Mimo, że biegam już parę lat to nadal mam problem z zakupem butów. Miałem dopiero 4 pary butów, w tym jedne te najtańsze od Kalenji. Kolejne 2 pary to były buty polecone przez doradcę - najpierw Mizuno Wave Advance, a później Mizuno Wave Ultima 11 (chyba tylko Mizuno było w niskiej cenie i dużym rozmiarze). Ogólnie Mizuno pasowały dość dobrze, jednak po zakupie kolejnych butów - NB Zante Pursuit (dostałem informację o dużej przecenie i tylko dlatego zdecydowałem się na zakup) - uświadomiłem sobie jak Wave Ultima 11 są ciężkie. W międzyczasie miałem jeszcze Nike Pegasus 34m (chyba taki numer modelu) oraz Asics GEL-EXALT 5. Obie pary kupione przez internet - obie nietrafione. Nike ogólnie mi nie pasowały, a Asicsy po przebiegnięciu 1-2 km piłowały w palce.
Przechodząc do meritum - czy wszystkie buty jednej firmy mają mniej więcej ten sam krój. Tzn. jeśli jedne Asicsy mi nie pasowały to czy odpuścić sobie tą firmę, a jeśli w NB biega mi się świetnie to kupować tylko NB? W takim wypadku na + Mizuno i NB, a na - Asics i Adidas. Do przetestowania zostały jeszcze m.in. adidasy. A może ktoś również nosi duży rozmiar (30,5 cm) i poleci konkretną firmę, a może i model? Niestety w większości sklepów po wybraniu rozmiaru i ceny do 250-300 zł nie ma żadnych wyników .
Ostatnio zmieniony 29 wrz 2021, 18:23 przez marcin9709, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie, różne modele (np. na asfalt - szybkie startowe albo do długich wybiegań ; terenowe - na krótki albo długi dystans (ultra) etc. ) tego samego producenta, mają różne tzw. kopyto (kształt).
I to jest normalne, i tak powinno być.
Poza tym różnią się jeszcze wieloma innymi sprawami - konstrukcja, materiały, drop itp. itd.
Kupuje ktoś buty do biegania przez internet? Jeśli tak to jaki sklep polecacie? Najlepiej taki z darmową dostawą, zwrotem i bezproblemowym zwrotem pieniędzy.
marcin9709 pisze: ↑27 wrz 2021, 07:03
Kupuje ktoś buty do biegania przez internet? Jeśli tak to jaki sklep polecacie? Najlepiej taki z darmową dostawą, zwrotem i bezproblemowym zwrotem pieniędzy.
Na zalando też czasem trafiają się buty biegowe - sprawdź. Tam zazwyczaj masz pewny zwrot. Może trafi się akurat model, którego szukasz? Jednak ten sklep to nie jest taka zła rzecz.
Polecam jeszcze Sklep Biegacza.
Młody amator, który całe życie zmagał się z nadwagą. Z 107 do 69 kg - aktualnie 74/75.
O ile w runnersclub wyświetliło mi parę produktów to w sklepie biegacza po wybraniu rozmiaru i ceny nic mi nie pokazało .
W sklepach "nie typowo biegowych" nie podobają mi się opisy i często brak informacji o wadze buta, wadze biegacza, dropie i innych ważnych kwestiach.
marcin9709 pisze: ↑27 wrz 2021, 07:58
O ile w runnersclub wyświetliło mi parę produktów to w sklepie biegacza po wybraniu rozmiaru i ceny nic mi nie pokazało .
W sklepach "nie typowo biegowych" nie podobają mi się opisy i często brak informacji o wadze buta, wadze biegacza, dropie i innych ważnych kwestiach.
A na czym Ci dokładnie zależy? Ja teoretycznie staram się unikać kupna butów przez internet, bo ostatnio trafiłem parę, która bardziej podczas biegania sprawia mi dyskomfort, niż możliwość realizacji zadanego treningu. Nie mówię, że te buty są złe, ale mam dziwne przeczucie, że zawsze jak coś kupuje przez internet, to źle trafię. Ze sklepem biegacza nie miałem jeszcze żadnych problemów, które Ty wymieniasz. Ja to chyba zamiast skupiać się na opisach, to reserach zbieram wśród znajomych i dopiero kupuje - a to też poniekąd spory błąd.
Młody amator, który całe życie zmagał się z nadwagą. Z 107 do 69 kg - aktualnie 74/75.
marcin9709 pisze: ↑27 wrz 2021, 12:08
Byłem 2 razy w sklepie biegacza, ale w moim rozmiarze mieli tylko buty w cenie ponad 500 zł. Jednak przez internet można coś taniej kupić.
I teraz warto zadać sobie pytanie, czy 500 zł za but to dużo? Jeżeli jest dobry do nas, dopasowany, będzie długo trzymał i odpowiednio działał. Do tego jeszcze czasem zdarza się tak - przynajmniej u nas w ZS - jest taki sklep, który idealnie dobierze Ci ten but uwzględniając to czy masz supinację czy pronacje stopy... Teoretycznie 500 zł raz na kilka miesięcy to nie jest aż tak duży wydatek, jeżeli chodzi o buty do biegania. No ale rozumiem, nie każdy ma ochotę tyle na buty wydawać, bo czasem też i inne wydatki się zdarzają.
Ale często też spotykam się z ludźmi biegającymi w Alphaflay'ach, gdzie te buty typowo do szybkiego biegania są, a Ci biedni ludzie czasem za kupę siana kupują buty za ponad 1000 zł, a dopiero zaczynają swoje przygody biegowe. Gdzie jak wiemy, ten but to typowy but startowy.
Z butów, które miałem do tej pory, zdecydowanie najlepsze są NB Fresh Foam Zante Pursuit. Idealne do startów i szybkich treningów. Kupiłem je w promocji za 200 zł więc chyba tylko trzeba polować na okazje. Jedyny plus to duże rozmiary wolniej schodzą
Teraz się zastanawiam jak ja mogłem półmaraton przebiec w 1.5x cięższych Mizuno
marcin9709 pisze: ↑27 wrz 2021, 17:25
Z butów, które miałem do tej pory, zdecydowanie najlepsze są NB Fresh Foam Zante Pursuit. Idealne do startów i szybkich treningów. Kupiłem je w promocji za 200 zł więc chyba tylko trzeba polować na okazje. Jedyny plus to duże rozmiary wolniej schodzą
Teraz się zastanawiam jak ja mogłem półmaraton przebiec w 1.5x cięższych Mizuno
Ja aktualnie w posiadaniu Cloudflow od ON Running. Wiem jedno, to na pewno nie są dla mnie buty do biegania, jak tylko się skończą, czym prędzej wybiorę się po inny model butów.
Kupiłem 3 pary butów. Nie czytałem o nich żadnych opinii, bo szybko schodziły, a że jest darmowy zwrot to się nie zastanawiałem
Korzystał ktoś, albo może się wypowiedzieć na temat któregoś modelu?
Reebok FLOATRIDE ENERGY 3 ADVENTURE
Nike DOWNSHIFTER 10
Nike ZOOM SPAN 3
Które zostawić? Teraz głównie potrzebuję butów na długie wybiegania i wolniejsze treningi. Moja waga to ok. 81 kg.
Raczej nie oczekiwałbym magicznej formuły, że ktoś poleca, lub nie poleca. Każda stopa, ruch stopy, ruch nogi, ruch motoryczny twojego ciała - to wszystko jest inne. To, że komuś but pasuje, nie znaczy, że
będzie pasował tobie. Skoro zamówiłeś, to sprawdź na własnej "nodze" a potem dokonaj wyboru. Niestety, ale ciężko będzie odpowiedzieć na Twoje pytanie, bo to tylko i włącznie będzie subiektywne odczucie danej osoby, a wcale nie musi wstrzelić się w Twoje.
Tylko, że nawet ciężko znaleźć informację czy but jest na długie wybiegania, na jaką wagę biegacza itp. W sklepach dla biegaczy są takie informacje, a na stronach producentów zamieszczają krótkie opisy.
Reebok FLOATRIDE ENERGY 3 ADVENTURE - to jest technilogicznie dosyć zaawansowany but ze sporą amortyzacją i ze wzmocnioną cholewką. Teoretycznie powinien się sprawdzić w każdych warunkach. Ja używam wersji bez końcówki adventure (różnica w cholewce) i sprawdza się zarówno przy szybszym biegu jak i wolnych dłuższych wybieganiach.
Te dwa modele Nike to bardzo podstawowe modele biegowe, ale może któryś z nich spełni Twoje oczekiwania.
Dla cięższych biegaczy mozna popatrzeć w stronę np. Saucony Triumph 19, Brooks Glycerin 19, Asics Kayano Lite 2 lub Mizuno Wave Rider 25. Najlepiej przymierzyć przed kupnem
Najlepiej sprawdzać na stronie producenta. Co do Reebooków to kompletnie się nie orientuję, natomiast Nike - Zoom Span pierwszy raz słyszę o czymś takim, i na stronie nike.com nic takiego nie znalazłem. Natomiast Downshifter to podstawowy but do biegania - czyli najprostsza pianka, niskobudżetowa cholewka. Od tych z Decathlonu odróżnia je zapewne dodatkowa guma na podeszwie. Każdy producent ma takie w swoim portfolio i one gdzieś tam są, jak ktoś jest przywiązany do marki, a chce nie za dużo zapłacić. Przeważnie w sieciach mają dużo tych modeli. To jest taki bardziej budżetowy Pegasus, do wszystkiego, niczym szczególnym się nie wyróżniający.
Co do samej wagi, to sam goły parametr nic nie mówi. Pytanie jak z lądowaniem, czy lądujesz przed środkiem ciężkości na pięcie, na śródstopiu, na palcach. Masz wąską czy szeroką stopę, jak sytuacja z łydkami, czy masz problemy z Achillesami, czy nigdy z tym nie było problemów. Czy chodzisz na co dzień w amortyzowanym obuwiu z podwyższoną piętą, czy w płaskich butach. Stopy - stabilizacja i mobilność, czy potrzebujesz sztywniejszej mocniej wspierającej cholewki, czy lekkiej skarpetowej. Ja tam bym zdalnie nie wybierał, zdecydowanie lepiej jest przymierzyć kilka różnych i sprawdzić co komu pasuje. Chociaż akurat sam Altry kupiłem zdalnie, ale wiedziałem czego dokładnie potrzebuję i w tych założeniach nie było właściwie niczego konkurencyjnego, a na miejscu nigdzie nie mieli.