maksio97 pisze:
Edit: dodam tylko, że ja po prostu trenuję teraz raczej pod takie dystanse, więc szukam okazji do sprawdzenia się
![uśmiech :)](./images/smilies/icon_e_smile.gif)
@maksio97
![oczko ;)](./images/smilies/icon_e_wink.gif)
Ty nie proponujesz testu, a ściganie się
@AdamKlein - nie kwestionuję zasadności robienia testów, zastanawiało mnie co da się sensownie określić na podst. 800m, ale teraz rozumiem propozycję maksia, bo on trenuje pod ten dystans. Jeżeli chcę biegać 10K, a teraz marzy mi się bieg w tegorocznym maratonie, to 800m będzie mało wymierne w tym kontekście (to moja opinia).
I dalej: w mojej opinii najlepszym testem możliwości jest "wyścig" - bieg "WYDARZENIE" właśnie. Wtedy jakoś specjalnie się "spinam", planuję 5-6 dni (zmniejszam obciązenia) przed biegiem. Co do samego Coopera, dla mnie to żadne wydarzenie, ot zorganizowany przez kogoś test, w którym można wziąć udział bez "wkładu własnego", niejako przy okazji.
Pomimo zastrzeżeń chętnie biorę udział w testach
, a jeszcze chętniej poznałbym wnioski płynące z wyników
(tylko, że ja z oczywistych powodów, przychylałbym się do dłuższych dystansów 1.5-3km)
W każdym teście przeszkadza mi świadomość tego, jak biegam w danym czasie (podświadomie dostosowuję prędkość biegu do aktualnych możliwości, tak żeby dobiec do mety w nieco lepszym czasie niż wychodzi z kalkulacji przed biegiem.. a może to wpływ doświadczeń z umierania na końcówkach 10-tek i dłuższych odcinków
![:bum:](./images/smilies/bum.gif)
).
w przypadku 800m.. teraz biegam coś w rodzaju interwałów 6x800 i mam wrażenie, że aby przebiec 800 w moim "super" czasie to musiałbym sprawdzić tempo pokonując wcześniej ten dystans dwa, trzy razy (ale ja mam i tak łatwo, bo mniej więcej wiem przy jakiej prędkości "przeżyję" ten bieg). natomiast początkującym taki jednorazowy test może nie dać zbyt wiele info, bo albo pobiegną za szybko na początku, albo wręcz przeciwnie - nie wykorzystają na max. swego potencjału.