Cześć, przez dwa sezony biegałem w "Brooks Adrenaline GTS 22". Stopy mam ocenione jako supinujące.
Ostatnio "w oko" wpadły mi buty "ASICS GT-4000 3". Przymierzyłem, przebiegłem kilka metrów - bardzo wygodne i chyba faktycznie super stabilne.
Z opisu wynika, jednak że są one przeznaczone dla osób ze stopami z tendencją do pronacji.
Czy używanie ich może doprowadzić do jakich niepożądanych efektów w moim przypadku?
Buty dla stóp supinujących
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 10-15km chodu/dzien
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Jesli jesteś rzeczywiscie supinatorem (sztywna kostka, zero mobilnosci, bardzo wysokie podbicie, lekkie palce mloteczkowate (choc niekoniecznie) - klasyczny Pes Cavus) to Arenaline jako moderate stability moze byc zbyt twardy, natomiast GT 4000 to jest high stability (dla nadpronatorow z bardzo luznym stawem skokowym; tudziez dla kazdego kto boryka sie przewlekle z PF lub Achillesem) wiec zdecydowanie zbyt twardy.
Sproboj Brooks Ghost ktory ma taki sam ksztalt jak Adrenaline ale brak guidrails (wsparcia), Saucony Ride ma tez podobny fit.
Asics Gel Nimbus, NB 840, NB Fresh Foam More, Hoka Bondi, Hoka Clifton, Saucony Echelon. Oto inne pomocne buty z neutralna stabilizacja oraz zwiekszona amortyzacja aby supinator plynnie poruszal sie po ziemi.
Pozdrawiam
Sproboj Brooks Ghost ktory ma taki sam ksztalt jak Adrenaline ale brak guidrails (wsparcia), Saucony Ride ma tez podobny fit.
Asics Gel Nimbus, NB 840, NB Fresh Foam More, Hoka Bondi, Hoka Clifton, Saucony Echelon. Oto inne pomocne buty z neutralna stabilizacja oraz zwiekszona amortyzacja aby supinator plynnie poruszal sie po ziemi.
Pozdrawiam
- TomekSmig
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
Dziękuję za odpowiedź.
Na podstawie Twojego opisu stopy wnioskuję, że chyba powinienem mieć raczej buty dla stóp pronujących.
Stopy raczej stawiam bardziej na zewnętrznej krawędzi, ale z drugiej strony - nie mam wysokiego podbicia.
Na pewno mam płaskostopie i lewą stopę z niższym podbiciem niż prawą.
Na około 22-25km biegu bywa, że odczuwam kłujący ból w kolanie (lewym/prawym - różnie).
Czasami ból mija, czasami nie pozwala biec dalej.
Stabilizacji raczej potrzebuję, ale także butów z dobrą amortyzacją.
Czyżby w takim razie pierwsza ocena rodzaju stopy w sklepie sportowym była błędna i dobór Brooks Adrenaline nie do końca optymalny?
Na podstawie Twojego opisu stopy wnioskuję, że chyba powinienem mieć raczej buty dla stóp pronujących.
Stopy raczej stawiam bardziej na zewnętrznej krawędzi, ale z drugiej strony - nie mam wysokiego podbicia.
Na pewno mam płaskostopie i lewą stopę z niższym podbiciem niż prawą.
Na około 22-25km biegu bywa, że odczuwam kłujący ból w kolanie (lewym/prawym - różnie).
Czasami ból mija, czasami nie pozwala biec dalej.
Stabilizacji raczej potrzebuję, ale także butów z dobrą amortyzacją.
Czyżby w takim razie pierwsza ocena rodzaju stopy w sklepie sportowym była błędna i dobór Brooks Adrenaline nie do końca optymalny?
-
- Wyga
- Kontakt:
Z opisu wynika ze luźny staw skokowy opada powodując ruch kolan do srodka. Po czasie kolano poddaje sie siłom i zaczyna dawac znać.
Sproboj Brooks Beast GTS 23 oraz Addiction GTS 15, buty dla nadpronatorow. Jesli bole byly od miesiecy to najprawdopodobniej wkladki do butow oraz zero chodzenia boso po domu - birkenstock lub Haflinger GZL sa najlepsze.
Sproboj Brooks Beast GTS 23 oraz Addiction GTS 15, buty dla nadpronatorow. Jesli bole byly od miesiecy to najprawdopodobniej wkladki do butow oraz zero chodzenia boso po domu - birkenstock lub Haflinger GZL sa najlepsze.
-
- Wyga
- Kontakt:
Wspomniane przez Ciebie GT4000 są rowniez w tej samej klasie High/Stability co Brooks serie Beast oraz Addiction.
Asics mial kiedys podobny but Gel Foundation, byl wg mnie i moich wspolpracownikow lepszy niz jego nastepca rzeczony GT4000.
NB model 940 niestety po 4 wersjach przestali produkować...a w 1540 nie da sie biegac choc to bardzo dobry but do chodzenia/stania dla plaskostopia.
Saucony mieli swietny Redeemer najlzejszy w tej stawce ale niesty rowniez zaprzestali.
Asics mial kiedys podobny but Gel Foundation, byl wg mnie i moich wspolpracownikow lepszy niz jego nastepca rzeczony GT4000.
NB model 940 niestety po 4 wersjach przestali produkować...a w 1540 nie da sie biegac choc to bardzo dobry but do chodzenia/stania dla plaskostopia.
Saucony mieli swietny Redeemer najlzejszy w tej stawce ale niesty rowniez zaprzestali.