Szerokość buta? [Saucony Peregrine 10]

panem
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć wszystkim,
chciałbym prosić o poradę odnośnie dopasowania butów, zapewne jest tu sporo doświadczonych osób.
Zawsze miałem problem z dopasowaniem butów, nawet tych na codzień - jeśli były zbyt wąskie, to musiały się rozbić, a w międzyczasie powodowały ból/obrzęk stopy, itp.

Z butami do biegania/górskimi jest jeszcze gorzej, jak chodzę/biegam to najmniejszy palec ucieka jakby na zewnątrz, przez to cały czas jest uciskany i robi się odcisk. Dodatkowo dwa środkowe palce lekko na siebie nachodzą.
Co do nachodzenia, to widziałem jakieś silikonowe separatory, ale co z małym palcem? Czy szersze buty załatwią ten problem?

Przymirzałem Peregrine 10, rozmiar 44 wydaje się dobry na długość. 44.5 też byłby ok, ale największym problemem jest ten mały palec - tutaj obstawiam, że taki but się już nie rozbije?

Być może ten model nie jest przeznaczony dla mnie? Jeśli tak, to czy możecie polecić modele, które prawdopodobnie się sprawdzą?
PKO
Awatar użytkownika
Deter
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Altra
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zobacz też coś z butów Topo.

Wysłane z mojego Pixel 5 .
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

Są takie cienkie skarpetki z palcami, nazywają się linery, zakłada się je pod właściwe skarpety i przeważnie usuwają problem otarć czy odcisków na palcach stopy.
No a na szeroką stopę rozwiązaniem są odpowiednio szerokie buty :). Większość butów biegowych jest okropnie wąska także dla mnie. Szeroki przód buta (ang wide toebox) mają buty barefoot, np Merrelle, bardzo dobre (ale drogie) są Altry, np Lone Peak, a z trekkingów niskich szerokie są np Merrelle Moab Vent.
The faster you are, the slower life goes by.
nrg1978
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Spóźniona odpowiedź, ale...

Biegam w damskich Peregrine 10 wersja Wide, jest tam mnóstwo miejsca na palce. Miałam wcześniej ten sam problem.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ