Buty do marszu

Awatar użytkownika
marwal
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć i czołem! W związku z tym, że jest to mój pierwszy post na forum - serdeczne dzień dobry wszystkim :)

Temat trochę nietypowy, ponieważ poszukuję butów do marszu. Długiego marszu po asfalcie/chodniku. Dystanse rzędu 10 km i więcej. Do tej pory chodziłem w Under Armour Charged Impulse, głównie dlatego, że kupiłem je tanio, są lekkie i wydawały się wygodne. Na dłuższą metę okazuje się jednak, że wcale takie wygodne nie są. Jestem w temacie kompletnie zielony - po prostu lubię po pracy iść na spacer. Próbowałem zrobić research, ale nie znalazłem butów do "chodzenia", za to znalazłem opinie, że buty do biegania nie do końca się nadają. Jak w takim razie wybrać wygodne, lekkie i przewiewne, które nadadzą się do takich długich spacerów?

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki!
PKO
Awatar użytkownika
Jelon
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 39.49 (chodem:)
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Moim zdaniem najlepsze będą buty z niezbyt wysoką podeszwą i niewielkim dropem, w sklepach najlepiej szukać w kategoriach "startowe" lub "treningowo-startowe". Sam stosuję do chodu sportowego modele New Balance 1500 lub Hanzo R, adidas adizero lub Nike zoom streak, jest też kilka spoko modeli z Decathlonu.
Keep walking...

Więcej o mnie: http://jelon.blog

To give anything less than your best is to sacrifice the gift. Steve Prefontaine
Awatar użytkownika
marwal
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki za propozycje!

Pytanko: czemu buty z grubszą podeszwą i lepszą amortyzacją sprawdzą się gorzej?
Awatar użytkownika
Jelon
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 39.49 (chodem:)
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Moim zdaniem różnica polega na tym, że podczas biegu następuje większe odbicie do góry (i większe oscylacje środka ciężkości), przez to potrzebujemy większej amortyzacji, a wysoka podeszwa pomaga też wykorzystywać energię z odbicia. W marszu nie potrzeba aż takiej amortyzacji, a niższe buty są w tym wypadku po prostu wygodniejsze (to moje subiektywne zdanie). Zresztą najlepszym rozwiązaniem jest sprawdzić to w praktyce, mnie po bardziej amortyzowanych butach bardziej bolały mięśnie, niż po lekkich, niezbyt wysokich butach :taktak:
Keep walking...

Więcej o mnie: http://jelon.blog

To give anything less than your best is to sacrifice the gift. Steve Prefontaine
Awatar użytkownika
marwal
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Póki co, zamówiłem na próbę NB Fresh Foam 880v11 i Asicsy Gel-Cumulus 23. Spróbuję poszukać też propozycji podanych przez Ciebie i faktycznie porównać je bezpośrednio
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ