KIELCE - Stadion Lekkoatletyczny, ul. Boczna 15. Sobota 9:30

Awatar użytkownika
Andyql
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48
Życiówka w maratonie: 4:05

Nieprzeczytany post

slaweko pisze:Się pochwalę - niewiele brakło do tzw. 2 kozibarów -> niedzielne wybieganie.
Było i przez miasto i przez lasek. Oczywiście po lesie duuuuużo przyjemniej niż chodnikiem wzdłuż ruchliwych ulic.

Pozdrawiam,
Sławek
Sławek, gratulacje !!! No to mnie zmotywowałeś !!! Aż nie mogę usiedzieć w pracy :) Ale chyba i tak muszę na parę dni przywiązać się do krzesła , moje prawe kolano zrobiło się przynajmniej centymetr grubsze :( Zupełnie nic nie boli , tak jakby podeszła "woda" ale chyba lepiej kilka dni poczekać ... mam nadzieję, że przejdzie.

Pozdr, A.
Obrazek
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
slaweko
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Andyql pisze:chyba lepiej kilka dni poczekać ... mam nadzieję, że przejdzie.
Pozdr, A.
Jeśli mogę coś podpowiedzieć to rzeczywiście chyba lepiej trochę odczekaj. I dochodzę do wniosku, że jeśli robić takie dłuższe wybieganie to chyba jednak po lesie a nie przez miasto - zdrowiej i dla kolan (bardziej miękko) i dla płuc (czystsze powietrze).

Pozdrawiam,
Sławek
Obrazek
kozibar
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Awatar użytkownika
Andyql
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kozibar pisze:Dla początkujących , chętnych do nas dołączyć :

http://www.biegambolubie.com.pl/faq.html

http://www.biegambolubie.com.pl/o-akcji.html
Chętnie dołączę !!! Jutro idę do lekarza i obym nie usłyszał, że muszę zrobić dłuższą przerwę ..............
Obrazek
Awatar użytkownika
slaweko
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Andyql pisze:Jutro idę do lekarza i obym nie usłyszał, że muszę zrobić dłuższą przerwę ..............
Andrzej i jaka diagnoza? Bo z tego co wiem to wielu lekarzy w takich przypadkach zaleca w ogóle całkowitą rezygnację z tego zgubnego nałogu jakim jest bieganie :wrrwrr:

Pozdrawiam,
Sławek
Obrazek
Awatar użytkownika
Andyql
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

slaweko pisze:... i jaka diagnoza? Bo z tego co wiem to wielu lekarzy w takich przypadkach zaleca w ogóle całkowitą rezygnację z tego zgubnego nałogu jakim jest bieganie :wrrwrr:

To był mądry lekarz z naszej Korony :) Wyciągnął mi płyn z kolana, dał jakiś sterydowy zastrzyk i od poniedziałku ( mam nadzieję ) będę mógł biegać.

Pozdrawiam,

A
Obrazek
Awatar użytkownika
slaweko
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Andyql pisze:To był mądry lekarz z naszej Korony :) Wyciągnął mi płyn z kolana, dał jakiś sterydowy zastrzyk i od poniedziałku ( mam nadzieję ) będę mógł biegać.
Trzymam kciuki, mam nadzieję że wkrótce będzie wszystko OK.

A tutaj -> biegowy debiut mojej koszulki BBL :hahaha:

Pozdr,
so
Obrazek
kozibar
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Trochę zbyt wolno ten bieg zrobiłeś, zacznij robić przyspieszenia powiedzmy 1 km w tempie 4:50-5;00 przerwa w truchcie na odpoczynek tak by wyrównać tętno, oddech. Powiedzmy 500 metrów i znów kilometr szybciej, tak kilka razy. Na początek zdecyduj sam ile tych powtórzeń zrobić .

Wczoraj miałem biegać, po 2 kilometrach mój organizm się zbuntował!) odmówił posłuszeństwa. Wróciłem do samochodu po 4 km. Czasem trzeba słuchać tego co mówi nam organizm.

Od poniedziałku postaram Ci się sporządzić zarys treningów do półmaratonu.

Bartek)
Awatar użytkownika
slaweko
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

kozibar pisze:Trochę zbyt wolno ten bieg zrobiłeś [...]
Bartek, dzięki za wskazówki i pomoc.
Będziecie biegać w niedzielę? W sobotę niestety nie dam rady ale w niedzielę rano miałbym ochotę na troszkę dłuższy bieg po lesie.

Pozdrawiam,
Sławek
Obrazek
Sott23
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Cześć, jestem Piotr od jakiegoś czasu przeglądam forum w celu uzupełnienia odpowiedzi dla początkującego biegacza, jakiś czas temu wybrałem się biegać w zwykłych adidasach po asfalcie co było dosyć męczące, postanowiłem zbadać stopę, oraz zakupić jakieś obuwie do 200zł ale nie chce tu pytać o obuwie a możliwość zbadania stopy na terenie Kielc, chciałbym mieć pewność jakie buty powinienem kupić, można uzyskać skierowanie do ortopedy i skorzystać z NFZ? : )
kozibar
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Badanie stopy i dobór obuwia najlepiej wykonać w profesjonalnym sklepie dla biegaczy. Takowego w Kielcach nie znajdziesz, myślę że najbliższy będzie w Krakowie albo Warszawie bądź na najbliższym maratonie we Wrocławiu, Warszawie czy Poznaniu. Przed biegiem będą targi i tam na pewno wykonasz takowe badanie. NFZ chyba nie przeprowadza refundacji i nie wykonuje takich badań. 90 % początkujących biegaczy kupuje złe buty) Poszukaj w necie http://jak-biegac.pl/jak-dobrac-buty-biegowe

Ja za 2 razem kupiłem odpowiednie buty, metoda prób i błędów jest najlepsza.

Pozdrawiam Bartek.
Sott23
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Najwygodniej byłoby dostać się do Krakowa i tam skorzystać z takiego badania, tak się składa, ze przeczytałem ten post wcześniej i musiałem wyjść, akurat przechodziłem obok swojej przychodni i wszedłem zapytać czy mogę uzyskać skierowanie do ortopedy czy mam się udać prywatnie, za dużo się nie dowiedziałem a właściwie to nic, poza tym, żebym się zarejestrował i powinno być takowe skierowanie. Co do dobierania obuwia, przeczytałem już takie wpisy na temat dobierania obuwia dawno temu jeszcze nie próbując biegać, więc test na mokro wykonałem co podobno nie jest miarodajne czytając wypowiedzi forumowiczów, sprawdziłem tez jak ścierały się stare buty, na 4 pary dwie są starte lekko na zewnątrz, jedna neutralnie i jedna do wewnątrz.
Właśnie chciałbym uniknąć jakichś błędów typowo początkującego skoro w miarę możliwości mogę zasięgnąć rad na forum np od Ciebie :)
Awatar użytkownika
Andyql
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

slaweko pisze:
...w niedzielę rano miałbym ochotę na troszkę dłuższy bieg po lesie.

Pozdrawiam,
Sławek
No Sławku...wygląda na to , że jeszcze w tym tygodniu będziemy Ci gratulowali 1000 km wylatanych w tym roku !!!
Nie pozostaje mi nic innego jak zacisnąc zęby... i gonić :) Z tym zaciskaniem to na szczęście żart, kolano jest w 100 % sprawne więc z przyjemnością powracam na trasę i pozdrawiam !!!

A.
Obrazek
megatron
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Sott23 pisze:Najwygodniej byłoby dostać się do Krakowa i tam skorzystać z takiego badania, tak się składa, ze przeczytałem ten post wcześniej i musiałem wyjść, akurat przechodziłem obok swojej przychodni i wszedłem zapytać czy mogę uzyskać skierowanie do ortopedy czy mam się udać prywatnie, za dużo się nie dowiedziałem a właściwie to nic, poza tym, żebym się zarejestrował i powinno być takowe skierowanie. Co do dobierania obuwia, przeczytałem już takie wpisy na temat dobierania obuwia dawno temu jeszcze nie próbując biegać, więc test na mokro wykonałem co podobno nie jest miarodajne czytając wypowiedzi forumowiczów, sprawdziłem tez jak ścierały się stare buty, na 4 pary dwie są starte lekko na zewnątrz, jedna neutralnie i jedna do wewnątrz.
Właśnie chciałbym uniknąć jakichś błędów typowo początkującego skoro w miarę możliwości mogę zasięgnąć rad na forum np od Ciebie :)
Cześć,

ja kupowałem buty w sklepie dla biegacza w Krakowie przy stadionie Cracovii. Chłopaki podchodzą do sprawy bez ciśnień i nie wciskają najdroższych modeli itd. przeprowadzają prosty test na bieżni z kamerką. Wybór obuwia okazał się trafny.
Jednak moim osobistym zdaniem ważne jest aby but był lekki i miał sztywną "piętę" to pozwala komfortowo biegać na poziomie początkującym (bo do takich się zaliczam).
Pewnie organizatorzy BBL mnie zaraz zlinczują, ale uważam (z autopsji), że adidas nie robi wygodnych butów do biegania.
kozibar
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

megatron pisze:
Sott23 pisze:Najwygodniej byłoby dostać się do Krakowa i tam skorzystać z takiego badania, tak się składa, ze przeczytałem ten post wcześniej i musiałem wyjść, akurat przechodziłem obok swojej przychodni i wszedłem zapytać czy mogę uzyskać skierowanie do ortopedy czy mam się udać prywatnie, za dużo się nie dowiedziałem a właściwie to nic, poza tym, żebym się zarejestrował i powinno być takowe skierowanie. Co do dobierania obuwia, przeczytałem już takie wpisy na temat dobierania obuwia dawno temu jeszcze nie próbując biegać, więc test na mokro wykonałem co podobno nie jest miarodajne czytając wypowiedzi forumowiczów, sprawdziłem tez jak ścierały się stare buty, na 4 pary dwie są starte lekko na zewnątrz, jedna neutralnie i jedna do wewnątrz.
Cześć,

ja kupowałem buty w sklepie dla biegacza w Krakowie przy stadionie Cracovii. Chłopaki podchodzą do sprawy bez ciśnień i nie wciskają najdroższych modeli itd. przeprowadzają prosty test na bieżni z kamerką. Wybór obuwia okazał się trafny.
Jednak moim osobistym zdaniem ważne jest aby but był lekki i miał sztywną "piętę" to pozwala komfortowo biegać na poziomie początkującym (bo do takich się zaliczam).
Pewnie organizatorzy BBL mnie zaraz zlinczują, ale uważam (z autopsji), że adidas nie robi wygodnych butów do biegania.

Jeśli masz możliwość jedź do Krakowa , mi najlepiej biega się w Nike . Kupuje but uniwersalny , z tymi stopami pronującymi , suponującymi zbytnio bym nie przesadzał i wydziwiał . Z tego co wiem mało biegaczy ma problemy z suponacja czy pronacją. Ale jak wiadomo wyjątki tworzą regułę ) Najlepszym rozwiązaniem jest pojechać dzień przed maratonem Warszawskim do biura zawodów tam na miejscu zbadają Ci stopę , dobiorą buty a nawet zeszlifują podeszwę tak abyś prawie idealnie stykał się z podłożem. Buty dostaniesz wszelakiej marki w bardzo rozsądnej cenie od 150 zł. Maraton jest 30 września pojedź dzień wcześniej . Adres biura zawodów znajdziesz tutaj http://www.maratonwarszawski.com/.

Miłego biegania , zajrzyj do nas w sobotę o 9:30 na stadion lekkoatletyczny w Kielcach porozmawiamy o butach)
Pozdrawiam Bartek.
ODPOWIEDZ