WARSZAWA - Stadion RKS SKRA, Wawelska 5, sobota 9:30
- kri100f
- Wyga
- Życiówka na 10k: 00:48:20
- Życiówka w maratonie: 04:26:40
Ja zacząłem delikatnie nabijać kilometraż tj. bieg ciągły (dziś w żółwim tempie 6:20/km) 15 km.
Miało być w 2 zakresie ale wyszło wyżej niestety. Jakoś mozolnie to szło, ale można się tego było spodziewać po bardzo długiej przerwie w wybieganiach. Obawiam się czy te niespełna 6 m-cy wystarczy, aby tym razem zaatakować "czwórkę" we wrześniu w maratonie? (w trybie 3 treningi na tydz. - jak trenerzy to widzą )
Miało być w 2 zakresie ale wyszło wyżej niestety. Jakoś mozolnie to szło, ale można się tego było spodziewać po bardzo długiej przerwie w wybieganiach. Obawiam się czy te niespełna 6 m-cy wystarczy, aby tym razem zaatakować "czwórkę" we wrześniu w maratonie? (w trybie 3 treningi na tydz. - jak trenerzy to widzą )
Kto ma nogi do biegania... niechaj biega :)
- Reaktor
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: ok. 46 minut.
- Życiówka w maratonie: brak
Jakie jest Twoje doświadczenie biegowe? Opierając się na mojej aktualnej wiedzy, jeśli rzeczywiście systematycznie przygotowywałbyś się pod maraton to dałbyś radę go ukończyć. Pytanie czy Twoje aspiracje nie są większe, niż "zwyczajne" pokonanie tego dystansu. Też planowałem wystąpienie we wrześniowym maratonie, ale dałem się przekonać, i w tym roku skoncentruję się na osiągnięciu dobrego czasu w połówce a w przyszłym przebiegnę maraton.kri100f pisze:Ja zacząłem delikatnie nabijać kilometraż tj. bieg ciągły (dziś w żółwim tempie 6:20/km) 15 km.
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2011, 20:29 przez Reaktor, łącznie zmieniany 1 raz.
Zapraszam do odwiedzin:
Mój profil (biegi/starty) możecie prześledzić na ENDOMONDO i skomentować w temacie do bloga.(Niestety ostatnio rzadko aktualizuje blog, więcej tym bardziej zapraszam na wspomniany portal )
Mój blog.
Komentarze do bloga.
Mój profil (biegi/starty) możecie prześledzić na ENDOMONDO i skomentować w temacie do bloga.(Niestety ostatnio rzadko aktualizuje blog, więcej tym bardziej zapraszam na wspomniany portal )
Mój blog.
Komentarze do bloga.
- Reaktor
- Zaprawiony W Bojach
Do chyba do mnie było skierowane. Faktycznie, słowo "maraton" z Twojej wypowiedzi mi umknęło, a "czwórkę" potraktowałem jako skrót myślowy od dystansu 42 km.kri100f pisze:Zaatakować "czwórkę", tzn. miałem na myśli "złamać" 4h, żeby nie było wątpliwości...
Zapraszam do odwiedzin:
Mój blog.
Komentarze do bloga.
Mój blog.
Komentarze do bloga.
- beata
- Ekspert/Trener
- Życiówka na 10k: brak
Kri100f, trzy treningi na tydzień w przygotowaniu do maratonu to jednak troszkę za mało - minimum to cztery razy. Częstotliwość treningów musi być większa: trzeba przyzwyczaić organizm do długotrwałego wysiłku, i do kontynuowania wysiłku na zmęczeniu. Dlatego też warto powalczyć ze sobą na treningu - choćby na takich długich biegach ciągłych: starać się utrzymać założone tempo na danym dystansie.kri100f pisze:Ja zacząłem delikatnie nabijać kilometraż tj. bieg ciągły (dziś w żółwim tempie 6:20/km) 15 km.
Jeżeli dane tempo jest jednak za szybkie do pokonania ciągiem 15k, można ten odcinek podzielić na dwa i zrobić np. 2x7k, w tempie ciut szybszym - np. 6.15. Pomiędzy odcinkami przerwa w truchcie 6-7 min.
- Reaktor
- Zaprawiony W Bojach
Beata, skoro już udzielasz takich cennych wskazówek to może i mi poradzisz. Szykuję się na sierpniową dwudziestkę, byłabyś w stanie (mniej więcej) określić jaki czas w moim wypadku byłby możliwy do uzyskania gdybym stosował się do tego planu?
Zapraszam do odwiedzin:
Mój blog.
Komentarze do bloga.
Mój blog.
Komentarze do bloga.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Reaktor: 1:10
Żartuję
Czas jaki pobiegniesz za 15 tygodni, to przede wszystkim funkcja formy w jakiej się znajdujesz dziś. 15 tygodni nie wyciągnie Cię o kilka poziomów w górę. Na 15 tygodni przed startem pobiegnij jakiś sprawdzian to wtedy będzie można coś oszacować.
Żartuję
Czas jaki pobiegniesz za 15 tygodni, to przede wszystkim funkcja formy w jakiej się znajdujesz dziś. 15 tygodni nie wyciągnie Cię o kilka poziomów w górę. Na 15 tygodni przed startem pobiegnij jakiś sprawdzian to wtedy będzie można coś oszacować.
- Reaktor
- Zaprawiony W Bojach
No co Ty? Takie to ja zakładałem minimum.Adam Klein pisze:Reaktor: 1:10
Wiem, że wyciągnąłem pytanie nieco z kapelusza i trudno przewidzieć takie sprawy, ale, kto pyta nie błądzi, a nuż się mile rozczaruje poznając odpowiedź (choć niekoniecznie precyzyjną) na zadane pytanie.
No jednak mam nadzieję, że te 15 tygodni podciągnie mnie co najmniej o 1 "poziom" cokolwiek to oznacza. 30 kwietnia podczas BBL ma być organizowany test Coopera, np. taki sprawdzian masz na myśli? Przy czym to już za półtora tygodnia.Adam Klein pisze:Czas jaki pobiegniesz za 15 tygodni, to przede wszystkim funkcja formy w jakiej się znajdujesz dziś. 15 tygodni nie wyciągnie Cię o kilka poziomów w górę. Na 15 tygodni przed startem pobiegnij jakiś sprawdzian to wtedy będzie można coś oszacować.
Zapraszam do odwiedzin:
Mój blog.
Komentarze do bloga.
Mój blog.
Komentarze do bloga.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Tak, na przykład taki test.
Ten test odpowie na dwa pytanie:
1. jaki czas byłbyś w stanie uzyskać w półmaratonie dziś - gdybyś był do niego przygotowany już dziś.
2. jakie stosować najlepsze tempa treningowe
Przy czym - standardowa tabela Testu Coopera nie zawiera ani słowa o tempach treningowych.
Do tego możemy przygotować specjalną tabelkę.
Ten test odpowie na dwa pytanie:
1. jaki czas byłbyś w stanie uzyskać w półmaratonie dziś - gdybyś był do niego przygotowany już dziś.
2. jakie stosować najlepsze tempa treningowe
Przy czym - standardowa tabela Testu Coopera nie zawiera ani słowa o tempach treningowych.
Do tego możemy przygotować specjalną tabelkę.
- Lucas78
- Rozgrzewający Się
Ja w tym tygodniu odpuszczam bieganie na rzecz basenu. Dziś wybiegłem z domu i po 100m zacząłem czuć ból przy piszczelach od wewnętrznej schodzący do środka pod łydke. Dzięki Reaktor za linka do ćwiczonka choć szczeże powiem że bardziej przy nim czuje zewnętrzne przyczepy do piszczeli. Także maść końska, magnez, potas i basen, a w sobote mam nadzieje że zobaczymy się na Skrze. Mimo wszystko planuje przyjechać (z całą rodzinką oczywiście).
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Będą.
- Reaktor
- Zaprawiony W Bojach
Takie normalne, normalne? Z tego co kojarzę chyba Jacek wspominał, że nie będzie mógł być tego dnia. Tak czy inaczej podobno stadion ma być otwarty, prawdopodobnie przyjdę się o tym przekonać. :PAdam Klein pisze:Będą.
Zapraszam do odwiedzin:
Mój blog.
Komentarze do bloga.
Mój blog.
Komentarze do bloga.
- beata
- Ekspert/Trener
Takie całkiem "normalne" - w sensie obsady trenerskiej - to pewnie nie, bo ja najprawdopodobniej dziś wieczorem wyjadę 350km poza W-wę, zatem w sobotę na zajęcia nie zdążę. Oczywiście wyjadę, jeśli nie zdarzy się nic nie oczekiwanego - np. wczoraj zaskoczył nas rozładowany akumulator w aucie - i nie bardzo wiemy, dlaczego ...Reaktor pisze:Takie normalne, normalne? Z tego co kojarzę chyba Jacek wspominał, że nie będzie mógł być tego dnia. Tak czy inaczej podobno stadion ma być otwarty, prawdopodobnie przyjdę się o tym przekonać. :PAdam Klein pisze:Będą.
Tym niemniej zajęcia się odbędą, na pewno będzie Adam.
Co do Twojego wcześniejszego pytania, Reaktor - tak, jak napisał Adam - plan to nie wróżka . Na podstawie planu, zwłaszcza opartego na parametrach tętna, a nie konkretnych tempach nikt Tobie nie powie, jaki wynik osiągniesz.
Wynik można oszacować dopiero na podstawie jakiegoś sprawdzianu - takiego, jak np. test Coopera, choć osobiście uważam, że do szacowania wyniku w półmaratonie bardziej pasowałaby jakaś przebiegnięta na zawodach dyszka .
Ale na pewno po teście też będzie można coś już powiedzieć: test pokaże, w jakiej jesteś dyspozycji obecnie, z jakiego poziomu startujesz do przygotowań.
Wszystkim uczestnikom BBL życzę spokojnych, i przebieganych - nie tylko po sklepach i kuchni - świąt - mam nadzieję, że na poświąteczne zajęcia powrócicie pełni energii, sił i zapału do dalszych treningów !
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Reasumując - gdyby ktoś się jednak chciał przed Świętami zmęczyć na stadionie - to ZAPRASZAMY na Skrę o 9:30.
Pogoda będzie super, więc jeśli ktoś z was ma ochotę może zabrać dzieci - niech młodzież chłonie atmosferę stadionu.
Pogoda będzie super, więc jeśli ktoś z was ma ochotę może zabrać dzieci - niech młodzież chłonie atmosferę stadionu.