Polar m430, następca m400

Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 7499
Rejestracja: 12 paź 2014, 14:32
Życiówka na 10k: 00:40:44
Życiówka w maratonie: 03:24:11
Lokalizacja: Szczecin

Nieprzeczytany post

Zrobiłem test przed chwilą i nie mam żadnych problemów:
Obrazek

Sprawdź czy masz najnowszą wersję aplikacji Flow - na Android to 4.0.8.
Możesz też wyczyścić dane aplikacji i zalogować się ponownie lub ją całkiem zainstalować, pobrać jeszcze raz ze sklepu Google i zainstalować.
Sprawdź też jej uprawnienia, czy ma dostęp do pamięci.

Edit:
Dodam, że też bez problemu mogę zrobić zdjęcie aparatem i je podłożyć.
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
Awatar użytkownika
Bianka16
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 752
Rejestracja: 04 lut 2018, 00:31
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Wszystko sprawdzone, zaktualizowałam i mimo tego problem nie zniknął. Na stronie w sklepie play czytam pytanie jakieś osoby dokładnie o ten sam problem. Odesłali ją na stronę pomocy Polara. Chyba zostaje mi to samo rozwiązanie.
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 7499
Rejestracja: 12 paź 2014, 14:32
Życiówka na 10k: 00:40:44
Życiówka w maratonie: 03:24:11
Lokalizacja: Szczecin

Nieprzeczytany post

Napisałaś wcześniej, że zegarek nie reaguje + rozumiem, że to błąd i chodziło o telefon? ;-)
Odinstaluj i zainstaluj ponownie Flow. Danych nie stracisz, bo się zsynchronizują.
Jeśli to nie pomoże, to możliwe, że coś twój telefon blokuje aplikacji dostęp do zdjęć.

Wysłane z mojego SM-G950F .
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
Awatar użytkownika
Bianka16
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 752
Rejestracja: 04 lut 2018, 00:31
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Tak, tak, mój błąd...o telefon chodzi. Sprawdziłam wszelkie systemy operacyjne, czy są kompatybilne z wytycznymi polar Flow, odinstalowałem i ponownie zainstalowałem aplikację...i nadal nic. Zobaczymy co mi Polar odpowie, napisałam do nich pytanie. Telefon też posprawdzałam tak, jak gdzieś to wyczytałam. Do tej pory problemów żadnych nie miałam. Nie wiem co się dzieje. Telefon też resetowałam po ponownym wygraniu programu
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 7499
Rejestracja: 12 paź 2014, 14:32
Życiówka na 10k: 00:40:44
Życiówka w maratonie: 03:24:11
Lokalizacja: Szczecin

Nieprzeczytany post

Skoro wcześniej działało, to możliwe, że jakaś kolejna aktualizacja Flow coś namieszała.
Ewentualnie mógł się telefon zaktualizować i coś przestało być kompatybilne.
Spore rozwarstwienie telefonów z Android sprawia duże problemy programistom.

Pisz do Sport Konsulting, oni przekazują takie informacje do Polara.
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
Awatar użytkownika
Bianka16
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 752
Rejestracja: 04 lut 2018, 00:31
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Już mam... którąś godzinę przesiedziałam i tak jak Kewi mówiłeś...telefon musiał się zaktualizować i Polar Flow nie dostał zezwolenia na używanie kontaktów, stąd nie chciał nic przesłać. Już wszystko działa, ufff. Bez tej funkcji da się żyć, tylko fajniej ją mieć niż jej nie mieć. Znalazłam to w ustawieniach telefonu ...a tam otworzyłam aplikacje i troszkę na chybił trafił.
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 7499
Rejestracja: 12 paź 2014, 14:32
Życiówka na 10k: 00:40:44
Życiówka w maratonie: 03:24:11
Lokalizacja: Szczecin

Nieprzeczytany post

Chyba pierwszy raz z tego skorzystałem kilka postów wyżej :bum:
Pisałem przeglądnij uprawnienia, ale bardziej myślałem, że już się gubił przy wyborze zdjęcia :oczko:
Dobrze, że działa skoro z teko korzystasz.
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
Awatar użytkownika
Bianka16
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 752
Rejestracja: 04 lut 2018, 00:31
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Z serwisu dostałam odpowiedź, że kilku użytkowników także ten problem zgłaszało, problem został przekazany do działu technicznego i będą go rozwiązywać.

Dla osób które zderzą się z tym samym, już piszę jak sobie poradziłam.
Należy wejść w :
Ustawienia-Aplilacje-Polar Flow-Uprawnienia- ( LOKALIZACJA i PAMIĘĆ są włączone, trzeba dodać KONTAKTY)
Liga
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Posty: 12
Rejestracja: 28 mar 2018, 14:10
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witajcie, od jakiegoś tygodnia mam problem z GPS w m430 (zegarek mam od sierpnia). Najpierw przez dwa dni nie łapał w ogóle fixa. Chciałem już wysyłać na gwarancję, ale mu się poprawiło. Fixa niby łapie, ale bardzo kiepsko rysuje trasę i strasznie kłamie w tempie. Wcześniej, jak biegałem kółka po tej samej trasie (po 4 km) to ślady albo pokrywały się idealnie, albo były niewielkie różnice, teraz zdarza mu się, że ślady idą w odległości kilkunastu metrów od siebie, po dwóch przeciwnych stronach ulicy, takie jazdy to miałem na endomondo, w polarze nigdy wcześniej się nie zdarzały. Maał ktoś z was taką przypadłość? Warto reklamować? Poprzeć się historycznymi zapisanymi śladami?
marcin9709
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 702
Rejestracja: 31 paź 2015, 17:41
Życiówka na 10k: 38:50
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Jak często synchronizujesz zegarek poprzez kabel i komputer? O ile dobrze wiem to Polar informacje o GPS aktualizuje tylko podczas synchronizacji przez kabel.
5km: 17:59; 10km: 38:50; HM: 01:28:40
Awatar użytkownika
Bianka16
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 752
Rejestracja: 04 lut 2018, 00:31
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

marcin9709 pisze:Jak często synchronizujesz zegarek poprzez kabel i komputer? O ile dobrze wiem to Polar informacje o GPS aktualizuje tylko podczas synchronizacji przez kabel.
Bardzo rzadko używam kabla i nigdy tego typu problemów nie miałam ( m430), niestety, gdy wyszły te najnowsze zegarki, Polar coś pokręcił z Platformą Flow. Ile razy chcę przerzucić dane z zegarka do telefonu, muszę synchronizować kilka razy zanim się uda. Zdjęć udostępniać nie mogę. W sumie wszelkie dane pokazuje właściwie. Z serwisu dostałam odpowiedź, że wiedzą o usterce i pracują nad platformą. Jestem tylko ciekawa ile czasu im to zajmie. Powiem po cichu, że powoli zaczyna mnie to irytować i chyba rzeczywiście zacznę składać na zegarek innej firmy a ten zostanie jako zapasowy. Poczekam jeszcze ze 2-3 miesiące, jeśli sytuacja będzie jaka będzie, cóż, szkoda, bo zegarek był fajny ... przez rok :smutek:
Mimo wszystko Liga, proponuję pisać do nich, niech wiedzą, że coraz więcej osób ma jakieś problemy z ich sprzętem.
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 1757
Rejestracja: 26 lip 2013, 11:09
Życiówka na 10k: 46:03
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: Wrocław

Nieprzeczytany post

marcin9709 pisze:Jak często synchronizujesz zegarek poprzez kabel i komputer? O ile dobrze wiem to Polar informacje o GPS aktualizuje tylko podczas synchronizacji przez kabel.
Nie.
Przy połączeniu przez kabel (i FlowSync) jest aktualizowany zawsze.
Przy połączeniu z aplikacją na telefonie raz na tydzień.

Jest to wprost opisane w instrukcji:

"Dane A-GPS są aktualizowane raz dziennie. Plik z najbardziej aktualnymi danymi A-GPS jest automatycznie wczytywany do M430 przy synchronizacji z serwisem internetowym Flow za pomocą oprogramowania FlowSync. W przypadku synchronizacji M430 z serwisem przy użyciu aplikacji Flow plik A-GPS aktualizowany jest raz na tydzień.
Termin ważności A-GPS
Plik z danymi A-GPS jest ważny do 13 dni. Dokładność pozycjonowania jest stosunkowo wysoka w ciągu trzech pierwszych dni i stopniowo maleje w pozostałych dniach. Regularne aktualizacje pomagają zapewnić wysoki poziom dokładności pozycjonowania."
https://support.polar.com/e_manuals/M43 ... nt/GPS.htm
Liga
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Posty: 12
Rejestracja: 28 mar 2018, 14:10
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Hmm, a czy aktualność a-gps wpływa na działanie gps podczas rejestrowania? Myślałem, że tylko na czas łapania fixa.
szymar
Stary Wyga
Stary Wyga
Posty: 168
Rejestracja: 05 lip 2011, 14:57
Życiówka na 10k: 45
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: Wrocław

Nieprzeczytany post

Z tego co mi ostatnio polar odpisał to dane agps wpływają na jakość sygnału w trakcie całego treningu, a to ma znaczenie przy rysowaniu trasy i no podawaniu tempa chwilowego.
Biegacz, kolarz, "kulturysta", sportowy świr
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 7499
Rejestracja: 12 paź 2014, 14:32
Życiówka na 10k: 00:40:44
Życiówka w maratonie: 03:24:11
Lokalizacja: Szczecin

Nieprzeczytany post

Też się trochę zdziwiłem, ze dane A-GPS mają wpływ na całość rysowania ścieżki.
Ostatni taki problem opisany przez Polar dotyczył co prawda najnowszych chipsetów, które są w Vantage, ale możliwe, że w innych chipsetach mogą wystąpić również różne anomalie:
https://support.polar.com/en/updates/po ... -24th-2019
W mojej opinii tak to nie powinno działać.
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
ODPOWIEDZ