Spuchnięte kolana po bieganiu

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
stepien23
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich na forum ,jestem nowy i potrzebuje się poradzić, od miesiąca biegam, mam 31 lat i waże 75 kg,moim celem jest zrzucenie jeszcze paru kilogramów i dalsze bieganie rekreacyjne.Ostatnio po dwóch dniach biegania z rzędu spuchły mi kolana nie jakoś bardzo ale jednak,do tego prawe kolano od paru dni mnie trochę pobolewuje ale nie na tyle żeby przeszkadzało w bieganiu więc nie przerywałem treningów bo zależy mi na systematyczności.Od lekarza narazie dostałem leki przeciwzapalne i przeciwbólowe ponieważ stwierdził że to przetrenowanie.Jak myślicie jaki może być powód?ile zrobić sobie przerwy?Pytam bo trochę mnie to zaniepokoiło
New Balance but biegowy
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Czy zrobić przerwę? Sam sobie odpowiedz, czy jeśli stan twoich kolan cię niepokoi, to czy chcesz je dojeżdżać biegając na lekach przeciw bólowych.
Jak już skończysz brać te leki i zaczniesz biegać, to zacznij od jakiegoś planu dla początkujących, bo prawdopodobnie twoja kondycja jest znacznie lepsza od przygotowania twojego aparatu ruchu, a w takiej sytuacji biegając na czuja, nawet tylko dla przyjemności, łatwo sobie zrobić krzywdę.
stepien23
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Może mi ktoś doradzi jak wrócić po takiej miesiecznej przerwie żeby znowu sobie nie zaszkodzić?bo jeśli chodzi o forme to faktycznie nie jest źle tylko organizm nie przyzwyczajony,jaki plan treningowy wprowadzić jak skończe leczenie?
ODPOWIEDZ