Nie wiem dlaczego ale ciężko obecnie o dobrego i mniejszego smartfona niż 5 cali ale na to jest sposób czyli opaska na ramię. Wkładam swojego smartfona do takiej opaski na ramię (opaska na ramię ale trzymam go w dłoni bo boje się że pewnego dnia rzepy odmówią posługi i wypadnie mi smarfon i się zepsuje a mam egzemplarz z górnej półki więc szkoda mi 449zł). 5 cali jak dla mnie rozmiar idealny nie za duży i nie za mały a 5,1 cala już za duży by był jak dla mnie.
Jak kupowałem w tym roku smartfona też chciałem jak najmniejszy by dobrze się trzymał w dłoni by móc wygodnie co chwilę zerkać jaki mam czas, dystans, prędkość średnią na ekranie ale od jakiegoś czasu mam za około 20 zł jednorazowej opłaty endomondo PRO więc nie muszę się co chwilę patrzeć z ciekawości w w ekran tylko włączam sobie lektora który mi mówi co 5 sekund prędkość średnią treningu lub inne dane jakie chce.
Obecnie biegam z moim 5 calowym Homtom HT3 Pro kupionym za 449zł. Super telefon ma m.in 4G, android 5.1 i co bardzo ważne ma wymienną baterie.
http://www.mgsm.pl/pl/katalog/homtom/ht3pro/
Wcześniej biegałem z starym smartfonem 3,50 cali Huawei Ascend Y210 i wszystko było by w nim bardzo dobrze gdyby tylko mi działał trener audio który co 5 sekund by mówił jaka jest prędkość średnia treningu ale pewnie się nie dało takich bajerów załączyć bo chodzi na starym androidzie 2.3