Jestem poczatkujacym biegaczem i chcialbym sobie kupic pulsometr ale nie chcialbym wydac duzo pieniedzy i zalezy mi na prostocie (niewymagam wielu funkcji) ale rowniez chcialbym zeby byl solidnej marki... i trafilem w internecie na rozne oferty polara (prostego, dobrej jakosci, taniego), chialem sie Was doswiadczonych biegaczy poradzic ktora z tych moich propozycji jest najlepsza oraz to czy ten wlasnie polar bedzie sie sprawdzal i czy moge byc z niego zadowolony. prosze bardzo o wasze opinie bylbym baaaardzo wdzieczny. oto one:
polar f2 http://www.sklep.4energy.pl/product995/ ... sometr_f2/
polar fs1 http://www.sklep.4energy.pl/product999/ ... metr_fs_1/
polar f1 http://www.sklep.4energy.pl/product1000 ... sometr_f1/
polar fs2 http://www.sklep.4energy.pl/product1001 ... metr_fs_2/
bardzo prosze o odpowiedz
PROSTY DOBRY SPRZET - POLAR
- Bartosh
- Zaprawiony W Bojach
Używanie F1 może być męczące bo nie pokazuje średniego pulsu z całego trenigu. Trzeba zerkać co chwilę na wyświetlacz, żeby wiedzieć co i jak. A czasami przecież można sobie pobiec tak po prostu i po treningu skonfrontować odczucia ze wskazaniami "maszyny".
Modele o których piszesz to seria Fitness (F) i nie są zaprojektowane stricte dla biegaczy. Ja się trochę przyzwyczaiłem do międzyczasów i średniego pulsu na każdym okrążeniu. Nawet na niewytyczonej trasie można w ten sposób wnioskować o tym jak przebiega trening.
Poszperaj jeszcze trochę na forum i poczytaj o opiniach na temat różnych modeli - zawsze lepiej zrobić większy rekonesans przed zakupem.
Nie wiem jak to cenowo wszystko wygląda, ale możesz zaglądnąć także na http://polar.sportkonsulting.pl/index.php?ac=201 i porównać oferty.
Powodzenia!
Modele o których piszesz to seria Fitness (F) i nie są zaprojektowane stricte dla biegaczy. Ja się trochę przyzwyczaiłem do międzyczasów i średniego pulsu na każdym okrążeniu. Nawet na niewytyczonej trasie można w ten sposób wnioskować o tym jak przebiega trening.
Poszperaj jeszcze trochę na forum i poczytaj o opiniach na temat różnych modeli - zawsze lepiej zrobić większy rekonesans przed zakupem.
Nie wiem jak to cenowo wszystko wygląda, ale możesz zaglądnąć także na http://polar.sportkonsulting.pl/index.php?ac=201 i porównać oferty.
Powodzenia!
-
- Stary Wyga
popatrz na model fs2, niewiem moze sie myle ale jak czytalem jego funkcje to chyba mial wszystkie te o ktorych mowiles: srednia HR, stoper z miedzy czasami, no i oczywiscie monitoring serca, czego wiecej jeszcze mi potrzeba?
"Ci co zaufali Panu,
Odzyskują siły,
Otrzymują skrzydła jak orły,
Biegna bez zmęczenia..."
Odzyskują siły,
Biegna bez zmęczenia..."
- Bartosh
- Zaprawiony W Bojach
Z opisu wynika, że FS 2 ma stoper z międzyczasami, ale nie jest nigdzie napisane, że przy każdym międzyczasie jest zapamiętywany średni puls danego okrążenia/międzyczasu.
Ale czy Tobie będzie taka funkcja potrzebna? Będziesz jej używał? Może wystarczy średni puls z całego ćwiczenia? W innym miejscu napisałeś, że jeszcze nie wiesz czy będziesz biegał, więc może wogóle na początku monitor pracy serca nie jest Ci potrzebny... Bez niego na prawdę da się trenować...
Pozdrawiam
Ale czy Tobie będzie taka funkcja potrzebna? Będziesz jej używał? Może wystarczy średni puls z całego ćwiczenia? W innym miejscu napisałeś, że jeszcze nie wiesz czy będziesz biegał, więc może wogóle na początku monitor pracy serca nie jest Ci potrzebny... Bez niego na prawdę da się trenować...
Pozdrawiam
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
widzę, że mój wątek na dokładnie ten sam temat został zaniechany, więc przyłączam się tu. Wielu zaleca do biegania model s120. Ma on niewątpliwie mnóstwo zalet o których można poczytać w specyfikacji. Dla mnie osobiście ma 2 istotne wady. po pierwsze jego cena istotnie przekracza 200 zł, w których chciałbym się zmieścić. po drugie nie obsługuje kodowanej transmisji. Długo zastanawiałem się nad modelem F1 / Fs1 (różnica pomiędzy nimi to chyba tylko design). Bolał mnie brak maxymalnego tętna treningu i bardzo zależało mi na kontroli strefy wysiłku czego zdaje się też nie ma.
Przejżałem linki wskazane przez KuBuSia i odkryłem, że wszytkie te pożądane cechy posiada FS2 łącznie z kodowaną transmisją i ceną w której chciałem się zmieścić. Daje sobie jeszcze kilka dni na decyzję, ale wydaje się że zostane przy Fs2. Jeśli ktokolwiek uważa, że jest to błędny wybór niech śmiało argumentuje.
Piotr
Przejżałem linki wskazane przez KuBuSia i odkryłem, że wszytkie te pożądane cechy posiada FS2 łącznie z kodowaną transmisją i ceną w której chciałem się zmieścić. Daje sobie jeszcze kilka dni na decyzję, ale wydaje się że zostane przy Fs2. Jeśli ktokolwiek uważa, że jest to błędny wybór niech śmiało argumentuje.
Piotr
-
- Stary Wyga
hehe widze Piotrze ze sie rozumiemy
bo ja tez wlasnie ten model uznalem za najlepszy i tani no i dobrej marki czyli nie jakas tandeta...
no coz bartoshu masz z tym racje ze niepowinienem sie jeszcze z tym spieszyc, lecz w moim planie treningowym mam obw1 i wb2 - obw1 to jeszcze umiem sobie z tym poradzic - niestety wb2 to wogole niemam wyczucia i tak naprawde niewiem czy dobrze to biegne...

no coz bartoshu masz z tym racje ze niepowinienem sie jeszcze z tym spieszyc, lecz w moim planie treningowym mam obw1 i wb2 - obw1 to jeszcze umiem sobie z tym poradzic - niestety wb2 to wogole niemam wyczucia i tak naprawde niewiem czy dobrze to biegne...
"Ci co zaufali Panu,
Odzyskują siły,
Biegna bez zmęczenia..."
Odzyskują siły,
Biegna bez zmęczenia..."
- Bartosh
- Zaprawiony W Bojach
kubus,
Jak możesz sobie wyobrazić OWB1, to WB2 będzie lekko powyżej
Skoro przy OWB1 możesz spokojnie konwersować, to gdy przestaniesz już tak spokojnie oddychać to będzie WB2.
Dobra, trochę w rolę adwokata diabła się wdałem. Przecież sam biegam z pulsometrem...
pikondrad,
pewnie, ze FS2 lepszy od F1. A jak brakować Ci jakichś funkcji, to zawsze można przecież sprzedaż stary i kupić nowszy model...
Powodzenia na treningach z pulsometrem
Jak możesz sobie wyobrazić OWB1, to WB2 będzie lekko powyżej

Skoro przy OWB1 możesz spokojnie konwersować, to gdy przestaniesz już tak spokojnie oddychać to będzie WB2.
Dobra, trochę w rolę adwokata diabła się wdałem. Przecież sam biegam z pulsometrem...
pikondrad,
pewnie, ze FS2 lepszy od F1. A jak brakować Ci jakichś funkcji, to zawsze można przecież sprzedaż stary i kupić nowszy model...
Powodzenia na treningach z pulsometrem