Smrodek Vibram Fivefingers

kfswww
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Drodzy forumowicze

kupiłem sobie rok temu Vibram fivefingers v-trek. chodzę w nich, biegam bez spiny, zdarzało mi się wchodzić w nich do strumienia czy morsować.

od jakiegoś czasu śmierdzą niemiłosiernie zgnilizną. jeśli kilka dni nie chodzę w nich, zapach staje się coraz bardziej intensywny. prałem wielokrotnie (piorę co wyjście, najrzadziej co 2 wyjścia), suszę prawidłowo (bez kaloryfera, pozostają mokre mniej niż doba). próbowałem mrozić w zamrażarce kilka dni (trochę pomogło), moczyć w pigułkach do uzdatniania wody (nie pomogło).

ktoś może ma jakieś patenty na utrzymywanie tych butów w wersji nie śmierdzącej?
PKO
RysK0
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Profilaktycznie, stosuję to :
https://sklep.barwa.com.pl/balnea/145-s ... 50-ml.html
Rozpylam obficie, bezpośrednio do obuwia, u mnie się sprawdza w zwykłym jak i do biegania.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Spirytus, może być salicylowy.
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jak zgnilizną to nie wiem, prawdopodobnie musisz je szybko suszyć po użyciu.
Żeby się pozbyć teraz, możesz spróbować dobrego patentu z ubrań, czyli pomoczyć kilka godzin w roztworze kwasu cytrynowego, takiego spożywczego, a potem normalnie wypierz. Nie wiem jak zadziała na klejenia, ale spirytus też jest ryzykowny. Razem z nimi wrzuć wszystkie skarpetki w których chodzisz, nie tylko w tych butach. Stopy natrzyj kilka razy żelem lub płynem do dezynfekcji rąk (albo spirytusem). Jeśli będzie powracało, to możesz zacząć myśleć o jakimś dezodorancie do stóp. Chodzi o to, żeby pozbyć się ze skóry i z tekstyliów tych bakterii, które teraz powodują ten zapach (i skolonizować jakimiś innymi, bo bez bakterii nie jest zdrowo).
pawo pisze: 15 sty 2023, 18:52 Spirytus, może być salicylowy.
Salicylowy zostawia osad na powierzchniach. Nie wiem czy po jednym użyciu, ale po kilku już tak.
kfswww
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Kangoor5 pisze: 16 sty 2023, 09:27 Jak zgnilizną to nie wiem, prawdopodobnie musisz je szybko suszyć po użyciu.
Żeby się pozbyć teraz, możesz spróbować dobrego patentu z ubrań, czyli pomoczyć kilka godzin w roztworze kwasu cytrynowego, takiego spożywczego, a potem normalnie wypierz. Nie wiem jak zadziała na klejenia, ale spirytus też jest ryzykowny. Razem z nimi wrzuć wszystkie skarpetki w których chodzisz, nie tylko w tych butach. Stopy natrzyj kilka razy żelem lub płynem do dezynfekcji rąk (albo spirytusem). Jeśli będzie powracało, to możesz zacząć myśleć o jakimś dezodorancie do stóp. Chodzi o to, żeby pozbyć się ze skóry i z tekstyliów tych bakterii, które teraz powodują ten zapach (i skolonizować jakimiś innymi, bo bez bakterii nie jest zdrowo).
Salicylowy zostawia osad na powierzchniach. Nie wiem czy po jednym użyciu, ale po kilku już tak.
z resztą butów nie mam problemu, rotuję buty, dbam o stopy, w żadnych innych butach tak nie mam, a mam ich trochę. wydaje mi się że chodząc w wodzie złapały jakąś bakterię. suszę zawsze szybko, zostawiam je na szafie, nie zamykam w pudełku. zaraz po wysuszeniu lekko zalatują, a po 1-2 dniach od wysuszenia czuć je na kilka metrów.
nie pomyślałem o spirytusie, spróbuję dzisiaj, mam izopropyl w domu, musze tylko kupić butelkę z rozpylaczem. jak nie pomoże to spróbuję z kwaskiem cytrynowym.

dzięki za porady, napiszę co wyszło
Awatar użytkownika
janekowalski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:38:26
Życiówka w maratonie: 02:59:42
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wstaw buty do worka plastikowego. Formalina 10% odrobinę do nakrętki po butelce wlej i wstaw do każdego buta ostrożnie. Worek zamknij szczelnie na dobę. Patent na buty wspinaczkowe jaki mi kiedyś zdradził pan zajmujący się dezynfekcją obuwia. Działa nieźle. A drugi sposób to mydło i szczoteczka do zębów.
www.sznrunner.blogspot.com - mój biegowy blog
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ