Uwaga na Ixxxxxxxxx we Wrocławiu

dextas
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

PROLOG :).

Nie jest moim celem deprecjonowanie, czy oczernianie znanej sieci sklepów ze sprzętem sportowym na „I”, czy też znanego na świecie producenta butów na „A”. Przedstawiam jedynie dwa pisma: jedno z reklamacją obuwia, a drugie z odpowiedzią na reklamację. Nie ukrywam przy tym, że traktuje to jako ostrzeżenie.

REKLAMACJA

Tak się załatwia reklamacje w firmie „Ixxxxxxx”.

W dniu 10 września 2011 r., dzień przed Maratonem Wrocławskim :), oddałem buty firmy „Axxxx” do reklamacji w sklepie „Ixxxxxxxxx” we Wrocławiu, położonym na Placu Grunwaldzkim.

„Niniejszym, wzywam do doprowadzenia zakupionego przeze mnie w dniu 06 marca 2011 r., w sklepie Ixxxxxxxxxx, w Xxxxxxxxxxxx, Plac Grunwaldzki XX, 50-363 Wrocław, towaru w postaci obuwia sportowego marki Axxxx Ixxxxx do stanu zgodnego z umową poprzez niezwłoczną jego naprawę ewentualnie wymianę na nowy.

UZASADNIENIE
W dniu 06 marca 2011 r., w znajdującym się w Xxxxxxxxxxxx, Plac Grunwaldzki XX, 50-363 Wrocław, sklepie Ixxxxxxxxx zakupiłem obuwie sportowe marki Axxxx, model Ixxxx.
W dniu 26 sierpnia 2011 r. stwierdziłem w prawym bucie trwałe odkształcenie lewej strony amortyzacji pod piętą, powodującą brak oparcia stopy i uniemożliwiającą naturalny, fizjologiczny ruch nogi nie tylko w trakcie biegu, ale także chodzenia.
W mojej ocenie stwierdzona wada jest istotna, bowiem buty te są przeznaczone do biegania, a celem amortyzacji jest ochrona narządów ruchu w trakcie biegu, co w chwili obecnej jest niemożliwe z uwagi na stwierdzone, trwałe odkształcenia amortyzacji. Wada ta w ogóle uniemożliwia korzystanie z butów, bowiem używanie ich grozi kontuzją, gdyż model Ixxxxx przeznaczony jest dla biegaczy o stopie naturalnej, zaś stwierdzone odkształcenie amortyzacji wymusza nienaturalną pronację stopy.
Powyższe pozwala również przyjąć, iż zakupiony towar jest niezgodny z umową, przy czym bez wątpienia stwierdzona wada nie jest wynikiem zużycia obuwia, bowiem jego obecny stan, np. brak starcia podeszwy, wskazuje, iż dotychczas były one użytkowane w niewielkim zakresie.
Wobec powyższego, realizując przysługujące mi uprawnienia, proszę o niezwłocznej doprowadzenie zakupionego przeze mnie towaru do stanu zgodnego z umową.
Informuję, iż przedmiotowe obuwie pozostawiłem w sklepie, w którym je zakupiłem wraz z paragonem fiskalnym, stanowiącym dowód zakupu”.

Po pewnym czasie, nie powiem, dość szybko :), otrzymałem opinię „Specjalisty ds. Oceny jakości i reklamacji obuwia”, który stwierdził co następuje:

„Po dokonaniu szczegółowych oględzin metodą organoleptyczną nie stwierdzam wad materiałowych bądź konstrukcyjnych. Obuwie wykonano prawidłowo i z właściwych materiałów powszechnie stosowanych w tego typu obuwiu.
Prawa półpara jest w niewielkim stopniu przekrzywiona w kierunku przyśrodkowym co może wynikać z indywidualnej wady postawy.
W związku z powyższym brak podstaw do uznania reklamacji.
Reklamację oddalam jako bezpodstawną.”

EPILOG :)

Kto lubi kupować buty do bieganie w niewielkim stopniu przekrzywione w kierunku przyśrodkowym tego zapraszam do sklepu „Ixxxxxxxxx” we Wrocławiu. Chętnemu do biegania w takich butach oddam je za darmo.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Trzeba było zrobić zdjęcie tego buta żebyśmy zobaczyli o czym mowa.
dextas
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Z zewnątrz but wyglada normalnie, jak to but. Poza tym, logo firmy mogłoby na mnie sciągnąć gromy ze strony jej fanów, a jest ich wielu.
Zastanawiam się zresztą, czy nie wysłac im tej reklamacji i odpowiedzi na nią. W końcu znani są z tego, że buty mają dobre, a na pewno nie krzywe. W koncu żel powraca po odkształceniach. ;)
Być może zmoblizują handlowców do rzetelniejszej pracy, wszak także na ich reputacje pracują takim rozpatrywaniem reklamacji.
Awatar użytkownika
Raul7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: Trójka z przodu :P
Życiówka w maratonie: Trójka z przodu...

Nieprzeczytany post

A może poprostu CI but nie podszedł? i tyle?
kupując je przymierzałeś.. i co? nie czułeś tego dyskomfortu wtedy?
dextas
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wszystko było ok. To nie moje pierwsze buty do biegania. W tych konkretnych biegłem m.in. Slężański. W ogóle były one przeznaczone głównie na starty.
Początkowo byłem, w zasadzie pewnie byłbym nadal, z tych butów zadowolony, dopiero przez startem do M. Wrocławskiego zobaczylem, że mi kolano ucieka do wewnatrz.
Dla pana specjalisty od butów niewielkie przekrzywienie, to może nic, ale dla człowieka, który biega choć te liche 50 km tygodniowo, takie nic może oznaczać kontuzje.

Przyznam, że zły jestem. Nie będę latał po rzecznikach konsumentów, czy sądach, bo z głodu nie umrę i szkoda mi nerwów.
Master Piernik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32'41''

Nieprzeczytany post

dextas pisze:Wszystko było ok. To nie moje pierwsze buty do biegania. W tych konkretnych biegłem m.in. Slężański. W ogóle były one przeznaczone głównie na starty.
Początkowo byłem, w zasadzie pewnie byłbym nadal, z tych butów zadowolony, dopiero przez startem do M. Wrocławskiego zobaczylem, że mi kolano ucieka do wewnatrz.
Dla pana specjalisty od butów niewielkie przekrzywienie, to może nic, ale dla człowieka, który biega choć te liche 50 km tygodniowo, takie nic może oznaczać kontuzje.

Przyznam, że zły jestem. Nie będę latał po rzecznikach konsumentów, czy sądach, bo z głodu nie umrę i szkoda mi nerwów.
Upieraj się przy swoim, jak im popuścisz to będą dalej siali zakłamanie a może tym ze skierujesz sprawę do sadu wbijesz im trochę rozwagi do głów.
Do poprawienia:

5k - 15'36'' 2012 / 10k - 32'41'' 2015 / 15k - 50'37'' 2012 / Półmaraton - 1h12'53'' 2015

I co się tak cieszycie życiem i tak wszyscy umrzemy...
meszka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pierwszy krok zrobiłeś, umieściłeś na forum specjalistycznym antyreklamę, zupełnie niepotrzebne te "xxxx", trzeba było wprost. Ten krok jest istotny dla innych przyszłych klientów, bo przy kolejnej wpadce tego sklepu to dla nich jak wyrok. Ale jeszcze zrób drugi krok, ważny już tylko dla Ciebie, zawalcz jak Ci się chce i masz nerwy, przerabiałem to, tyle że z innego rodzaju sprzętem, człowiek się "nalatał" ale swoje wywalczył (głównie dzięki internetowi). Odwołaj się, bo te pierwsze reklamację to oni zawsze oddalają, ale jak mają do czynienia z kimś upartym to często kończy się na korzyść klienta.
Tylko Prawda jest ciekawa - J. Mackiewicz
wadas
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

dextas pisze: „Po dokonaniu szczegółowych oględzin metodą organoleptyczną nie stwierdzam wad materiałowych bądź konstrukcyjnych. Obuwie wykonano prawidłowo i z właściwych materiałów powszechnie stosowanych w tego typu obuwiu.
Prawa półpara jest w niewielkim stopniu przekrzywiona w kierunku przyśrodkowym co może wynikać z indywidualnej wady postawy.
W związku z powyższym brak podstaw do uznania reklamacji.
Reklamację oddalam jako bezpodstawną.”
Identyczną opinie otrzymałem w odpowiedzi na reklamację (rok temu) w "sklepie biegacza" w Krakowie. Czyżby sieci sklepów specjalistycznych były z założenia nastawione na odrzucanie reklamacji? To kolejny dowód na to, że zakupy trzeba robić w Decathlonach.
Robeck5
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Przyznam, że zły jestem. Nie będę latał po rzecznikach konsumentów, czy sądach, bo z głodu nie umrę i szkoda mi nerwów.[/quote]

bardzo często reklamację odrzucane są z "automatu" poniewż tylko niewielu sie odwołuje od niekorzystnych odpowiedzi odmownych ,taka jest polityka :echech: i dla tego nie można odpuszczać :hej:
dextas
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Robeck5 pisze:Przyznam, że zły jestem. Nie będę latał po rzecznikach konsumentów, czy sądach, bo z głodu nie umrę i szkoda mi nerwów.
bardzo często reklamację odrzucane są z "automatu" poniewż tylko niewielu sie odwołuje od niekorzystnych odpowiedzi odmownych ,taka jest polityka :echech: i dla tego nie można odpuszczać :hej:[/quote]

Więc sklepom z taką polityką mówimy stanowczo nie :D.
ODPOWIEDZ