Pierwsze but dla 92kg - treningowo/startowe

Filcio
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

Jakiś czas temu zacząłem przygodę z bieganiem. Aktualnie używam jakichś butów z decathlona za 120 zł~ więc jest raczej kiepsko.
Jeśli chodzi o masę ciała to nie jest to otyłość ( mam około 20%bf) i. Więc wydaje mi się że dorzucając bieganie napewno coś dopalę i waga spadnie.
Poszukuję butów głownie na bieżnię ale również na asfalt. Stopa neutralna.

Z moich obserwacji najbardziej pasuje mi Novablast 3 lub nike zoom fly 5 - są bardziej dynamiczne niż zwykłe buty treningowe - lubię zapierdzielać :)
Są to buty zalecane do ok. 90 kg, czy będzie to dobry wybór na tak naprawdę pierwszy but i moją wagę ?
Chyba że są lepsze opcje za które z góry dziękuję !
PKO
OnTheRunShoesSF
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 10-15km chodu/dzien
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jesli masz rzeczywiscie stope neutralna, i zero bolu stop, achillesa, kostek, kolan, bioder czy pleców to polecam:
NB840
Saucony Echelon. Oba buty sa produkowane w 2E i 4E.
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: 3:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Produkowane mogą być, ale czy kupi jakiekolwiek buty 4E na rynku europejskim, to już bardzo wątpię. Zresztą, ja nie mam szerokiej stopy, a 2E nic tu nie pomoże-nadal drugi mały palec dostaje odciski (stopa rzymska).

Sprzedajecie coś nieszpiczastego?
Lubisz bieganie czy trenowanie cyferek?

https://runalyze.com/athlete/weuek
OnTheRunShoesSF
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ww maja U- ksztalt, zamiast V. Jedyne V-ksztalt buty jakie mamy to Speedgoat i Omni.

Wielka szkoda ze polscy dystrybutorzy nie dbaja o potrzeby ludzi z 2E czy 4E. My mamy tez 6E dostepne od NB.

Moze sproboj pol numeru w gore by zrobic miejsce na palec. Nie mloteczkujesz jeszcze? Zero metatarsalgii lub capsulitis? Odciski pod paliczkami?
Filcio
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Hej,

Dziękuję za odpowiedzi ale mam wrażenie że moja wiadomość została nie przeczytana, jedynie temat.

Ponowię zatem :
"Z moich obserwacji najbardziej pasuje mi Novablast 3 lub nike zoom fly 5 - są bardziej dynamiczne niż zwykłe buty treningowe - lubię zapierdzielać :)
Są to buty zalecane do ok. 90 kg, czy będzie to dobry wybór na tak naprawdę pierwszy but i moją wagę ?"

Buty które polecił @OnTheRunShoesSF :
NB840
Saucony Echelo

Jak rozumiem to są buty uniwersalne na których mi zależy ? Czy tylko treningowe?
OnTheRunShoesSF
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Buty które polecił @OnTheRunShoesSF :
NB840
Saucony Echelo

Jak rozumiem to są buty uniwersalne na których mi zależy ? Czy tylko treningowe?
Sa to buty ktore bym polecil sprawdzic, jako uniwersalne. Do chodzenia, biegania, czy tez startow. Jesli rzeczywiscie jestes neutralny bo jesli odczuwasz jakiekolwiek bole lub jestes nawet kelkim nadpronatorem, owe buty mogą byc zbyt miękkie dla goscia jak Ty. Jakie dystanse chodzisz/biegasz?

Wszystkie buty, szczegolnie neutralne bez zadnego wsparcia, majacy glebokie wciecia do srodka srodstopia z obu stron, moga przyczyniac sie do wszelkich dolegliwosci powiazanych z nadpronacja. Jak 99% modeli Nike.
Filcio
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

W oko wpadły mi jeszcze Saucony Endorphin Speed 3
przymierzałem ( tak jak te wspomniane przezemnie wcześniej ), nie mam problemu z miejscem w środku
Awatar użytkownika
Biegający Palacz
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 50:58
Życiówka w maratonie: 4:24:10

Nieprzeczytany post

Bierz w ciemno Novablast 3, nie zawiedziesz się.
Bieganie to jedyna rzecz, która sprawia mi radość w życiu :spoczko:
Filcio
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Właśnie się zastanawiam pomiędzy Novablast 3 a Saucony Endorphin Speed 3
OnTheRunShoesSF
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jesli w ktorym z nich bedziesz odczuwac jakiekolwiek dolegliwosci bolowe stopy lub powyzej, Twoje cialo bedzie chcialo bardziej stabilny i wspierajacy but. Wiec jesli chcesz pozostac przy Asics to Kayano 30 lub GT4000.
Lukib
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 43:35

Nieprzeczytany post

Filcio pisze: 31 lip 2023, 13:54 Aktualnie używam jakichś butów z decathlona za 120 zł~ więc jest raczej kiepsko.
Też ważę 92kg. Mam kipruny jogflow 500 z decathlonu za ~150zł, które bardzo lubie na biegi do 10km.
Filcio pisze: 31 lip 2023, 13:54 Z moich obserwacji najbardziej pasuje mi Novablast 3 lub nike zoom fly 5
Mam zoom fly 4 i biega mi się w nich dobrze <4:40/km po bieżni/asfalcie jeżeli nie ma żadnych kamyczków. Jednak przy przebiegu około 120km złapałem kontuzję i nie jest wykluczone, że brak stabilizacji w nich mógł się jakoś przyczynić.

Jeżeli nie biegasz lekkich biegów poniżej 5:15min/km to chyba nie ma co kombinować ze startówkami. Od siebie mogę polecić solarglidy lub gel-nimbusy. Ale piszesz, że lubisz zapierdzielać to pewnie zasuwasz szybciej ;)
szczympek
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 39:45
Życiówka w maratonie: 3:29:55

Nieprzeczytany post

Miałem ostatnio trening w Novablast 3, 12x1k <3:55/km. Żadnych obtarć, mięciutko, fajna responsywnosc. Jako daily trainer sprawdzi się świetnie
50latek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:47
Życiówka w maratonie: - - -

Nieprzeczytany post

Syn miał jogflow 500 z decathlon do chodzenia po szkole, były ok, jak zaczął w nich biegać to narzekał na ból łydek, ale może to kwestia początkującego biegania i braków mobilności.

Kupiłem mu (zachęcony marketingowym bełkotem) Novablast 3 i już było ok, a sobie zachęcony na forum Nb 3 w wersji TR (i to chyba nie był najlepszy pomysł, choć była super promka). Buty na codzienne krótsze wybiegania, BS, 2 zakres ok, na szybkie bieganie już gorzej, chociaż jak ktoś ma tylko 1 parę to od biedy mogą być jako uniwersalne. I na pewno nie nadają się dla pronatorów, zgodnie z recenzjami całkowity brak stabilizacji (biegamy często na orliku 200 m i na zakrętach przy dla nas szybszych tempach 3:40-4:15 trzeba uważać), także przy szczególnie w dłuższych wybieganiach w lesie jest to odczuwalne, stopa bardzo ucieka do wewnątrz. Stopa szeroka też odpada.
No i my waga 65-75, dla 90kg to nie wiem, czy nie za mało amortyzacji, szczególnie na dłuższe wybiegania to raczej wtedy odpada, ale to pewnie sprawa indywidualna. Na krótsze szybsze treningi to może i na 90 kg będą ok., może nawet lepsze niż dla kogoś 70 kg.
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: 3:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

50latek pisze: 02 sie 2023, 19:25 No i my waga 65-75, dla 90kg to nie wiem, czy nie za mało amortyzacji, szczególnie na dłuższe wybiegania to raczej wtedy odpada, ale to pewnie sprawa indywidualna.
Jasne, że indywidualna. Na zeszłoweekendowym 50k widziałem niejedną osobę w escalantach-podeszwa 24 mm (przód /tył). Sam biegłem w bucie z podeszwą 33, ale gdybym miał do wyboru novablast i escalante, to na te pierwsze nawet nie spojrzałbym (ważę 65 kg). Kwestia indywidualna. :-)
Lubisz bieganie czy trenowanie cyferek?

https://runalyze.com/athlete/weuek
50latek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:47
Życiówka w maratonie: - - -

Nieprzeczytany post

Ja nie wiem ile mm podeszwy maja novablast i inne buty, nie sprawdzałem nigdy tego parametru. a nb 3 pewnie by na ciebie nie weszły, skoro masz bardzo szeroką stopę.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ