Polar Vantage M - dyskusja

hooki
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Rozpocznę temat o Polarze Vantage M - na początek kopia posta z tematu o V.

potestowałem Vantage M i po tym co piszecie w temacie o V mam kilka uwag:

- rano specjalnie zrobiłem aktywność bez GPS, trening siłowy a popołudniu bieganie, zaczął liczyć od samego początku dystans;

- ślad GPS elegancki, patrząc po widoku map i śladach z moich poprzednich biegów z innym sprzętem - specjalnie pobiegłem trasę leśno-uliczną którą wiele razy biegałem by nałożyć mapy na siebie;

- tętno z ręki jak na pierwszy trening wydaje się "takie sobie", na początku (20-30min) trzymało się dość równo, potem mimo utrzymywania intensywności sporo spadło, by po jakichś 10-15min słabszej dyspozycji znów trzymać kolejne 20-30min równo - tutaj zobaczę jak to będzie wyglądało dalej;

wygląda na to, że temat liczenia dystansu od początku jest do rozwiązania softwarowo skoro w M działa, a kwestia śladu trasy może mieć związek z obudową metal w V vs plastik w M.

po jakimś czasie napiszę więcej + info o baterii. jak byście mieli pytania o M piszcie śmiało postaram się pomóc.

e. co do śladu GPS - pogoda była średnia, mocno pochmurno, lekki deszcz - teren leśny 70% i ulica 30%. czy pogoda mogła mieć wpływ na odczyt tętna wątpię - zegarek był pod kurtką, nie padało na rękę bezpośrednio.

teraz nowe wieści - informacje o baterii póki co:

- 23.11 - zegarek ładowany do 100% do około 20:00, potem ustawienia, synchronizacja i trochę grzebania i zabawy;
- 24.11 - rano ćwiczenia siłowe 30min, popołudniu bieganie 80min (chłodno i pochmurnie);
- 25.11 - bieganie 80min (również chłodno i pochmurnie);
- 26.11 - "wolne" ale sporo czasu na zewnątrz spędziłem (chłodno);
- 27.11 - rano bieganie 45min (zimno i pochmurnie) i około 11.00 bzyknął, że jest niski stan baterii (żółta kreska na ikonie baterii) ale można jeszcze rozpocząć kolejną aktywność;

- ciągły pomiar tętna włączony.

dzisiaj bieganie uruchomione zaraz po złapaniu satelity i ślad rysował od początku ale wysokość dopiero po 30 sekundach (przez te 30 sekund trasa jest "średnia" ale bez dramatu - widać na powrocie o ile się początek rozjechał).

ale ponownie mapki pokrywają się całkiem nieźle z realnym widokiem (widać obieganie rond, zmiany strony na ulicy) i dystans ma różnice max 50-100m wg. moich poprzednich biegów na tych trasach (nie biegałem teraz z dwoma zegarkami dla porównania).

przy następnym wyjściu na bieganie dopnę pasek jeszcze mocniej i wtedy zobaczę czy puls będzie miał tendencję spadać bez większej przyczyny, w środę może jakieś kółka na stadionie zrobię - będzie od razu test tętna przy zmiennym tempie i wgląd w ślad powtarzalnych okrążeń.

poniżej linki do biegów jak by kogoś interesowały wykresy:

<https://flow.polar.com/training/analysis/3007203465>
<https://flow.polar.com/training/analysis/3008717025>
<https://flow.polar.com/training/analysis/3013562910>

jak macie jakieś pytania to śmiało :)
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dobrze, że założyłeś wątek dla V-M :taktak:

Masz jakiś pas Polara, tak by porównywać pomiar pulsu, czy tylko mierzysz z nadgarstka?
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
hooki
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

tylko z nadgarstka - spoczynkowe i podczas ćwiczeń w domu wydaje się poprawne (wykres nie ma takich spadków), tak jak pisałem dopnę pasek mocniej i zobaczę bo na wzrost temperatury raczej nie ma co liczyć.
marcin.brynda
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Co do pierwszego wątku to również w moim V-M zlicza dystans od początku, ale zdarza się czasem co 10 lub 20m. Ślad również bardzo dobrze rysuje. Jeden trening wyszedł z dość dziwnym śladem, ale to raczej przez bardzo pochmurny dzień i lekko deszczowy.

Na obecną chwilę z przesiadki M400 jestem bardzo zadowolony, ale brakuje kilku rzeczy:
- najważniejsze to wgrywanie ulubionych treningów
- możliwość ustawienia z zegarka interwału (tak na szybko na krótki trening)
- może coś jeszcze wyjdzie w trakcie

Keiw co do tętna to mógłbym zrobić (może w piątek) podczas rozbiegania test V-M i nadgarstkiem oraz starym ale z nową kostką i pasem Polar RS300. Mam również Polar RC3 oraz M400 i też w późniejszym czasie mogę porównać tętno.
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Warto takie testy robić dla innych.
Ja mam V-V ale też będę śledził ten wątek.

Wysłane z mojego SM-G950F .
Mój Blog "Luźne wpisy"

hooki
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Kontynuując temat baterii - 27.11 wieczorem w momencie podpięcia ładowarki koło 21.00 ikonka wskazała 6%.

daje to w sumie 4,5 dnia ciągłego pomiaru (w tym pierwszy dzień dość częstego klikania w zegarek i synchronizacji) + około 1 godziny ćwiczeń w domu (sam puls) + około 3,5 godziny biegania (gps + puls + niska temperatura) - był to pierwszy cykl ładowania, więc bateria raczej ok (wydaje mi się, że była taka informacja od Polara - ale teraz nie mogę jej znaleźć - ile ma trzymać nie w samym treningu a w ciągłym pomiarze + ileś tam treningów - i chyba było to koło 5 dni).

no i wspomniane wcześniej kółka na boisku - temperatura -7, pasek dociśnięty dość mocno, średnia bluza + rękawiczki i tętno z nadgarstka szaleje :) ale za to ślad gps, kadencja, odległość i powtarzalność okrążeń bardzo w porządku (poniżej mapka i wykres - zaznaczam, że nie była to bieżnia tylko bieganie po obrysie boiska - stąd prostokątne lapy a nie owalne).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

no i link jak by ktoś chciał zobaczyć całość we flow <https://flow.polar.com/training/analysis/3018532765>
Ostatnio zmieniony 29 lis 2018, 20:36 przez hooki, łącznie zmieniany 1 raz.
Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:14
Życiówka w maratonie: 2:46:06
Kontakt:

Nieprzeczytany post

To boisko nie jest w poziomie?
Dziwnie wygląda ten profil wysokości, skoro bierze z GPS, to czemu pierwsze 30 minut jest niżej niż pozostałe 20 minut.
PB: 17:17, 36:14, 1:22:28, 2:46:06
Fotoblog+ https://bieganie.org/
hooki
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Boisko nie jest najwyższej klasy :) równe może nie być (patrząc po wysokościach na poszczególnych okrążeniach) ale mimo to biegając w kółko nawet jeśli są "zęby" wysokości powinny się powtarzać a faktycznie jest ciut wyżej pod koniec. Ciężko wnioskować jaki powód - może chmury?
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wysokość w V-M jest podawana na podstawie GPS i zapewne co chwilę korygował ją na podstawie danych jakie otrzymywał. Mogły być jakieś drobne zakłócenia w tym rejonie i gęste chmury też trochę jakość sygnału ograniczają.

Ogólnie ścieżka bardzo ładnie narysowana.
Ostatnio zmieniony 30 lis 2018, 08:42 przez keiw, łącznie zmieniany 1 raz.
Mój Blog "Luźne wpisy"

hooki
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

A z ciekawości wszedłem na Stravę gdzie importuję też biegi:

Obrazek

Wysokość jest poprawna - widok na spadek/wznios na okrążeniach i na wykresie wzniesień.
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Z wykresami wysokości w serwisach też różnie bywa.
Akurat w tym przypadku dane wysokości w Strava są OK i dobrze to koryguje.

Jak biegam na płaskim stadionie ul. Tenisowa w Szczecinie, to wg SRTM* pokonuję na okrążeniu kilka górek.
Te dane z sieci często nie uwzględniają ingerencji człowieka w teren i nie zawsze są zgodne z rzeczywistością.

Poniżej screen z płaskiego stadionu i jak to wygląda jeśli pozwolę w Runalyze na korektę wysokości uwzględniając np. dane SRTM (na szczęście ta platforma pozwala na ręczne korekty):
Obrazek

Najlepiej mieć sprzęt z barometrem - jeśli komuś zależy na w miarę dobrym odwzorowaniu nierówności terenu.

*SRTM -> https://pl.wikipedia.org/wiki/Shuttle_R ... hy_Mission
Mój Blog "Luźne wpisy"

szymar
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 45

Nieprzeczytany post

o świetnie, że jest temat dla wersji M. Właśnie też chciałem go zakładać.
Używam zegarka od mniej więcej trzech tygodni i jestem z niego zadowolony. Oczywiście mam nadzieję, że Polar będzie go dalej rozwijał i będzie coraz lepiej. Co do pomiaru tętna z nadgarstka to do spokojnych biegów w zupełności mi wystarcza, nie porównywałem go z równoczesnym pomiarem z pasa na klatkę i zegarka m400. do mocniejszych treningów po prostu będę zakładał pasek sparowany z V-M. Już przy kupowaniu zegarka miałem taki zamysł. W szafce dalej leży mój m400. chciałem go sprzedać ale jakoś się przywiązałem i mi szkoda. Poza tym muszę go najpierw posłać do sport konsultingu bo od jakiegoś czasu w pewnym momencie ładowania pokazuje się komunikat "ładowanie anulowano". A w takim stanie nie wystawię go na sprzedaż, bo nie wcisnę nikomu niczego z nawet drobą awarią. @Sport_Konsulting wywołam Was do tablicy - czy to problem ze złączem USB i wysyłać do naprawy? zmiana kabelków i ładowarek nic nie daje.

I teraz kilka moich uwag co do tego co można by jeszcze wprowadzić. @Sport_Konsulting i tutaj znowu do Was prośba o przekazanie dalej:
- możliwość przejrzenia szczegółów okrążeń (tych automatycznych i łapanych ręcznie) z poziomu zegarka po zakonczeniu treningu, w m400 to było dostępne - można było przejrzeć czas/dystans/tempo/tętno z każdego odcinka. Wygodne rozwiązanie kiedy nie zawsze od razu jest czas i możliwości przesłania treningu,
- więcej szczegółów na ekranie w trakcie treningu po ręcznym złapaniu okrążenia, z tego co widziałem jest tylko numer okrążenia i czas, w m400 było jeszcze tempo, czas, dystans i chyba nawet średnie tętno
- tempo chwilowe - biegam we Wrocławiu głównie i tutaj mocno zaburzone potrafią być wskazania tempa chwilowego, nie ma to wielkiego znaczenia ale wydaje mi się, że m400 się tak mocno nie gubił. W podobnych miejscach oba zegarki wskazują odchylenia tempa nawet przy równomiernym biegu ale te różnice w V-M wydają mi się głębsze i częstsze.
Biegacz, kolarz, "kulturysta", sportowy świr
hooki
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

To w wyliczankach do Sport Konsulting jedna uwaga (zgłaszałem też w Googlowskim Play Store):

- po aktualizacji Polar Flow pod modele Vantage przestała działać synchronizacja z Google Calendar - cele treningowe (program treningowy z Flow) oraz rezultaty treningów nie pojawiają się w kalendarzu - rozłączałem i łączyłem ponownie Flow z kalendarzem i problem dalej jest.

Jak możecie sprawdźcie proszę czy tylko u mnie czy ktoś jeszcze ma taką przypadłość? :)
moisz
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Usuń Flow i zainstaluj jeszcze raz skoro samo rozłączenie i ponowne łączenie z kalendarzem nie działa.
moisz
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

szymar pisze:... Poza tym muszę go najpierw posłać do sport konsultingu bo od jakiegoś czasu w pewnym momencie ładowania pokazuje się komunikat "ładowanie anulowano". A w takim stanie nie wystawię go na sprzedaż, bo nie wcisnę nikomu niczego z nawet drobą awarią. @Sport_Konsulting wywołam Was do tablicy - czy to problem ze złączem USB i wysyłać do naprawy? zmiana kabelków i ładowarek nic nie daje.
Najlepiej to napisz zapytanie do serwisu SK, odpowiadają bardzo szybko, a nie jakieś dziwaczne "wywoływanie do tablicy".
Uwagi na temat okrążeń były już zgłaszane w wątku o V-V, to jedno z wielu polarowych "przeoczoeń" w stosunku do starszych zegarków.
ODPOWIEDZ