Xman,
Temat dla mnie na czasie, sam 3 miesiące temu otworzyłem sklep internetowy dla biegaczy (
www.natural-born-runners.pl). Nie napiszę nic odkrywczego poza tym, że własny biznes to trudna sprawa. Nie licz na to, że bez wysiłku zaczniesz zarabiać kokosy, nie tędy droga. Jeśli nudzi Cię praca na etacie od 8 do 16, to przygotuj się na pracę po całych dniach. Będziesz szefem, więc o swoim biznesie myślał będziesz cały czas - trudno się od tego uwolnić. Zwłaszcza pracując w domu nie jest łatwo oddzielić pracy od czasu wolnego.
A sam biznes? Moim zdaniem jeśli planujesz otworzyć sklep w mniejszej miejscowości, tam gdzie nie ma mocnego ośrodka biegowego, to sam asortyment biegowy to chyba nie najlepszy pomysł. Z drugiej strony mniejsza miejscowość, mniejsze koszta.
Musisz dokładnie wybrać towar, który chcesz mieć w swoim sklepie, zastanowić się, a najlepiej spytać samych biegaczy, jakiego sprzętu potrzebują? Szeroki wybór? Fajnie, ale jeśli nie masz nieograniczonych zasobów finansowych, to nie dasz rady zaoferować ludziom wszystkiego. Skup się na najważniejszych produktach.
A i tak popełnisz masę błędów, tego nie unikniesz, więc lepiej wpisz sobie je w "koszta". Jak już będziesz miał ten sklep i cały ten sprzęt to musisz jakoś tych klientów przyciągnąć. A to nie jest prosta sprawa. Generalnie, prowadzenie sklepu (tu mam na myśli internet) to złożona sprawa, musisz się znać na wielu rzeczach.
Po tych 3 miesiącach mam nieco mniej początkowego entuzjazmu, bo zdałem sobie sprawę, że jakkolwiek fajnie to by nie brzmiało - mam swój własny sklep dla biegaczy (co jest przecież idealnym połączeniem, bieganie to moja pasja), to w rzeczywistości to zwyczajna, ciężka praca. Pomyśl o tym w ten sposób, a nie o jako realizacji swojego marzenia.
Na koniec jeszcze jedno zdanie, które mi napisał kiedyś znajomy w odpowiedzi na pytanie, czy jest jeszcze miejsce dla kolejnego sklepu dla biegaczy? Tak, jeśli będziesz prowadził bardzo dobry sklep, to znajdzie się dla Ciebie miejsce. A tu już ode mnie - jeśli chcesz otworzyć kolejny niczym się nie wyróżniający sklep w internecie, to lepiej daj sobie spokój. Stacjonarnie to może jeszcze ma rację bytu - bo jeśli w okolicy nie ma konkurencji, to i tak znajdziesz klientów. W internecie jest już masa sklepów.
NATURAL BORN RUNNERS. Tu znajdziesz najlepszy sprzęt do biegania!
www.natural-born-runners.pl
PK4 | Blog ekstremalny. Podejmiesz wyzwanie?
www.pk4.pl