Niedrogie buty z dobrą amortyzacją
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam wszystkich!
Chcę wrócić do biegania i potrzebuję niedrogie buty z dobrą amortyzacją.
Obecnie tylko siłownia z wyłączeniem nóg ze względu na chondromalację rzepki obu kolan. Ból tylko na zmianę pogody. Ewentualnie po przeciążeniu kolan w pracy.
Chcę jednak coś zacząć robić z dołem ciała. Myślę, że pomoże to też w ustabilizowaniu kolana i wzmocnieniu mięśni. Jak się uda to wrócę to nóg podczas ćwiczeń.
Dystans do 10km. Może 20km. Asfalt.
Wiek 33 lata, 183cm, waga 91kg, rozmiar ok. 45.
Jak wszystko będzie ok, to zastanowię się nad poważnymi butami.
Chcę wrócić do biegania i potrzebuję niedrogie buty z dobrą amortyzacją.
Obecnie tylko siłownia z wyłączeniem nóg ze względu na chondromalację rzepki obu kolan. Ból tylko na zmianę pogody. Ewentualnie po przeciążeniu kolan w pracy.
Chcę jednak coś zacząć robić z dołem ciała. Myślę, że pomoże to też w ustabilizowaniu kolana i wzmocnieniu mięśni. Jak się uda to wrócę to nóg podczas ćwiczeń.
Dystans do 10km. Może 20km. Asfalt.
Wiek 33 lata, 183cm, waga 91kg, rozmiar ok. 45.
Jak wszystko będzie ok, to zastanowię się nad poważnymi butami.
- Sikor
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 40:35
- Życiówka w maratonie: 3:13:29
- Kontakt:
Jak to czytam, to bardziej Cie widze na rowerze niz w bieganiu.
Przynajmniej kolana nie beda tak mocno obciazane.
Przynajmniej kolana nie beda tak mocno obciazane.
- Sikor
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 40:35
- Życiówka w maratonie: 3:13:29
- Kontakt:
A myslisz, ze z takimi problemami polubisz sie z bieganiem?Obecnie tylko siłownia z wyłączeniem nóg ze względu na chondromalację rzepki obu kolan. Ból tylko na zmianę pogody. Ewentualnie po przeciążeniu kolan w pracy.

BTW biegales juz w ogole, czy dopiero planujesz?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:59
- Życiówka w maratonie: 2:59:13
Dzięki chondromalacji zapoznałem się blisko z kwasem hialuronowym. Na szczęście pomógł

viewtopic.php?f=28&t=58398 Komentarze
-
- Rozgrzewający Się
-
- Rozgrzewający Się
Dwukrotnie stosowałem u ortopedy w oba kolana. Poprawa na 3-4 tygodnie. Lepszy wynik uzyskałem po zastosowaniu trzymiesięcznej kuracji zastrzykami podskórnymi z BPC. Tam poprawę odczuwałem na 6 miesięcy.Siedlak1975 pisze: ↑01 wrz 2022, 09:36Dzięki chondromalacji zapoznałem się blisko z kwasem hialuronowym. Na szczęście pomógłSzykuj około 1000zł na zastrzyk a potem jeśli zadziała i zostanie kasa to sobie kupisz buty
![]()
-
- Rozgrzewający Się
Odnalazłem swoje stare Najacze do biegania. Wczoraj podreptałem z żonką 2 km. Bólu nie odczułem, ale przy każdym odbiciu odczuwałem, że "mam kolana". Dokupiłem też prasę do ławeczki do treningu nóg. Po pierwszym treningu (średni) nic mi nie było. Myślę, że podciągnę nogi w domu przez kilka miesięcy i od wiosny wlecą te buty z amortyzacją. W związku z tym proszę o podpowiedzenie modeli 
New Balance Fresh Foam 1080v11 - M1080C11 będą OK?

New Balance Fresh Foam 1080v11 - M1080C11 będą OK?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:42
- Życiówka w maratonie: 2:47:03
Coś w tym jest!
Zastanawiam się, jak z tym "wyłączeniem nóg" na siłowni. Może jednak ktoś doradzi ćwiczenia, które pomogą się wzmocnić nogi pod kątem biegania i nie będą pogłębiały problemów? Nie musisz robić maksów w trójboju siłowym, ale słabe nogi + duża masa brzmi jak przepis na rozwalone stawy.
Ja miałem problem z chondromalacją, gdzieś w 2009 roku chyba jeśli dobrze pamiętam. Szybko rosła mi wydolność, więc błyskawicznie zwiększałem objętość. Buty byle jakie, twarda nawierzchnia, technika byle jaka. I nogi pewnie też słabe, "nieobudowane".
Przed powrotem do biegania sporo kręciłem na orbitreku, co kontynuuję do dziś (oczywiście to inny ruch), myślę, że takie ćwiczenia bez przeciążeń jak przy bieganiu pomagają rehabilitować kolana i ogółem też przyspieszają regenerację tkanek. Do tego stopniowo ćwiczenia siłowe na nogi przy poprawnej technice i niekoniecznie testując swoje limity.
Nie wierzę, że droga do sprawności to "nie używać kolan".
Od ponad dekady nie wiem, co to znaczy mieć problemy z kolanami przy bieganiu. W tym momencie to dla mnie w zasadzie kompletna abstrakcja.
To takie wtrącenie nie do końca na temat (a może właśnie na temat). Po prostu widzę to tak, że amortyzowane buty to dodatek, ale warto szukać sposobu na rehabilitację kolan i wzmocnienie nóg przez ćwiczenia. Jak nogi są słabe to wcale się nie dziwię, że każdy krok idzie prosto w stawy...
Powodzenia!
10k: 35:42 | M: 2:47:03
-
- Rozgrzewający Się
Trochę do zgubienia nadmiaru jest, ale podana przeze mnie waga to nie jest opona. Mam sporo mięsiwa :D Staż ćwiczeń z przerwami to 17 lat. Obecnie w ciągu 1,5 roku.

Nogi nadal mam spore i silne - nie patyki xD
Na ten moment zostawiam izolowane ćwiczenia nóg i wydaje mi się, że bedzie dobrze. Na wiosnę porządne buty i zobaczymy co będzie.
Pozdrawiam wszystkich!