Ostroga piętowa HELP

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Stalowy
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć wszystkim

Opisze pokrótce sytuacje i liczę, że pomożecie. Podczas biegania to jeszcze gdzieś w maju źle stanąłem nogą. Nie zauważyłem małej studzienki i lewa stopa wygieła się jak precel. Lekka opuchlizna, ból jak *****. Myślałem, że samo przejdzie, ale postanowiłem jednak zrobić prześwietlenie. Werdykt, ostroga piętowa. Dali mi skierowanie, 2 lata czekania. Dzień dobry i dowidzenia. Wskazanie na 10 zabiegów z fala uderzeniowymi. Budżet mi nie pozwolił, gdyż miałem inną operację. Potem w zasadzie się dowiedziałem, że te zabiegi gówno dają. Biegać przestałem i o tym zapomniałem. Jednak chce wrócić do pełni sprawności w tym również do regularnego biegania. Ból jest o wiele mniejszy, na codzień nie czuje nic. Czasem w jakieś dni delikatnie, więc wiem, że jednak tam nie wszystko jest dobrze. Dowiedziałem się, że ostroga nie zniknie sama. Stąd pytanie, jak domowym sposobem się tego pozbyć? Zabiegi i operacja odpada niestety, nie wdając sie w szczegóły. Czy są jakieś masaże, sposoby, żeby się tego albo pozbyć albo sprawić, żeby nie dawało się to w znaki podczas biegu/sportu ogólnie pojętego? Może jakieś minerały, pierwiastki.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
janekowalski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:38:26
Życiówka w maratonie: 02:59:42
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ostroga nie robi się sama z siebie i jest to proces dość długotrwały. Nie usuniesz jej ale jeśli jest nieznaczna i nie powiększa się to ok. Fala akurat potrafi dać niezłe efekty. Zakładając że jest efekt zapalenie rozcięgna p lub ścięgna Achillesa bo nie napisałeś która to ostroga, to co można robić samemu to stabilizacja i mobilność obszaru odpowiedzialnego za powstawanie ostrogi. Moim zdaniem sam tego nie zrobisz bez pomocy lekarza i fizjomana a teraz to i tak wróżenie z fusów. Do lekarza i to takiego który nie ma wszystkiego w pompie. Zacząłbym od znalezienia dobrego fachowca który zrobi USG z power doppler a potem konsultacja z fizjomanem co dalej.
www.sznrunner.blogspot.com - mój biegowy blog
Stalowy
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

janekowalski pisze: 08 mar 2025, 08:46 Ostroga nie robi się sama z siebie i jest to proces dość długotrwały. Nie usuniesz jej ale jeśli jest nieznaczna i nie powiększa się to ok. Fala akurat potrafi dać niezłe efekty. Zakładając że jest efekt zapalenie rozcięgna p lub ścięgna Achillesa bo nie napisałeś która to ostroga, to co można robić samemu to stabilizacja i mobilność obszaru odpowiedzialnego za powstawanie ostrogi. Moim zdaniem sam tego nie zrobisz bez pomocy lekarza i fizjomana a teraz to i tak wróżenie z fusów. Do lekarza i to takiego który nie ma wszystkiego w pompie. Zacząłbym od znalezienia dobrego fachowca który zrobi USG z power doppler a potem konsultacja z fizjomanem co dalej.

To jak to możliwe, że wyskoczyło mi to dopiero podczas tego wypadku? Czy zła diagnoza lekarza? No bo mowisz ,ze nie robi sie to od tak o, a po tym wypadku, kostka spuchla i werdykt lekarza, że to ostroga.
Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:14
Życiówka w maratonie: 2:46:06
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Spuchnięta kostka to nie ostroga. Zdecyduj się z czym masz problem. Z bolącą kostką czy ostrogą piętową.
Obrazek
Biegając jak większość, będziesz miał wyniki jak większość.
https://bieganie.org/
https://www.strava.com/athletes/161056178
Stalowy
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Slawcio pisze: 08 mar 2025, 17:04 Spuchnięta kostka to nie ostroga. Zdecyduj się z czym masz problem. Z bolącą kostką czy ostrogą piętową.
Obrazek

Umiesz czytać ze zrozunieniem? Kostka była spuchnięta w ciągu pierwszych dni jak to sie stało czyli w maju zeszłego roku. A diagnoze usłyszałem, że to ostroga piętowa. Przeczytaj jeszcze raz co jest napisane.
Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:14
Życiówka w maratonie: 2:46:06
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Stalowy pisze: 08 mar 2025, 23:41 Umiesz czytać ze zrozunieniem? Kostka była spuchnięta w ciągu pierwszych dni jak to sie stało czyli w maju zeszłego roku. A diagnoze usłyszałem, że to ostroga piętowa. Przeczytaj jeszcze raz co jest napisane.
Czytam, czytam i nie wiem.
Czy cię boli pięta czy kostka.
A wiem, ty sam nie wiesz co cię boli. No bo skąd masz wiedzieć, skoro nie biegasz.
Biegając jak większość, będziesz miał wyniki jak większość.
https://bieganie.org/
https://www.strava.com/athletes/161056178
ODPOWIEDZ