Gdzie biegać w Opolu?

krokiet5
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Zachęcam wszystkie osoby biegające w Opolu i jego okolicach o wpisywanie na forum propozycji tras którymi biegają. Pozwoli to na urozmaicenie i poszerzenie naszego "menu" treningowego :oczko:
Proponuję oprócz podawania ogólnego zarysu trasy dodawać jeszcze jakieś szczegóły typu: rodzaj nawierzchni, podwyższona trudność- wzniesienia, orientacyjna długość, ewentualnie rodzaj otoczenia- przyjazne dla biegacza np. brak pętających się luzem psów z beztroskim panem :hahaha:

Myślę, że to dobry moment abym jako pierwszy podał okolice w których trenuję. Najwięcej czasu spędzam w lesie, najczęściej tym wzdłuż drogi na Strzelce Opolskie. Można tam bardzo łatwo ustalić sobie jakieś określone pętle- z pewnością podział lasu na kwadraty pomaga w ich ustaleniu. Ja najczęściej biegam pętlą 3 km ale w każdym momencie jak jest potrzeba to mogę sobie taką pętle powiększyć. Następnie powtarzam pętle aż do skutku. Las z pewnością daje możliwość skupienia się na tym co w danym momencie chcemy robić, niejednokrotnie pomagał osobom rozpoczynającym bieganie i daje dużą anonimowość, którą w centrum miasta raczej trudno znaleźć. Znam ludzi, którzy lubią biegać ale nie czują się komfortowo paradując w dresie przez sam środek miasta. To trzeba uszanować a las z pewnością daje taką możliwość+ świeże powietrze oraz walory artystyczne. Nie wszyscy lubią biegać w kółko więc alternatywą dla pętli jest droga leśna, która zaczyna się zaraz przed wjazdem na strzelnice. Przebiega ona cały czas prosto przez las ( w pewnej mirze równolegle do drogi strzeleckiej i ma ponad 5200 długości. Po pokonaniu pierwszej części tej drogi przecinamy poprzeczną drogę (wyasfaltowaną) i biegniemy nadal prosto. Druga część tej drogi jest o wiele miększa (typowa już droga leśna) i jest tam dość sporo typowych ścieżek leśnych przystosowanych np do krosów.

Inną trasą położoną z drugiej strony Opola są wały wzdłuż Odry. Biegałem po nich parę lat o różnych porach ale nie mogłem się na nich do końca skupić z powodu sporej ilości rowerzystów i zapewnień właścicieli spuszczonych psów, że ich pies jest wyjątkowy i on mi nic nie zrobi, mimo że jest nie dużo mniejszy ode mnie :hej:

Czekam na kolejne propozycje tras biegowych w Opolu oraz na riposty dotyczące moich propozycji :oczko:

Pozdrawiam wszystkich żyjących aktywnie :nienie:
New Balance but biegowy
D@ro
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mam kilka ciekawych tras do biegania w Opolu i chętnie się nimi "podziele":

- zaczynam od Castoramy i biegne na ulice Wiejską, potem skręt w Wygonową i przez ok 1km mamy drogę rowerową i dla pieszych (podłoże asfalt) biegne do końca ulicy i zakręt w Górną (kostka brukowa) potem ulica Częstochowska i Ozimska (płyty chodnikowe :( ) za Mcdonalds-em skręcam w prawo i biegne po asfalcie przez osiedle Malinka potem spowrotem na Wiejską i pod Castoramą meta dł. odcinka ok 5km, psów "wolno" biegających raczej brak, jedynie spaliny samochodów mogą troszke przeszkadzać

- Park na ZWM-ie koło dużej górki owalne koło dł. 800m 100% asfalt jezeli wbiegnimy na górkę to mamy 1000m (na górce kostka brukowa) zdażają się psy bez smyczy i kagańca - jedyny minus tego miejsca

- bieżnia stadionu Gwardii na ZWM-ie okrążenie 400m (po wewnętrznej), nawierzchnia idealna, brak psów, monotonna trasa
krokiet5
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

D@ro czy jest jakiś problem z korzystaniem z bieżni na Gwardii. Jak możesz to napisz czy każdy może tam wchodzić i ewentualnie w jakich godzinach?
D@ro
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Bieżnia na Gwardii jest publiczna i czynna od 7-20 codziennie tak jest w regulaminie, który wisi na głównej bramie wjazdowej (teraz już jedynej :) ) czasami jest brama zamknięta łańcuchem ale w taki sposób że bez problemu każdy przez nią przejdzie :hej:
Awatar użytkownika
qbol
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Zdecydowanie polecam stadion Gwardii, bardzo fajnie się tam biega, łatwo zmierzyć dystans i dzięki temu widać efekty:)
geoleo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A może ktoś biega drogami od wygonowej w kier. Turawy?
Berith
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Widze stary odkopany temat, może jednak czas na reaktywacje :)
Ja biegam głównie w parku na ZWM(obecnie osiedle AK) Spotykam tam sporo biegaczy, zachęcam do ujawnienia sie :bleble:
Miłego człapania :hej:
http://sportstracker.nokia.com/nts/user/profile.do?u=Berith_87
pgosia
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja jestem z Opo :D Mieszkam na bliskim Zaodrzu wiec smigam po Bolko, można tam robić całkiem przyjemne pętle ;]
Mizol
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Także i ja jestem z Opola. Najczęstsza moja trasa biegnie wokół ZWM'u, liczy około 5,2 km. Zaczynając koło Castoramy biegniemy ulicą Pużaka, skręcamy w lewo w ul. Sosnkowskiego potem mijamy Lidl, Real i wracamy do Castoramy. Dziś co prawda wydłużyłem trasę biegnąc także Wygonową i wracając przez osiedle Malinka, w sumie daje około 10 km.

pozdrawiam.
komonomo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

gosia ja tez z zaodrze i tez biegam po bolko...moze bysmy sie jakos spotkali??
Marek.
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Cześć
Witam wszystkich z Opola, odświeżam temat, gdyż w Opolu o czym jeszcze zapewne nie wszyscy wiedzą, powstała idea wspólnych spotkań biegowych co tydzień w sobotę o 8 rano
na wyspie Bolko. Szczegóły na stronie http://www.stowarzyszenie.biegopolski.pl/

Witam krokiet5, tak się składa, że często biegam trasą wg. twojego opisu. :)
Marek
Awatar użytkownika
okulista
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 47

Nieprzeczytany post

Cześć,

Nie chciałem zakładać nowego tematu więc uznałem że odkopanie starego to lepsza opcja. W tym tygodniu przeprowadzam się do Opola na studia , a że kompletnie nie znam Opola a tym bardziej trasek biegowych - piszę tego posta . Wiadomo jakieś pętle na długie wybiegania itp to sobie pomierzę w pobliżu miejsca zamieszkania . Chciałbym żebyście zaproponowali mi jakąś traske do krosów. Najlepiej żeby byłą długości 1,5-3 km . Wiem że może być trudno..

Fajnie by było jak byście znali jakieś inne udeptane ścieżki. Unikam betonów i asfaltów.

dzięki!
"Doskonałość nie ma adresu"
Dzienniczek:
Obrazek
Blog rowerowy:
Obrazek
matteo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Hej. Ja również przeprowadzam się do Opola na studia. Myślę że od pazdziernika się już wprowadzę. Chętnie brałbym udział w wspólnych wypadach na biegi, na rower, też wyjścia na basen . Jestem otwarty na wszelakie propozycję. Chcę się integrować :hejhej:
Awatar użytkownika
okulista
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 47

Nieprzeczytany post

Super!
Ja wprowadzam się w ten czwartek do Opola i nie zamierzam przerywać treningów ze względu na studia i nowe miejsce zamieszkania ;) Od poniedziałku w miarę możliwości codziennie będę na basenie o 6 . W tyg biegam we wtorki i czwartki , na weekendy bede zjeżdżał do siebie. Jak mi sie uda trzymać rower w akademiku to będę śmigał jak nie to na siłowni na stacjonarnym.

Przyjdź na basen albo napisz to sie poznamy ;)
"Doskonałość nie ma adresu"
Dzienniczek:
Obrazek
Blog rowerowy:
Obrazek
Awatar użytkownika
rafal_r
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

w każdy czwartek biegamy na wyspie Bolko godzinna 18:30 i jest to skromne 10km. Spotykamy się przy zejściu z mostka zielonego do Zoo

zdjęcie http://www.stowarzyszenie.biegopolski.p ... potkan.jpg
ODPOWIEDZ