GRUDZIĄDZ BIEGA
- maratończyk
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35min
- Życiówka w maratonie: 2h45min
Z cyklu porady dla biegacza tym razem o śnie który jest ważny dla biegających
http://poradnikdomowy.pl/poradnikdomowy ... piac_.html
http://poradnikdomowy.pl/poradnikdomowy ... piac_.html
Ostatnio zmieniony 07 wrz 2012, 09:53 przez maratończyk, łącznie zmieniany 1 raz.
497 aktywności = 6831,29 km,w 602:53:10 g
s
maraton:2h59',półmaraton:1h21', 10km 37'
- maratończyk
- Zaprawiony W Bojach
Z cyklu dieta biegacza -BURSZTYN W PŁYNIE - MIÓD DOBRY NA WSZYSTKO
http://www.swiat-zdrowia.pl/artykul/bur ... a-wszystko
Ja osobiście często go używam zamiast cukru do słodzenia cherbaty,oraz jak jestem przeziębiony dodaje go do ciepłego mleka zmieszanego z czosnkiem co stawia mnie na nogi.
http://www.swiat-zdrowia.pl/artykul/bur ... a-wszystko
Ja osobiście często go używam zamiast cukru do słodzenia cherbaty,oraz jak jestem przeziębiony dodaje go do ciepłego mleka zmieszanego z czosnkiem co stawia mnie na nogi.
Ostatnio zmieniony 07 wrz 2012, 09:54 przez maratończyk, łącznie zmieniany 1 raz.
s
- maratończyk
- Zaprawiony W Bojach
Zapisy do I Biegu Trzech Plaż trwają
Pamiętajcie czym szybciej dokonacie opłat tym bogatszy będzie bieg.Zaproście swoich znajomych ,którzy lubią aktywnie spędzać wolny czas.Trasa nie jest ciężka i 7 km pokona każdy amator.
LISTA OSÓB ZAPISANYCH DO BIEGU TRZECH PLAŻ
1 ANDRZEJ DOLEWSKI 1972 GRUDZIĄDZ AKADEMIA BIEGANIA
2 PAWEŁ ROGOWSKI 1993 GRUDZIĄDZ NIEZRZESZONY
3 DAWID STASZEWSKI 1982 GRUDZIADZ AKADEMIA BIEGANIA
4 ROBERT BRDAK 1976 GRUDZIĄDZ NIEZRZESZONY
5 ZBIGNIEW ORNOWSKI 1968 GRUDZIĄDZ AKADEMIA BIEGANIA
6 MARCIN URBAŃSKI 1976 GRUDZIADZ AKADEMIA BIEGANIA
7 DAWID BUKOWSKI 1993 LISOWKO LLKS ZIEMI KOCIEWSKIEJ SKÓRCZ
8 BARBARA ŁUKASZEWICZ 1971 GDAŃSK BIEGAMYRAZEM.PL
9 RYSZARD LENKIEWICZ 1957 GDAŃSK BIEGAMYRAZEM.PL
10 GRAŻYNA WITT 1953 SOPOT MARATONY POLSKIE.PL TEAM
11 HENRYK PIOTR WITT 1949 SOPOT ADAMIAK ADAM TEAM SOPOT
12 DAMIAN DRZYMALSKI 1991 RULEWO NIEZRZESZONY
13 JAROSŁAW TOMASZEWSKI 1992 GRUDZIĄDZ AKADEMIA BIEGANIA
14 TOMASZ SKOWRON 1972 GRUDZIĄDZ NIEZRZESZONY
15 EWELINA KRZYSZTOŃ 1979 ŁAŃCUT NIEZRZESZONA
16 GABRIELA SOBCZYK 1969 RACIBÓRZ SBD ENERGETYKA RYBNIK
17 ANDRZEJ CICHOREK 1959 KWIDZYN NIEZRZESZONY
18 JAKUB CICHOREK 1999 KWIDZYN NIEZRZESZONY
19 SEBASTIAN STOKFISZEWSKI 1976 GRUDZIĄDZ AKADEMIA BIEGANIA
20 PRZEMYSŁAW SCHMELTER 1988 CHEŁMNO STUDIO-PRZEM TEAM
21 MAREK SCHMELTER 1960 UELZEN-NIEMCY STUDIO-PRZEM TEAM
22 WOJCIECH SCHMELTER 1989 BRNO – CZECHY STUDIO-PRZEM TEAM
23 PIOTR LEWANDOWSKI 1994 CHEŁMNO STUDIO-PRZEM TEAM
24 MACIEJ CZAJKOWSKI 1975 GRUDZIĄDZ AKADEMIA BIEGANIA
25 PIOTR MAĆKOWIAK 1981 GRUDZIĄDZ AKADEMIA BIEGANIA
26 HANNA MAĆKOWIAK 1957 GRUDZIĄDZ AKADEMIA BIEGANIA
27 RAFAŁ ZBRZEŹNY 1969 GRUDZIĄDZ AKADEMIA BIEGANIA
28 DARIUSZ BELCZAK 1979 GRUDZIĄDZ AKADEMIA BIEGANIA
29 BARTOSZ SZAŁAŃSKI 1985 GRUDZIĄDZ MARTES SPORT
30 ZBIGNIEW ROJEWSKI 1978 GRUDZIĄDZ AKADEMIA BIEGANIA
31 ADAM WOŹNIAK 1985 GRUDZIADZ OLIMPIA GRUDZIĄDZ/KM UMK TORUŃ
32 MICHAŁ DERDOWSKI 1993 SKÓRCZ LLKS ZIEMI KOCIEWSKIEJ SKÓRCZ
Pamiętajcie czym szybciej dokonacie opłat tym bogatszy będzie bieg.Zaproście swoich znajomych ,którzy lubią aktywnie spędzać wolny czas.Trasa nie jest ciężka i 7 km pokona każdy amator.
LISTA OSÓB ZAPISANYCH DO BIEGU TRZECH PLAŻ
1 ANDRZEJ DOLEWSKI 1972 GRUDZIĄDZ AKADEMIA BIEGANIA
2 PAWEŁ ROGOWSKI 1993 GRUDZIĄDZ NIEZRZESZONY
3 DAWID STASZEWSKI 1982 GRUDZIADZ AKADEMIA BIEGANIA
4 ROBERT BRDAK 1976 GRUDZIĄDZ NIEZRZESZONY
5 ZBIGNIEW ORNOWSKI 1968 GRUDZIĄDZ AKADEMIA BIEGANIA
6 MARCIN URBAŃSKI 1976 GRUDZIADZ AKADEMIA BIEGANIA
7 DAWID BUKOWSKI 1993 LISOWKO LLKS ZIEMI KOCIEWSKIEJ SKÓRCZ
8 BARBARA ŁUKASZEWICZ 1971 GDAŃSK BIEGAMYRAZEM.PL
9 RYSZARD LENKIEWICZ 1957 GDAŃSK BIEGAMYRAZEM.PL
10 GRAŻYNA WITT 1953 SOPOT MARATONY POLSKIE.PL TEAM
11 HENRYK PIOTR WITT 1949 SOPOT ADAMIAK ADAM TEAM SOPOT
12 DAMIAN DRZYMALSKI 1991 RULEWO NIEZRZESZONY
13 JAROSŁAW TOMASZEWSKI 1992 GRUDZIĄDZ AKADEMIA BIEGANIA
14 TOMASZ SKOWRON 1972 GRUDZIĄDZ NIEZRZESZONY
15 EWELINA KRZYSZTOŃ 1979 ŁAŃCUT NIEZRZESZONA
16 GABRIELA SOBCZYK 1969 RACIBÓRZ SBD ENERGETYKA RYBNIK
17 ANDRZEJ CICHOREK 1959 KWIDZYN NIEZRZESZONY
18 JAKUB CICHOREK 1999 KWIDZYN NIEZRZESZONY
19 SEBASTIAN STOKFISZEWSKI 1976 GRUDZIĄDZ AKADEMIA BIEGANIA
20 PRZEMYSŁAW SCHMELTER 1988 CHEŁMNO STUDIO-PRZEM TEAM
21 MAREK SCHMELTER 1960 UELZEN-NIEMCY STUDIO-PRZEM TEAM
22 WOJCIECH SCHMELTER 1989 BRNO – CZECHY STUDIO-PRZEM TEAM
23 PIOTR LEWANDOWSKI 1994 CHEŁMNO STUDIO-PRZEM TEAM
24 MACIEJ CZAJKOWSKI 1975 GRUDZIĄDZ AKADEMIA BIEGANIA
25 PIOTR MAĆKOWIAK 1981 GRUDZIĄDZ AKADEMIA BIEGANIA
26 HANNA MAĆKOWIAK 1957 GRUDZIĄDZ AKADEMIA BIEGANIA
27 RAFAŁ ZBRZEŹNY 1969 GRUDZIĄDZ AKADEMIA BIEGANIA
28 DARIUSZ BELCZAK 1979 GRUDZIĄDZ AKADEMIA BIEGANIA
29 BARTOSZ SZAŁAŃSKI 1985 GRUDZIĄDZ MARTES SPORT
30 ZBIGNIEW ROJEWSKI 1978 GRUDZIĄDZ AKADEMIA BIEGANIA
31 ADAM WOŹNIAK 1985 GRUDZIADZ OLIMPIA GRUDZIĄDZ/KM UMK TORUŃ
32 MICHAŁ DERDOWSKI 1993 SKÓRCZ LLKS ZIEMI KOCIEWSKIEJ SKÓRCZ
s
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:14
- Życiówka w maratonie: 2:57:08
- Kontakt:
Dzięki bardzomaratończyk pisze:Z tego co mi wiadomo to w lipcu mamy w poblizu nastepujące biegi:
1. Gdynia 10 km 07.07.2012
2. Lubiewo k.Tucholi 15 km 07.07
3. Skórcz 15 km 14.07.
4. Lębork 10 km 21.07.
5. Brodnica 10 km 21.07.
Najbliżej nam do Brodnicy.Bliższe szczegóły w kalendarzu na stronie http://www.maratonypolskie.pl/

Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Nie wiem na ile to aktualne, ale widziałem, że chcieliście dać notkę na temat B3P w języku angielskim
Studiuję zaocznie filologię angielską, mam nadzieję, że Icenty się nie obrazi, że wprowadziłem małe korekty
The Running Academy of Grudziadz organizes the first THREE BEACHES RUN (B3P) around Rudnik's Lake.
Objective of the run:
- Summer welcome by participation in sport event maximum number of local inhabitants.
- Promotion of Grudziądz as a city with many sports and tourist attractions.
- Popularization of running as one of the most common forms of spending free time.
The run is organized on 30th of June at 11:00.
Distance 7km
The competition office will be open from 9:00 on the same day.
For more details, please contact us: akademiabiegania@wp.pl

The Running Academy of Grudziadz organizes the first THREE BEACHES RUN (B3P) around Rudnik's Lake.
Objective of the run:
- Summer welcome by participation in sport event maximum number of local inhabitants.
- Promotion of Grudziądz as a city with many sports and tourist attractions.
- Popularization of running as one of the most common forms of spending free time.
The run is organized on 30th of June at 11:00.
Distance 7km
The competition office will be open from 9:00 on the same day.
For more details, please contact us: akademiabiegania@wp.pl
- maratończyk
- Zaprawiony W Bojach
Właśnie wróciłem z treningu.Wyszło mi ponad 27 km ale czas był kiepski bo pięciokrotnie zatrzymywałem się i rozmawiałem z napotkanymi biegaczami ,których widziałem poraz pierwszy.opowiedziałem im o naszym Biegu Trzech Plaż i Akademi Biegania.Z rozmowy wywnioskowałem że to co robimy czyli wspólne bieganie oraz organizacja biegu dla amatorów jest potrzebne w naszym mieście.
Na treningu policzyłem kilometraż B3P i zabrakło mi 80 metrów a metę i start liczyłem od środka plaży. Trzeba będzie jeszcze trochę pokombinować.
Podziękowania dla Adriana26 za przetłumaczenie informacji na j.ang. skopiowałem to sobie na przyszłość bo może się przydać.
Na treningu policzyłem kilometraż B3P i zabrakło mi 80 metrów a metę i start liczyłem od środka plaży. Trzeba będzie jeszcze trochę pokombinować.
Podziękowania dla Adriana26 za przetłumaczenie informacji na j.ang. skopiowałem to sobie na przyszłość bo może się przydać.
Ostatnio zmieniony 07 wrz 2012, 09:54 przez maratończyk, łącznie zmieniany 1 raz.
s
- maratończyk
- Zaprawiony W Bojach
Witam wszystkich forumowiczów-dzisiaj pogoda wyśmienita ciepło i słonecznie w sam raz na opalanko.
Na dobre rozpoczęcie dnia dobry chumor.
Po mszy Jasio mówi do księdza:
- Pańskie kazanie było zajebiste.
- Synu nie możesz tak mówić.
- Ale Pańskie kazanie było naprawdę zajebiste.
- Synu opamiętaj się póki możesz!
- Było tak zajebiste, że postanowiłem dać 1000 zł na kościół.
- Pierdolisz.
Na dobre rozpoczęcie dnia dobry chumor.
Po mszy Jasio mówi do księdza:
- Pańskie kazanie było zajebiste.
- Synu nie możesz tak mówić.
- Ale Pańskie kazanie było naprawdę zajebiste.
- Synu opamiętaj się póki możesz!
- Było tak zajebiste, że postanowiłem dać 1000 zł na kościół.
- Pierdolisz.
s
- maratończyk
- Zaprawiony W Bojach
Walka z kleszczami!
Po wczorajszym treningu znalazłem na sobie kleszcza dlatego postanowiłem coś nieco na ten temat napisać
Minimalnych rozmiarów potwory rodem z horrorów, czyli kleszcze, są naszą zmorą, szczególnie teraz, w okresie lata. Jeśli odczuwasz częste bóle głowy, kości oraz masz gorączkę, to może właśnie zostałeś przez niego ukąszony.
Pajęczaki tego gatunku wywołują wiele groźnych chorób, m.in.: kleszczowe zapalenie mózgu, boreliozę oraz wiele innych. Objawy ukąszenia często są podobne do grypy. Kleszcze występują przeważnie w lasach liściastych oraz podmokłych terenach. Roi się od nich w trawie, krzakach, czy pod wielkimi liśćmi paproci. Atakują w parkach, na łąkach i polach.
Kleszcze są bardzo przebiegłe. Po wkłuciu się w ciało ofiary, smarują powstałą ranę śliną, która ma właściwości znieczulające. Dlatego też, w większości przypadkach, nawet nie zauważamy, że zostaliśmy zaatakowani. Ponad to ich wygląd, zbliżony do ziarnka maku, jest doskonałym kamuflażem.
Jeśli znajdziecie kleszcza w waszym ciele, niezwłocznie usuńcie go. Gdy boicie się zrobić to samodzielnie, polecam wizytę w pierwszej lepszej przychodni, gdzie na pewno udzielą wam pomocy. Nigdy tego nie bagatelizujcie, ponieważ zawsze istnieje ryzyko wdania się zakażenia!
Bardzo ważny jest sposób wyciągania kleszcza:
Uchwyćcie go przy samej skórze, a następnie wyjmijcie, jednym zdecydowanym ruchem. Istotne jest, aby ruch był obrotowy ( jak byśmy go wykręcali )
Nie wierzcie w stare babcine metody jak np. smarowanie kleszcza tłuszczem. Mogą one doprowadzić, do pozostania w naszym organizmie części pasożyta, co bez wątpienia zwiększy ryzyko zachorowania
Pamiętaj o dezynfekcji rany!
Używaj środków przeciw kleszczom w sprayu na rynku, jest ogólnodostępna, specjalna pinceta, służąca do wyjmowania kleszczy. Więc już nie musisz brzydzić używając własnej, przeznaczonej do depilacji brwi którą zresztą musisz później dezynfekować!
Nie noś agresywnych, intensywnych kolorów, ponieważ naukowcy dowiedli, że są one doskonałym wabikiem, dla tych pasożytów
Jeśli planujesz dłuższy pobyt w terenie, gdzie jest zwiększone ryzyko ukąszenia przez kleszcza, zakup koniecznie obrączkę na kostkę u nogi, która ochroni cię przed ich atakiem
Gdy zamierzasz zamieszkać w domku letniskowym zaopatrz się np. w olejek eteryczny VAPOMIXR-u Z-3 z serii DR BETA. Kilka kropel polanych na chusteczkę, lub do kominka aromaterapeutycznego skutecznie odstraszy krwiopijcę
Przed udaniem się do lasu koniecznie pamiętaj o zabudowanym ubraniu
Po wczorajszym treningu znalazłem na sobie kleszcza dlatego postanowiłem coś nieco na ten temat napisać
Minimalnych rozmiarów potwory rodem z horrorów, czyli kleszcze, są naszą zmorą, szczególnie teraz, w okresie lata. Jeśli odczuwasz częste bóle głowy, kości oraz masz gorączkę, to może właśnie zostałeś przez niego ukąszony.
Pajęczaki tego gatunku wywołują wiele groźnych chorób, m.in.: kleszczowe zapalenie mózgu, boreliozę oraz wiele innych. Objawy ukąszenia często są podobne do grypy. Kleszcze występują przeważnie w lasach liściastych oraz podmokłych terenach. Roi się od nich w trawie, krzakach, czy pod wielkimi liśćmi paproci. Atakują w parkach, na łąkach i polach.
Kleszcze są bardzo przebiegłe. Po wkłuciu się w ciało ofiary, smarują powstałą ranę śliną, która ma właściwości znieczulające. Dlatego też, w większości przypadkach, nawet nie zauważamy, że zostaliśmy zaatakowani. Ponad to ich wygląd, zbliżony do ziarnka maku, jest doskonałym kamuflażem.
Jeśli znajdziecie kleszcza w waszym ciele, niezwłocznie usuńcie go. Gdy boicie się zrobić to samodzielnie, polecam wizytę w pierwszej lepszej przychodni, gdzie na pewno udzielą wam pomocy. Nigdy tego nie bagatelizujcie, ponieważ zawsze istnieje ryzyko wdania się zakażenia!
Bardzo ważny jest sposób wyciągania kleszcza:
Uchwyćcie go przy samej skórze, a następnie wyjmijcie, jednym zdecydowanym ruchem. Istotne jest, aby ruch był obrotowy ( jak byśmy go wykręcali )
Nie wierzcie w stare babcine metody jak np. smarowanie kleszcza tłuszczem. Mogą one doprowadzić, do pozostania w naszym organizmie części pasożyta, co bez wątpienia zwiększy ryzyko zachorowania
Pamiętaj o dezynfekcji rany!
Używaj środków przeciw kleszczom w sprayu na rynku, jest ogólnodostępna, specjalna pinceta, służąca do wyjmowania kleszczy. Więc już nie musisz brzydzić używając własnej, przeznaczonej do depilacji brwi którą zresztą musisz później dezynfekować!
Nie noś agresywnych, intensywnych kolorów, ponieważ naukowcy dowiedli, że są one doskonałym wabikiem, dla tych pasożytów
Jeśli planujesz dłuższy pobyt w terenie, gdzie jest zwiększone ryzyko ukąszenia przez kleszcza, zakup koniecznie obrączkę na kostkę u nogi, która ochroni cię przed ich atakiem
Gdy zamierzasz zamieszkać w domku letniskowym zaopatrz się np. w olejek eteryczny VAPOMIXR-u Z-3 z serii DR BETA. Kilka kropel polanych na chusteczkę, lub do kominka aromaterapeutycznego skutecznie odstraszy krwiopijcę
Przed udaniem się do lasu koniecznie pamiętaj o zabudowanym ubraniu
Ostatnio zmieniony 07 wrz 2012, 09:55 przez maratończyk, łącznie zmieniany 1 raz.
s
- maratończyk
- Zaprawiony W Bojach
Dieta biegacza- tym razem oliwa z oliwek
10 zalet oliwy z oliwek
http://pl.point.fm/kuchnia/sekrety-kuch ... liwek.html
10 zalet oliwy z oliwek
http://pl.point.fm/kuchnia/sekrety-kuch ... liwek.html
s
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Czy istnieje taka możliwość, żeby przebiec się trasą B3P przed zawodami
?
Biegacie sobie po niej w trakcie wspólnych treningów akademii?

Biegacie sobie po niej w trakcie wspólnych treningów akademii?
- maratończyk
- Zaprawiony W Bojach
Witam.Tak biegamy trasą biegu B3P na treningu a spotykamy się w środy o godz.18.00 i soboty o godz.09.00 przed plażą miejską.Jeżeli ktos chce przebiec ten odcinek to może to zrobic z nami lub samodzielnie.
Start na środku plaży i wybiegamy furtką znajdującą się przy domkach,następnie skręcamy w prawo i kierujemy się w kierunku hotelu energetyk.Przy hotelu prosto w kierunku plaży Delfin mijając po drodze Mega Park, bieg będzie przebiegał prosto przez plażę ( w tej chwili mozna tylko biec wzdłuz płotu ) po jej przebiegnięciu skręcamy w prawo i stąd juz cały czas prosto drogą szutrowo asfaltową mijając po drodze rzeczkę rudniczankę i mały podbieg. Za podbiegiem na skrzyżowaniu dróg skręcamy w prawo gdzie jest długa asfaltowa prosta biegnąca wzdłuz działek.Na jej końcu skręcamy w prawo gdzie mamy plażę dziką i tu już duktem leśnym 1km do mety.Nie ma możliwości zgubic się na trasie.Dodatkowo będzie ona oznakowana co kilometr,będą taśmy oraz wolontariusze.
Start na środku plaży i wybiegamy furtką znajdującą się przy domkach,następnie skręcamy w prawo i kierujemy się w kierunku hotelu energetyk.Przy hotelu prosto w kierunku plaży Delfin mijając po drodze Mega Park, bieg będzie przebiegał prosto przez plażę ( w tej chwili mozna tylko biec wzdłuz płotu ) po jej przebiegnięciu skręcamy w prawo i stąd juz cały czas prosto drogą szutrowo asfaltową mijając po drodze rzeczkę rudniczankę i mały podbieg. Za podbiegiem na skrzyżowaniu dróg skręcamy w prawo gdzie jest długa asfaltowa prosta biegnąca wzdłuz działek.Na jej końcu skręcamy w prawo gdzie mamy plażę dziką i tu już duktem leśnym 1km do mety.Nie ma możliwości zgubic się na trasie.Dodatkowo będzie ona oznakowana co kilometr,będą taśmy oraz wolontariusze.
s
- maratończyk
- Zaprawiony W Bojach
Z ostatniej chwili
Na I Biegu Trzech Plaż swoją obecnością zaszczyci nas znany w gronie biegaczy niepełnosprawny rekoedzista z takimi tytułami jak mistrz świata i rekordzista ginesa Pan Sławomir Dul.
Niektórzy z was już go poznali między innymi z I biegu pod górę w Dąbrówce Krolewskiej.
Sławomir Dul - niepełnosprawny biegacz z Głuchołaz na Opolszczyźnie pobił rekord Guinessa. Pokonał 310 kilometrów w niespełna 24 godziny w etapach rozłożonych na 9 dni. Po oficjalnym zweryfikowaniu wyniku przez obecną na mecie komisję rekordów Guinessa, osiągnięcie sportowca zostanie umieszczone w słynnej księdze.
Dwudziestokilkuletni Sławomir Dul, któremu w dzieciństwie amputowano lewe ramię i prawe przedramię, do biegu wystartował ze swojego rodzinnego miasta Głuchołazy 4 maja. Każdego dnia pokonywał około 30 kilometrów - po 9 dniach przybiegł do Konina aby otworzyć tam V Ogólnopolską Olimpiadę Umiejętności Osób Niepełnosprawnych Abilimpiada '2001. Swój bieg zadedykował doktorowi Piotrowi Janaszkowi, nieżyjącemu twórcy Fundacji Mielnica, a także jednego z pierwszych obozów rehabilitacyjnych w Mielnicy nad Gopłem. Niepełnosprawny biegacz jest studentem AWF, biegi maratońskie uprawia od 1992 roku. Ma na swoim koncie wiele rekordów tras, także międzynarodowych. Dwukrotnie w 1999 i 2000 roku zdobył tytuł mistrza świata w biegu półmaratońskim, za każdym razem ustanawiając nowy rekord świata.
Na I Biegu Trzech Plaż swoją obecnością zaszczyci nas znany w gronie biegaczy niepełnosprawny rekoedzista z takimi tytułami jak mistrz świata i rekordzista ginesa Pan Sławomir Dul.
Niektórzy z was już go poznali między innymi z I biegu pod górę w Dąbrówce Krolewskiej.
Sławomir Dul - niepełnosprawny biegacz z Głuchołaz na Opolszczyźnie pobił rekord Guinessa. Pokonał 310 kilometrów w niespełna 24 godziny w etapach rozłożonych na 9 dni. Po oficjalnym zweryfikowaniu wyniku przez obecną na mecie komisję rekordów Guinessa, osiągnięcie sportowca zostanie umieszczone w słynnej księdze.
Dwudziestokilkuletni Sławomir Dul, któremu w dzieciństwie amputowano lewe ramię i prawe przedramię, do biegu wystartował ze swojego rodzinnego miasta Głuchołazy 4 maja. Każdego dnia pokonywał około 30 kilometrów - po 9 dniach przybiegł do Konina aby otworzyć tam V Ogólnopolską Olimpiadę Umiejętności Osób Niepełnosprawnych Abilimpiada '2001. Swój bieg zadedykował doktorowi Piotrowi Janaszkowi, nieżyjącemu twórcy Fundacji Mielnica, a także jednego z pierwszych obozów rehabilitacyjnych w Mielnicy nad Gopłem. Niepełnosprawny biegacz jest studentem AWF, biegi maratońskie uprawia od 1992 roku. Ma na swoim koncie wiele rekordów tras, także międzynarodowych. Dwukrotnie w 1999 i 2000 roku zdobył tytuł mistrza świata w biegu półmaratońskim, za każdym razem ustanawiając nowy rekord świata.
s
- maratończyk
- Zaprawiony W Bojach
Przeglądając You Tube natrafiłem na filmik z I Biegu pod górę w Dąbrówce Królewskiej zapraszam do obejrzenia - może ktoś siebie zobaczy na nim.
http://www.youtube.com/watch?v=xno_kj0G ... ure=relmfu
http://www.youtube.com/watch?v=xno_kj0G ... ure=relmfu
s