulturystycznych. Kulturystyka to bardziej - szybkokurczliwe, bieganie wolnokurczliwe.

Stąd kolega mimo, że wielki, napakowany w bieganiu jest amatorem :) i go może od razu mocno dojeżdża każdy km :)
Komentarze do bloga biegowego: [url]http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=28&t=38345[/url]
Strona WWW: [url]http://www.pstryk-pstryk.com[/url]
Blog Biegowy: [url]https://rmc-biega.pl[/url]
tkobos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:17

Nieprzeczytany post

krzys1001 pisze: 15 kwie 2025, 13:09 Czy takie sztywne i napięte mięśnie to może być jeden z negatywnych objawów?
Nie wiem, ale pamiętam, że kiedyś widziałem takiego kulturystę na siłowni i zwróciłem uwagę, że w szatni musiał prosić kolegę, żeby mu ubrał skarpetki, bo sam nie był w stanie tego zrobić. Trochę dziwnie to wyglądało delikatnie mówiąc. Wielkie muskuły i dźwiga ciężary na siłowni, a nie daje rady sobie skarpetki założyć. Akurat biegacze też dużego zakresu w tego typu ruchach nie mają, no ale bez przesady.
ODPOWIEDZ