rudebwoy pisze: I tu pytań kilka dla użytkowników:
- pod treningi na odcinkach do 1000m wystarczą te przeznaczone na biegi krótkie czy lepiej te na średnie/długie?
- jaka byłaby optymalna ilość i długośc kolców (zakładając że nie będę trenował w deszcz)?
- czy kolce powinny być idealnie dopasowane rozmiarowo czy też tak jak w biegach długich trzeba zostawić jednak trochę marginesu?
W kolcach nie tyle ma znaczenie liczba wkrętów (chociaż też), co profil i konstrukcja buta. A w takich kolcach typowo sprinterskich to daleko byś nie pobiegł, one są bardzo sztywne i skonstruowane tak, że biega się praktycznie na palcach.
Zatem zdecydowanie kolce do biegów średnich i długich, krótkie wkręty.
Co do rozmiaru - ja zawsze biegałam w przyciasnych, bo but musi dobrze pracować razem z nogą. Zresztą buty do biegania też mam zawsze na styk, takie przyzwyczajenie (dlatego sformułowanie, że w butach do biegania "trzeba zastawić trochę marginesu" jest nieprawdą, bo to kwestia upodobań).
Rolli, u nas stróżów na stadionach to raczej nie ma, jeśli są - to pilnują murawy na części piłkarskiej, kolce na nogach ich nie obchodzą bo pewnie nawet nie wiedzą, co to jest

.