Buty do biegania asfalt, chodnig (amortyzacja), 8-10km * x4. amator

80808
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć. Szukam butów do biegania w mieście i w 100% po betonie, asfalcie, itp. I teraz pytanie na ile tutaj znaczenie ma waga, dystans, wzrost raczej odpada, coś jeszcze względem buta ?
Wzrost 175, waga ~ 70 kg, stopa chyba neutralna, może z delikatną supinacją. Docelowo chciałbym 4-5 x 5-10km może bardziej 4x ~ 8km. Raczej średnim, powolnym tempem pod 4-45 do 5:30. Oczywiście jeśli możliwości, zdrowie i samopoczucie pozwolą to czemu nie szybciej i więcej.
W każdym razie, zacząłem sobie biegać rekreacyjnie, parę kilometrów już zrobiłem i pytanie jak bardzo duży wpływ mają buty na zdrowie nóg i ile warto wydać - czy but musi być trochę, bardzo, super miękki skoro taka nawierzchnia ? To są plany, ale może się skończyć na 2-3 wyjściach po 4-5km, zależy od pracy i chęci.

Szukam chyba czegoś pośredniego, nie chcę raczej poduszkowca, czegoś super miękkiego na start, bo wydaje mi się, że nie będę czuł stabilności, nie chcę się w bucie "zapadać", ani też czegoś super sztywnego - żeby guma nie robiła z tego jednego sztywnego kawałka. Stopa lubi buty trochę szersze, neutralne, bo już po cywilnych butach wiem, że nietypowe wykończenia dają dyskomfort. Drop to nie grubość podeszwy, ale raczej w obu kwestiach też coś pośredniego i na pewno przewiewne - na lato.

I tutaj butów nawet od jednego producenta są czasami dziesiątki, a cena od 200 do 1000zł, ja chciałem wstępie poszukać czegoś w graniach 400-500zł, może coś na promocji, zeszłoroczny model. Ale "czytam" opinie i np. taki Nike Pegasus Zoom 39 - niby szerszy, a w komentarzach...za wąski. Niby bardziej przewiewna cholewka, a w minusach o ile są, że zbyt mało przewiewna. A niby polecany, uniwersalny itd.

Nie mam dużego doświadczenia i raczej z cywilnych butów nie lubię butów ślizgających się, a podczas lekkiego deszczu sobie biegam, nie lubię też braku stabilności i bardzo ciężkich butów. Mam właściwie takie codzienne Adidasy i Nike jakieś Lite Racer gdzie waga to w obu parach do 250g (drugich nie pamiętam, nie mam ich teraz w domu).
Na ile bardziej amortyzowanych, miękkich potrzebuję przy moich preferencjach i wadze etc., a może wcale nie ?
Drugie pytanie - nie mam sklepów, takich typowych dla biegaczy, wszystko przez internet, może wymiana, ale na ile w ogóle patrzeć na np. buty "marki" Decathlon, Joma, Reebok Nike, Adidas, Asics, UA, może New Balance - wolałbym coś z popularniejszych co "łatwo" dostać.

Sam znalazłem - UNDER ARMOUR Flow Velociti Wind, niestety nie ma już męskich czy w moim rozmiarze (43), ale opis i opinie wydają się pasować. Asics GEL-PURSUE 7, ale też w Polsce trudno dostać, może jeden sklep.
Parę modeli z przecen:
- Reebok Floatride Energy 4
- Nike Performance AIR ZOOM RIVAL FLY 3
- ASICS GT 2000 10
- adidas SolarGlide 5 (ciężkie?)
- Saucony Ride 14 (za miękkie)

Podobno w niektórych "już" po paruset kilometrach "pada" ta cała technologia czasami, znika częściowo, dla niektórych w całości poduszka czy inna technologia, tego wolałbym uniknąć. Jeśli moglibyście coś doradzić, wskazać jakieś inne modele lub któryś z ww czy ogólnie czego szukać. Dziękuje.
PKO
Awatar użytkownika
SzymonBiega
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Zobacz sobie NB 1080v10.
Można jest teraz dostać w całkiem fajnej cenie. Są miękkie, dosyć lekkie i fajnie oddają energie ;)

Mają specyficzny zapiętek który nie wszystkim odpowiada.
Korona Maratonów Polskich 2018-2020.
PB:
5km 18:29,
10km 40:49
15km: 1:02:55
HM 1:29:17
M 3:58:20
mach82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Na stronie Reeboka masz teraz wysokie przeceny m.in. na modele floatride 4. Najtańszy jest za 265 pln, ale z darmowym kodem zniżkowym z groupona wyjdzie ok 230 pln.
https://www.groupon.pl/kody-rabatowe/reebok
To są bardzo uniwersalne buty do biegania przez cały rok w różnych tempach. Dobra waga buta, zaawansowany technologicznie ( m.in. pianka pebax, więc się nie uklepie), wytrzymała guma karbonowa. No i nie są to poduszkowce - jest tam sporo amortyzacji, ale nie bardzo miękkiej.

Te buty underarmour wyglądają na zupełną padakę, więc dobrze że ich nie kupiłeś.
Blog
Komentarze do bloga

10 km: 45:24 (2017) -> 42:04 (2018) -> 41:15 (2019)
HM: 1:42:54 (2017) -> 1:36:33 (2018) ->1:31:20 (2019)
80808
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

mach82 pisze: 12 cze 2022, 16:49 Na stronie Reeboka masz teraz wysokie przeceny na modele floatride 4.
Te buty underarmour wyglądają na zupełną padakę, więc dobrze że ich nie kupiłeś.
Hej, dzięki. Mówisz o UNDER ARMOUR Flow Velociti Wind ? Z opisu i "recenzji" wydawały się "fajne" i pasujące. Pewnie bym je zamówił przynajmniej żeby przymierzyć i sprawdzić gdyby były dostępne bez problemu.
Zamówiłem te Reeboki zobaczymy co przyjdzie, latem lubię naprawdę przewiewne buty. Myślałem czy nie wziąć w tym samym czasie jakiś drugich do porównania bo u siebie nie mam za bardzo gdzie sprawdzić. A 2-3 modele na krzyż w sieciówce to nie to samo co sklep ze ~ 100 tylko do biegania.
Ewentualnie jeszcze jakiś pomysł, skoro te Reeboki są średnio miękkie to może coś troszkę bardziej amortyzowanego ?
mach82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ten underarmour ma małą amortyzację. Dodatkowo nie ma gumy pod podeszwą, a więc słaba trakcja na mokrej nawierzchni i niska wytrzymałość jak w banku. Dodatkowo - drogi. To jest but na szybkie jednostki w suchych warunkach chociaż trzeba by było sprawdzić czy nie ma dużych problemów z niestabilnością tych butów.

Reeboki są dla mnie średnio miękkie, ale nadal dosyć mocno amortyzowane. To jest bardzo udane uniwersalne połączenie. Dla mnie to znaczy, że nogi są bardzo dobrze chronione, ale przesadnie nie zapadasz się w piance. Ważysz 100 kg że potrzebujesz "poduszkowców"?
Blog
Komentarze do bloga

10 km: 45:24 (2017) -> 42:04 (2018) -> 41:15 (2019)
HM: 1:42:54 (2017) -> 1:36:33 (2018) ->1:31:20 (2019)
80808
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

mach82 pisze: 13 cze 2022, 17:55 Ten underarmour ma małą amortyzację. Dodatkowo nie ma gumy pod podeszwą, a więc słaba trakcja na mokrej nawierzchni i niska wytrzymałość jak w banku. Dodatkowo - drogi. To jest but na szybkie jednostki w suchych warunkach chociaż trzeba by było sprawdzić czy nie ma dużych problemów z niestabilnością tych butów.

Reeboki są dla mnie średnio miękkie, ale nadal dosyć mocno amortyzowane. To jest bardzo udane uniwersalne połączenie. Dla mnie to znaczy, że nogi są bardzo dobrze chronione, ale przesadnie nie zapadasz się w piance. Ważysz 100 kg że potrzebujesz "poduszkowców"?
Hej. Buty kupiłem, ale troszkę dziwnie mi się w nich biega. Tak jakby były mniej stabilne :P Może to poprzez fakt, że biegałem wcześniej na najzwyklejszych płaskich-twardych "adidasach", a te są wyższe i bardziej miękkie ? Niestety obecnie z powodu pewnego problemu nie za bardzo mogę biegać ;)

Wracając do tematu butów - przymierzałem Adidasy Supernova+(bo znalazłem w opisie "dodatkową warstwą pianki Boost pod śródstopiem i lekko poszerzoną podeszwą" i wydaję się lepsze poprzez to, że są szersze w ogóle, w śródstopiu, przodostopiu, a tak szczerze to w lato, przy takich upałach jak teraz chciałbym coś naprawdę super przewiewnego. Kto wie jako drugą parę te Reeboki może zostawię, ale ja bym mógł w nich w zimę chodzić ;) A tutaj chyba wystarczyłaby mi dosłownie sama super lekka siateczka.

Więc jeśli ktoś patrząc na powyższe ma jeszcze jakiś model do polecenia:
- drop jak w Adidas Supernova+ lub nawet minimalnie mniejszy (żeby mieć jakąś amortyzację),
- ogólnie niezbyt "wysokie", niby gdzieś trzeba amortyzację upchnąć, ale niektóre wydają mi się zbyt wysokie jeśli idzie o podeszwę,
- szerokie na całości stopy jak AS+ (lub szersze, ale nie mniejsze),
- bardzo przewiewne

Cena w sumie trudno powiedzieć bo na razie średnio mogę biegać, a poza tym może będą jako drugie bardziej chodzi o znalezienie czegoś fajnego. Z własnych poszukiwań po sieci - ewentualnie Solar Glide 5 - są tak samo chyba szerokie i komfortowe, tak samo ciężkie (heh, czuć to), Asics Gel-Pulse 12 pasują poza szerokością (niskie, amortyzacja), nie widzę nigdzie nowych BROOKS Ravenna 9, Brooks Ghost 13, tylko drop jest 12mm.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ