[S] MAM DWA Krokomierze Garmin Foot Pod SDM4 GPS

Awatar użytkownika
ZbigniewX
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Kolaj pisze:Poblem z tymi aukcjami jest taki, że cena za używane foot pody jest na nich wyższa niż kwota, jaką trzeba zapłacić za nowy SDM4 (z europejską gwarancją) na Amazon.co.uk wraz z przesyłką do Polski.
Odnosiłem się do tego co napisałeś powyżej. Piechu i Zoltar7 pisali o aukcjach ze Speed Cell'em i o tym pisaliśmy. Swoim postem stworzyłeś wrażenie że używany FP micoach na allegro jest droższy niż oryginalny i nowy garmin SDM4 na amazonie.

Nigdzie nie było wspomniane że rozmawiamy o nowym Speed Cell'u. Używany za 60zł na allegro:
http://allegro.pl/adidas-micoach-pod-ip ... 24360.html

Zdrówko.

edit:
Nody, tam nie ma wihajstra USB. W opisie jest napisane: "W zestawie nie ma dodatkowego usb umożliwiającego podłączenie pod PC" . Jest sama pastylka.
Sprzedającego krew zalewa, nie robimy mu reklamy, nie robimy... .
Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą.
New Balance but biegowy
Kolaj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48
Życiówka w maratonie: 4:50

Nieprzeczytany post

ZbigniewX pisze:Nigdzie nie było wspomniane że rozmawiamy o nowym Speed Cell'u.
Chodzi mi o np. takie zestawienia:
Chłopaki słusznie zwrócili uwagę, że zamiast wydawać 250 na SDM4 Garmina, można wydać 60zł na speed_cella
Cena 250zł odnosi się raczej do nowego urządzenia z gwarancją. Porównywanie cen produktu używanego i innego nowego to porównywanie gruszek z jabłkami.

Jeśli komuś zależy na nowym produkcie z gwarancją, to tak czy siak musi liczyć się z wydatkiem rzędu 200zł i wtedy wg mnie, jeśli używamy jakiegoś Forerunnera lepiej zdecydować się na SDM4, żeby mieć wszystko od tego samego producenta.

A w przypadku używek, to zawsze mówimy o szukaniu okazji i to pewnie trafiają się lepsze i gorsze oferty zarówno Adidasa jak i Garmina.
Sprzedającego krew zalewa, nie robimy mu reklamy, nie robimy...
No nie robimy ale jeśli ktoś chce sprzedawać używki w cenie nówek... Jeśli popracuje nad konkurencyjnością ceny, to chętni się znajdą.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kolaj pisze:jeśli używamy jakiegoś Forerunnera lepiej zdecydować się na SDM4, żeby mieć wszystko od tego samego producenta.
Dziwne rozumowanie. Płacić więcej tylko za to, że coś ma taką samą nazwę jak nasz zegarek :niewiem:
Chociaż oczywiście nikomu nie bronię :)
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
Kolaj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Piechu pisze:Dziwne rozumowanie. Płacić więcej tylko za to, że coś ma taką samą nazwę jak nasz zegarek :niewiem:
Wyrwałeś z kontekstu. Przypomnę, że mówimy o potencjalnym wyborze pomiędzy nowym miCoach i nowym SDM4 - oba za 200zł. Co w takim przypadku mogłoby przemawiać za wyborem miCoacha? W przypadku jakichkolwiek problemów we współpracy tych urządzeń byś się bujał od jednego serwisu do drugiego. Mając zestaw tego samego producenta takiego problemu nie ma. A problemy zawsze mogą się zdarzyć. To tylko urządzenia. Od tego jest właśnie gwarancja.

Ułatwiajmy sobie życie zamiast je komplikować.
Awatar użytkownika
ZbigniewX
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dokonałem wyboru i niespełna godzinkę temu kupiłem jedną sztukę za 60zł plus przesyłka. Dla mnie jest to tylko dodatek do Garmina, jestem zadowolony i mam nadzieję że taki też pozostanę.
Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kolaj pisze:Ułatwiajmy sobie życie zamiast je komplikować.
I na tym zakończmy :)
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
nody
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Kolaj pisze:
Piechu pisze:Dziwne rozumowanie. Płacić więcej tylko za to, że coś ma taką samą nazwę jak nasz zegarek :niewiem:
Wyrwałeś z kontekstu. Przypomnę, że mówimy o potencjalnym wyborze pomiędzy nowym miCoach i nowym SDM4 - oba za 200zł. Co w takim przypadku mogłoby przemawiać za wyborem miCoacha? W przypadku jakichkolwiek problemów we współpracy tych urządzeń byś się bujał od jednego serwisu do drugiego. Mając zestaw tego samego producenta takiego problemu nie ma. A problemy zawsze mogą się zdarzyć. To tylko urządzenia. Od tego jest właśnie gwarancja.

Ułatwiajmy sobie życie zamiast je komplikować.
ustalmy coś... Garmin SDM4 jak i Adidas micoach Speed_Cell są od jednego producenta - Dynastream (firmę należącą do Garmina), działają w jednym standardzie ANT+ - nie ma mowy o problemach we współpracy (wszystkim działa, a Tobie nie zadziała?). Dodatkowo, Speed_Cell zapisuje ponad 6h danych na pamięci wewnętrznej footpoda, co powoduje, że baterię trzeba mu zmieniać (podobno 2x) częściej niż w SMD4, ale dzięki temu można wyjść na trening z samym footpodem (prędkość/dystans/kadencja są zapisane w urządzeniu). Taniej więc wychodzi kupić nowego Speed_Cella, najtaniej, używanego, najlepiej z wtykiem do ipoda, bo to się nikomu nie przydaje i częściej ląduje jako używane na allegro. Jest to jedyna rozsądna alternatywa dla kogoś, kto chce mieć footpoda w Garminie, a płacenie nawet 200pln za nowego z gwarancją jest przesadą... Oczywiście, pewnie kilka osób kupi sobie oryginał na fakturę, wrzuci w koszty, odliczy 23% i dochodowy, zaoszczędzi, ale wyda sporo więcej niż 60pln... no i ułatwieniem życia bym takiej operacji nie nazwał. ;)

w takim przypadku kupowanie używki za 250... :sss:

ZbigniewX - będziesz zadowolony, ustawisz sobie w 910 tempo z footpoda i będziesz miał wszystkie zalety zegarka z gps i footpodem.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nody pisze:będziesz zadowolony, ustawisz sobie w 910 tempo z footpoda i będziesz miał wszystkie zalety zegarka z gps i footpodem.
Akurat tempo i dystans z footpoda nie są najlepszym rozwiązaniem w porównaniu do gps :) Aby było miarodajne to przede wszystkim musi być płasko i po drugie krok a raczej jego długość musi być równa na każdej prędkości. Skrócenie lub wydłużenie kroku spowoduje, ze wynik nie będzie miarodajny.

Ale mnie zainteresowało to co napisałeś:
nody pisze:le dzięki temu można wyjść na trening z samym footpodem (prędkość/dystans/kadencja są zapisane w urządzeniu)
Wszystko ładnie pięknie jeśli masz dongla do PC a jeśli tak jak ja posiadam wtyk do Iphone'a to już raczej z tego dobrodziejstwa nie skorzystam... no chyba, że się mylę? :)
Kolaj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nody pisze:nie ma mowy o problemach we współpracy (wszystkim działa, a Tobie nie zadziała?)
Nigdy nic Ci się nie zepsuło lub nie działało zgodnie ze specyfikacją? Zazdroszczę! A jeśli jednak zupełnym przypadkiem przytrafiłoby Ci się, że np. między Speed_cell a Forerunnerem od czasu do czasu zaczęłoby rwać połączenie, to gdzie się udasz z tym problemem?

a. w ciemno do serwisu Garmina
b. w ciemno do serwisu Adidasa
c. najpierw sam będziesz ustalał, gdzie leży problem, następnie udasz się do właściwego serwisu i tam będziesz starał się udowodnić, że Twoja diagnoza jest słuszna?
d. wyrzucisz zepsute urządzenie bo kupiłeś używkę i zaczniesz polować na kolejne bez gwarancji?
e. jakieś inne, lepsze rozwiązanie

Mi się nie chce. Wyznaję zasadę, że każde urządzenie może się popsuć i chcę wiedzieć, kto jest odpowiedzialny za usunięcie usterki.
Rafalek82
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 47m43s

Nieprzeczytany post

Pare dni temu kupilem zestaw Adidas Speed_Cell za 99zl + przesylka od Polskiego sklepu :)
Zestaw nowy z faktura, ze stickiem usb(8 ch.ANT+ zgodny z Garminem) oraz wtyczka do iphona.
Milego weekendu!
Obrazek
Kolaj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Rafalek82 pisze:Pare dni temu kupilem zestaw Adidas Speed_Cell za 99zl + przesylka od Polskiego sklepu :)
Zestaw nowy z faktura, ze stickiem usb(8 ch.ANT+ zgodny z Garminem) oraz wtyczka do iphona.
To jakaś tajna sprawa, czy możesz podzielić się informacją, który sklep oferuje w takiej cenie?
Awatar użytkownika
javai
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:49:29

Nieprzeczytany post

Tu jest zestawienie z czym adidas micoach speed cell jest kompatybilny

http://www.thisisant.com/directory/micoach-speed_cell

Wlasnie zakupiłem do mojego Timex Global Trainer'a
Po co ja biegam?
nody
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Piechu pisze:Akurat tempo i dystans z footpoda nie są najlepszym rozwiązaniem w porównaniu do gps :) Aby było miarodajne to przede wszystkim musi być płasko i po drugie krok a raczej jego długość musi być równa na każdej prędkości. Skrócenie lub wydłużenie kroku spowoduje, ze wynik nie będzie miarodajny.
a to nie jest tak, że sobie można w 3/6/910 ustawić aby tylko pokazywał tempo z footpoda? a zapisuje i tak wszystko z gpsa? Przy bieganiu "równo" na płaskich trasach mój FR60 pokazuje praktycznie to samo co gps (jeśli są to zawody - biegnę równo - to wynik jest idealny, albo różni się góra kilkadziesiąt metrów od pomierzonej trasy (więc tempo jest oszukane o kilka sek / min), gps też idealnie nie pokazuje - taki telefonowy jest jeszcze mniej dokładny). Z tego co czytałem, to można sobie w takiej sytuacji ustawić tempo z footpoda, a garmin zapisuje i tak swoją ścieżkę gps.
Piechu pisze:Wszystko ładnie pięknie jeśli masz dongla do PC a jeśli tak jak ja posiadam wtyk do Iphone'a to już raczej z tego dobrodziejstwa nie skorzystam... no chyba, że się mylę? :)
głupio zapytam... ale do 310 masz dongla? bo jakoś treningi chyba ściągasz? ściągnij zatem ze strony micoacha http://community-micoach.adidas.com/com ... /downloads miCoach Manager i ściągnij trening z footpoda na stronę micoacha... runningfreeonline powinien umożliwić wyciągnięcie treningu z zamkniętej strony adidasa. (Oczywiście AntAgenta trzeba wcześniej wyłączyć!)

Gdyby ktoś pytał, to tak, ten mini usb od micoacha jest wymienny z garminem, jak ktoś używa przede wszystkim laptopa, to bezpieczniej jest używać sticka od adidasa, wystaje raptem na 0,5 cm z obudowy. Jeszcze jak ktoś wpadnie na pomysł, żeby kupić speed_cella z usb i sprzedać własnego dużego dongla od Garmina, to może jeszcze mniej wydać na tę zabawę. :sss:

Kolaj, wybacz, ale to nie jest skomplikowane "w obsłudze" urządzenie. Jakby mi zaczęło rwać połączenie to wymieniłbym baterię. Jak dalej by się "zatykał" to wybrałbym bramkę d). Dlaczego? Bo jest to używka i kupując założyłem, że dużo oszczędzam, ale mogę i dołożyć drugie tyle jak się spieprzy, nadal jestem 3x poniżej ceny nowego oryginału. Wolna wola. Kupuj oryginał, a przy próbie odsprzedaży ostrzeż kupujących, że lepiej dla nich kupić nowe urządzenie z Amazona. :hej:

Dla ciekawskich: http://www.dynastream.com/assets/media/ ... rev1_1.pdf
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nody pisze:a to nie jest tak, że sobie można w 3/6/910 ustawić aby tylko pokazywał tempo z footpoda? a zapisuje i tak wszystko z gpsa? Przy bieganiu "równo" na płaskich trasach mój FR60 pokazuje praktycznie to samo co gps (jeśli są to zawody - biegnę równo - to wynik jest idealny, albo różni się góra kilkadziesiąt metrów od pomierzonej trasy (więc tempo jest oszukane o kilka sek / min), gps też idealnie nie pokazuje - taki telefonowy jest jeszcze mniej dokładny). Z tego co czytałem, to można sobie w takiej sytuacji ustawić tempo z footpoda, a garmin zapisuje i tak swoją ścieżkę gps.
Sprawdzę to jak tylko w końcu się zbiore do skalibrowania pastylki, bo docelowo (i póki co tylko po to z niej korzystam) zakupiłem ją do mierzenia kadencji.
nody pisze:głupio zapytam... ale do 310 masz dongla? bo jakoś treningi chyba ściągasz? ściągnij zatem ze strony micoacha http://community-micoach.adidas.com/com ... /downloads miCoach Manager i ściągnij trening z footpoda na stronę micoacha... runningfreeonline powinien umożliwić wyciągnięcie treningu z zamkniętej strony adidasa. (Oczywiście AntAgenta trzeba wcześniej wyłączyć!)
A widzisz! Dziękuję za rozjaśnienie tematu :) Znaczy zostawić usb sticka w gnieździe i wyłączyć Agenta... nie wpadłbym ;)
Kolaj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nody pisze:Kolaj, wybacz, ale to nie jest skomplikowane "w obsłudze" urządzenie.
Ale ta wypowiedź to odnośnie czego właściwie? Czy ja twierdzę, że skomplikowane w obsłudze? Co przecież nie oznacza, że jest puste w środku i nie może się zepsuć.
Jakby mi zaczęło rwać połączenie to wymieniłbym baterię. Jak dalej by się "zatykał" to wybrałbym bramkę d). Dlaczego? Bo jest to używka i kupując założyłem, że dużo oszczędzam, ale mogę i dołożyć drugie tyle jak się spieprzy, nadal jestem 3x poniżej ceny nowego oryginału.
No już wtedy to nie 3x. Ale spoko, ja nikogo nie namawiam do kupowania nowego (każdy ma swoje preferencje w tej kwestii) tylko kwestionuję porównywanie cen rzeczy nowych z używanymi. Ogólnie, nie tylko w odniesieniu do foot podów.
Wolna wola. Kupuj oryginał, a przy próbie odsprzedaży ostrzeż kupujących, że lepiej dla nich kupić nowe urządzenie z Amazona. :hej:
No, jeśli będę oferował swoją używkę drożej niż kosztuje nowy sprzęt (jak to ma miejsce w przypadku aukcji podlinkowanych w pierwszym poście) to chyba nawet nie będę musiał nikogo ostrzegać. Nikt przy zdrowych zmysłach z mojej oferty nie skorzysta raczej. Przynajmniej mam taką nadzieję, inaczej nienajlepiej świadczyłoby to o poziomie intelektualnym naszego społeczeństwa.

Pozdrawiam :)
ODPOWIEDZ