[S] MAM DWA Krokomierze Garmin Foot Pod SDM4 GPS

nody
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Piechu pisze:Sprawdzę to jak tylko w końcu się zbiore do skalibrowania pastylki, bo docelowo (i póki co tylko po to z niej korzystam) zakupiłem ją do mierzenia kadencji.
Szkoda czasu na kalibrację, użyj tego (wystarczy TCX z danymi z footpoda)
http://fellrnr.com/wiki/Garmin_Foot_Pod_Calibration
http://www.dcrainmaker.com/2011/06/garm ... -tool.html
:taktak:
Z własnych doświadczeń... zgadzam się z producentem, że ma to 98% dokładności "po wyjęciu z pudełka".
Kolaj pisze:Ale spoko, ja nikogo nie namawiam do kupowania nowego (każdy ma swoje preferencje w tej kwestii) tylko kwestionuję porównywanie cen rzeczy nowych z używanymi. Ogólnie, nie tylko w odniesieniu do foot podów.
Generalnie, zgadzam się, bo z reguły rzadko kiedy kupno używki jest bezpieczne i warte ryzyka, ale dla footpodów porzucam tę regułę. Jest to małe gówienko, które ma (jak na nasze warunki) cenę z kosmosu (niczym sygnał z satelity gps :) ) i dlatego gdzie się da chętnie polecę alternatywę za grosz. Oczywiście, adidas ma taką cenę tylko dlatego, że ich próba wejścia w segment "elektroniki fit" okazała się klapą.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
ZbigniewX
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Czujnik dotarł, 910 wykryła sensor. Dostałem to za co zapłaciłem a nawet więcej. W aukcji było napisane że sprzedawany jest sam sensor a dostałem zarówno sensor wraz z mocowaniem jak i wtyczkę USB do Mac'a oraz oryginalne opakowanie z papierkami. Nie było żadnych śladów używania, baterię dla pewności od razu wymieniłem.
Nie było problemu z wykryciem sensora, na czuja bez instrukcji w opcjach zegarka zaznaczyłem że posiadam czujnik, określiłem źródło prędkości(GPS lub sensor), w danych czujnika dałem 1, oraz "szukaj". Potrząsałem też czujnikiem aby go aktywować.
Po każdym uruchomieniu zegarka jest wykrywany automatycznie. Nie było najmniejszej potrzeby wydawać więcej niż wspomniane 60zł(70 z przesyłką). Nie ma żadnej różnicy pomiędzy oryginalnym garminowskiem a tym firmowanym przez adidasa.
Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą.
Kolaj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48
Życiówka w maratonie: 4:50

Nieprzeczytany post

nody pisze:Oczywiście, adidas ma taką cenę tylko dlatego, że ich próba wejścia w segment "elektroniki fit" okazała się klapą.
Adidas ma cenę bardzo zbliżoną do Garmina. Wystarczy popatrzeć:

http://allegro.pl/listing.php/search?bu ... speed_cell

To, że się gdzieś okazjonalnie trafiła używka w dobrej cenie nie daje podstaw do wyciągania takich (właściwie, to żadnych) wniosków.

ZbigniewX,
cieszę się, że jesteś zadowolony. Trzymam kciuki, żeby nic się nie popsuło.
ljar
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Nie wiem czy ktoś tu pisał, ale Garmin SDM4 mieści się w miejsce na sensor Nike+ we wszystkich nike'ach. Jeśli sensor Adidas jest taki sam jak był 2 lata temu, to ten się nie mieści, więc taka jest różnica.

Sam zmieniłem sensor adidas miCoach na SDM4 żeby wciąż nie musieć kalibrować sprzętu, bo mam dwie pary butów i jak się zakłada sensor na sznurówki, to trzeba po zmianie go skalibrować. Podeszwa nikeów ma prawie zawsze ten sam rozmiar więc problem kalibracji odpada.
Awatar użytkownika
ZbigniewX
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

ljar, przed momentem sprawdziłem czy mieści się do dziury... . Nie mieści się ani do Lunareclipse2 , nie wchodzi też w Lunarglide3. Dla mnie nie jest to problemem, przestawiłem się na inne raczej buty(glide nie moje).
Kolaj, z taką ceną warto zaryzykować. Różnica w cenie używanego Adidasa a Garmina jest zbyt duża jak na taki pierdolniczek, dodatek. Nie kręćmy się tylko w kółko z argumentacją, każdy z nas ma swój pkt widzenia.
Kolaj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ZbigniewX pisze: Kolaj, z taką ceną warto zaryzykować.
też tak uważam. To była raczej okazja a nie coś, co jest ciągle łatwo w tej cenie dostępne. Ja Ci NAPRAWDĘ życzę, żeby służyło jak najdłużej.
ljar
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Zbigniew - u mnie działa. Mam SDM4 http://static.bike-components.de/images ... ner_FR.JPG

zobacz napis nad baterią

Wkłada się go baterią do góry, rowkiem do przodu. Mam Pegasusy 28 i 28 Trail i do obu pasują bez problemu. Miałem też Lunarglide+2 i też pasował.
Kolaj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ljar pisze:Zbigniew - u mnie działa. Mam SDM4 http://static.bike-components.de/images ... ner_FR.JPG

zobacz napis nad baterią

Wkłada się go baterią do góry, rowkiem do przodu. Mam Pegasusy 28 i 28 Trail i do obu pasują bez problemu. Miałem też Lunarglide+2 i też pasował.
Ale ZbigniewX ma Speed_cell a nie SDM4.
Awatar użytkownika
ZbigniewX
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dokładnie Kolaj, dokładnie :) . ljar dzięki za pomoc ale wkładałem tak jak trzeba(cokolwiek to znaczy), poza tym nie biegam już w Nike więc nie potrzebuję umieszczać w nich czujnika.
Zdrówko.
ps.759 wyświetleń tego wątku w K/S/Z , nieźle. Postaramy się o 1tyś?
Awatar użytkownika
javai
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:49:29

Nieprzeczytany post

Donoszę iż miCoach Speed_Cell nie jest widziany przez Timex Global Trainer - przynajmniej przez mój egzemplarz.
Po co ja biegam?
Crocodil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

javai pisze:Donoszę iż miCoach Speed_Cell nie jest widziany przez Timex Global Trainer - przynajmniej przez mój egzemplarz.
Powinien działać chyba każdy footpod wykorzystujący ANT+. Czy masz wgrany najnowszy firmware? O ile wiem, dopiero po jakimś czasie obsuga footpodów została dodana do TGT.
Awatar użytkownika
javai
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Crocodil pisze:
javai pisze:Donoszę iż miCoach Speed_Cell nie jest widziany przez Timex Global Trainer - przynajmniej przez mój egzemplarz.
Powinien działać chyba każdy footpod wykorzystujący ANT+. Czy masz wgrany najnowszy firmware? O ile wiem, dopiero po jakimś czasie obsuga footpodów została dodana do TGT.
Oczywiście najnowszy firmware jest v3.19. Próbowałem go nawet sparować ze starszym v3.14. Po włączeniu opcji SCAN dla Foot Pod szukał przez kilka minut i nic nie znajdował. W tym czasie iPhone z adapterem od razu go załapał.
Po co ja biegam?
nody
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

javai pisze:Po włączeniu opcji SCAN dla Foot Pod szukał przez kilka minut i nic nie znajdował. W tym czasie iPhone z adapterem od razu go załapał.
Czy w czasie parownia spacerowałeś? Może ma problem ze złapaniem sygnału z tylko wzbudzonego FP?

Strona producenta mówi: działa
http://www.thisisant.com/directory/micoach-speed_cell

Będę miał możliwość sprawdzenia tej kombinacji, ale niestety w bliżej nieokreślonym terminie (ok. 3 tygodnie).

PS. Podobno gdy podłączy się FP, to TGT chodzi w trybie "bieżnia-bez gps"?
Awatar użytkownika
javai
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nody pisze:
javai pisze:Po włączeniu opcji SCAN dla Foot Pod szukał przez kilka minut i nic nie znajdował. W tym czasie iPhone z adapterem od razu go załapał.
Czy w czasie parownia spacerowałeś? Może ma problem ze złapaniem sygnału z tylko wzbudzonego FP?

Strona producenta mówi: działa
http://www.thisisant.com/directory/micoach-speed_cell

Będę miał możliwość sprawdzenia tej kombinacji, ale niestety w bliżej nieokreślonym terminie (ok. 3 tygodnie).

PS. Podobno gdy podłączy się FP, to TGT chodzi w trybie "bieżnia-bez gps"?
Nie spacerowałem tylko lekko nim potrząsałem symulując ruch. Tak jak pisałem wcześniej iPhone bez problemu go załapał nawet bez symulacji ruchu. TGT w tym czasie bez problemu synchronizował się też z paskiem pulsometru.
To jak sprawdzisz tę kombinację to napisz co wyszło. Ja sprawdzałem z dwoma z czego jeden okazał się wadliwy (iPhone go też nie widział).
Po co ja biegam?
lukpc12
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Może ktoś się orientuję, czy kombinacja wtyczka iphone micoach i pasek hr garmina, czy to by działało? Oryginalne "adaptery iphone/ant+" garmina są po 200zł, a jeśli to by się sprawdziło to by była super sprawa.
ODPOWIEDZ