Nie jest moim celem deprecjonowanie, czy oczernianie znanej sieci sklepów ze sprzętem sportowym na „I”, czy też znanego na świecie producenta butów na „A”. Przedstawiam jedynie dwa pisma: jedno z reklamacją obuwia, a drugie z odpowiedzią na reklamację. Nie ukrywam przy tym, że traktuje to jako ostrzeżenie.
REKLAMACJA
Tak się załatwia reklamacje w firmie „Ixxxxxxx”.
W dniu 10 września 2011 r., dzień przed Maratonem Wrocławskim

„Niniejszym, wzywam do doprowadzenia zakupionego przeze mnie w dniu 06 marca 2011 r., w sklepie Ixxxxxxxxxx, w Xxxxxxxxxxxx, Plac Grunwaldzki XX, 50-363 Wrocław, towaru w postaci obuwia sportowego marki Axxxx Ixxxxx do stanu zgodnego z umową poprzez niezwłoczną jego naprawę ewentualnie wymianę na nowy.
UZASADNIENIE
W dniu 06 marca 2011 r., w znajdującym się w Xxxxxxxxxxxx, Plac Grunwaldzki XX, 50-363 Wrocław, sklepie Ixxxxxxxxx zakupiłem obuwie sportowe marki Axxxx, model Ixxxx.
W dniu 26 sierpnia 2011 r. stwierdziłem w prawym bucie trwałe odkształcenie lewej strony amortyzacji pod piętą, powodującą brak oparcia stopy i uniemożliwiającą naturalny, fizjologiczny ruch nogi nie tylko w trakcie biegu, ale także chodzenia.
W mojej ocenie stwierdzona wada jest istotna, bowiem buty te są przeznaczone do biegania, a celem amortyzacji jest ochrona narządów ruchu w trakcie biegu, co w chwili obecnej jest niemożliwe z uwagi na stwierdzone, trwałe odkształcenia amortyzacji. Wada ta w ogóle uniemożliwia korzystanie z butów, bowiem używanie ich grozi kontuzją, gdyż model Ixxxxx przeznaczony jest dla biegaczy o stopie naturalnej, zaś stwierdzone odkształcenie amortyzacji wymusza nienaturalną pronację stopy.
Powyższe pozwala również przyjąć, iż zakupiony towar jest niezgodny z umową, przy czym bez wątpienia stwierdzona wada nie jest wynikiem zużycia obuwia, bowiem jego obecny stan, np. brak starcia podeszwy, wskazuje, iż dotychczas były one użytkowane w niewielkim zakresie.
Wobec powyższego, realizując przysługujące mi uprawnienia, proszę o niezwłocznej doprowadzenie zakupionego przeze mnie towaru do stanu zgodnego z umową.
Informuję, iż przedmiotowe obuwie pozostawiłem w sklepie, w którym je zakupiłem wraz z paragonem fiskalnym, stanowiącym dowód zakupu”.
Po pewnym czasie, nie powiem, dość szybko

„Po dokonaniu szczegółowych oględzin metodą organoleptyczną nie stwierdzam wad materiałowych bądź konstrukcyjnych. Obuwie wykonano prawidłowo i z właściwych materiałów powszechnie stosowanych w tego typu obuwiu.
Prawa półpara jest w niewielkim stopniu przekrzywiona w kierunku przyśrodkowym co może wynikać z indywidualnej wady postawy.
W związku z powyższym brak podstaw do uznania reklamacji.
Reklamację oddalam jako bezpodstawną.”
EPILOG

Kto lubi kupować buty do bieganie w niewielkim stopniu przekrzywione w kierunku przyśrodkowym tego zapraszam do sklepu „Ixxxxxxxxx” we Wrocławiu. Chętnemu do biegania w takich butach oddam je za darmo.