Cześć,
Biegałem parę lat w Hooka Mafate Speed 3 z których byłem bardzo zadowolony(dopóki się nie rozwaliły). Postanowiłem kupić nowe, sprzedawca polecił Mafate Speed 4 albo Tecton X 2 jako najbardziej zbliżone do nich i aktualnie dostępnych. Nie czułem między nimi różnicy w warunkach sklepowych, ostatecznie wybrałem te drugie bo podobno podeszwa ma lepszą przyczepność na skale i były lżejsze więc uznałem że warto dopłacić za lepszy komfort i bezpieczeństwo.
W praktyce szybko się okazało, że to kompletnie nieudany zakup dla mnie. Tectony wyraźnie mają gorszą stabilność od MS3. Rozumie to w ten sposób, że stopa mi "pływa" w tych sytuacjach kiedy Mafate Speed 3 zachowywał stabilność.
Biegam głównie po Tatrach choćby po trasie biegu granią Tatr. W dodatku bardzo lubię szybko zbiegać w trudnym skalistym terenie i dopiero teraz zrozumiałem jak kluczowa dla mnie jest stabilność buta i że nie mogę zejść poniżej standardu jaki dawał mi Mafate Speed 3. Czuje że straciłbym szybko równowagę gdybym się odpowiednio nie pilnował i skręcił kostkę lub gorzej.
Stąd mam parę pytań, na poziomie kompletnego żółtodzioba mimo, że w górach przebiegłem już tysiące km. Jednak z butami nie miałem nigdy wcześniej problemu i nie spodziewałem się, że jak pójdę do sklepu gdzie sprzedawca sam też sporo biega i zna się na butach to się tak źle dogadam z nim mimo że chciałem buta o najlepiej takich samych parametrach jak Mafate Speed 3. Wydaje mi się, że taki parametr jak stabilność chyba najtrudniej jest wytłumaczyć o dobrym przetestowaniu na miejscu nie wspominając.
Wdziałem gdzieś test butów i w skali 1-5 MS3 czy MS4 miały 4 jako stabilność a Tecton X2 miał 3, więc gorszą o 1 poziom ale ja subiektywnie czuję że ta różnica między Tecton X2 a MS3 jest bardziej jak między 3 i 5, i że dla mnie to jest najważniejszy parametr.
Pytania:
1. Czy jest w ogóle możliwość zakupu gdziekolwiek Mafate Speed 3? Z tego co widzę wszędzie niedostępny ale może źle szukam, a ja najchętniej kupiłbym dokładnie te co miałem.
2. Co mogę zrobić z Tectonami ? Użyłem ich tylko raz, ledwo widać oznaki zużycia i się zastanawiam czy tylko mogę je sprzedać jako używane czy da się wymienić u producenta na inny model ? Nie wiem jak to jest z Hooka czy ktoś w ogóle próbował.
3. Jaki but w takim wypadku mogę kupić żeby był najbardziej zbliżony do MS 3 ? Czy Mafate Speed 4 mogę kupić w ciemno ? Raczej inny producent odpada bo pewnie są buty które mi dadzą podobne czy nawet większe poczucie stabilności , ale Mafate Speed 3 dawało mi tez bardzo duży komfort, tak jakby ten but był idealnie wyprofilowany dla mojej stopy. Potrafiłem nieraz przebiec 50 km w górach z dużymi przewyższeniami i potem wracać z 2h autobusem z Zakopanego do Krakowa mając te buty ciągle nogach bo cały czas się czułem w nich komfortowo.