Spuchnięte kolana po bieganiu
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam wszystkich na forum ,jestem nowy i potrzebuje się poradzić, od miesiąca biegam, mam 31 lat i waże 75 kg,moim celem jest zrzucenie jeszcze paru kilogramów i dalsze bieganie rekreacyjne.Ostatnio po dwóch dniach biegania z rzędu spuchły mi kolana nie jakoś bardzo ale jednak,do tego prawe kolano od paru dni mnie trochę pobolewuje ale nie na tyle żeby przeszkadzało w bieganiu więc nie przerywałem treningów bo zależy mi na systematyczności.Od lekarza narazie dostałem leki przeciwzapalne i przeciwbólowe ponieważ stwierdził że to przetrenowanie.Jak myślicie jaki może być powód?ile zrobić sobie przerwy?Pytam bo trochę mnie to zaniepokoiło
-
- Zaprawiony W Bojach
Czy zrobić przerwę? Sam sobie odpowiedz, czy jeśli stan twoich kolan cię niepokoi, to czy chcesz je dojeżdżać biegając na lekach przeciw bólowych.
Jak już skończysz brać te leki i zaczniesz biegać, to zacznij od jakiegoś planu dla początkujących, bo prawdopodobnie twoja kondycja jest znacznie lepsza od przygotowania twojego aparatu ruchu, a w takiej sytuacji biegając na czuja, nawet tylko dla przyjemności, łatwo sobie zrobić krzywdę.
Jak już skończysz brać te leki i zaczniesz biegać, to zacznij od jakiegoś planu dla początkujących, bo prawdopodobnie twoja kondycja jest znacznie lepsza od przygotowania twojego aparatu ruchu, a w takiej sytuacji biegając na czuja, nawet tylko dla przyjemności, łatwo sobie zrobić krzywdę.
-
- Dyskutant
Może mi ktoś doradzi jak wrócić po takiej miesiecznej przerwie żeby znowu sobie nie zaszkodzić?bo jeśli chodzi o forme to faktycznie nie jest źle tylko organizm nie przyzwyczajony,jaki plan treningowy wprowadzić jak skończe leczenie?