Cześć,
Mam spory dylemat.
Biegam sobie amatorsko i wydaje mi się, że nadszedł czas by zainteresować się jakimś zegarkiem pod tą aktywność.
Biegam w tej chwili wraz z planem treningowym Endomondo i chciałbym to kontynuować. W tej chwili biegam z telefonem w ręku.
Moje wymagania co do zegarka:
-współpraca z endomondo wraz z możliwością wgrywania planów treningowych
-zadowalający pulsometr
-pokazywanie średniego tempa, tempa chwilowego, dystansu wraz z komunikatami o tempie na danym odcinku (co 1km np)
-możliwość odtwarzania muzyki (poprzez słuchawki bt), bez konieczności noszenia ze sobą smartfonu
-idealnie by było gdyby to był smartwatch, przez co nosiłbym go na codzień, więc nie szkoda by mi było na niego kasy
Rozważane przeze mnie opcje:
1. Polar m430 (o ile mozna wgrywać aktywności na endomondo oraz plany treningowe z endomondo- nie musi ich wrzucać z automatu, jeśli będę mógł sobie sam stworzyć np. interwały jak w planie treningowym, a potem wrzucić moj trening do endomondo
2. Samsung Galaxy watch + pulsumetr piersiowy (bo ponoć pulsometr w tym smartwatchu jest kiepski do aktywności). Ponoć można na ten smartwatch ściągnąc endomondo- jeśli tak to czy jest ono w pełni funkcjonalne, tzn mogę biegać plany treningowe endomondo z poziomu tylko tego smartwatcha?
3. Olać zegarek, kupić saszetkę na telefon, pulsometr napiersiowy i w ten sposób biegać treningi
4? - moze macie lepsze pomysły
Jaki zegarek pod plany treningowe endomondo
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 38:37
- Życiówka w maratonie: 3:13:59
Ten polar, o którym piszesz chyba nie ma muzyki, prawda?
Co do tempa chwilowego, to nie wiem czy jakiś zegarek z budżetu, o którym piszesz będzie w tej kwestii solidny. Zależy też co rozumiesz pod pojęciem "chwili". Jeżeli kilka sekund to chyba kiszka,ale też czy do amatorskiego bieganie potrzebne jest tempo aż tak chwilowe?
Może Garmin 245 Music? https://buy.garmin.com/pl-PL/PL/p/64669 ... 0-02120-30 ?
Co do tempa chwilowego, to nie wiem czy jakiś zegarek z budżetu, o którym piszesz będzie w tej kwestii solidny. Zależy też co rozumiesz pod pojęciem "chwili". Jeżeli kilka sekund to chyba kiszka,ale też czy do amatorskiego bieganie potrzebne jest tempo aż tak chwilowe?
Może Garmin 245 Music? https://buy.garmin.com/pl-PL/PL/p/64669 ... 0-02120-30 ?
koń może wypić cały deszcz jeśli jest spragniony.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 49,10
- Życiówka w maratonie: brak
Oczywiście- pisząc chwilowe- miałem raczej na mysli powiedzmy z ostatniej minuty, tak by wiedzieć w miare na bieżąco czy utrzymuję stałe tempo. Ten Garmin super, ale chyba jednak za drogi i zbyt zaawansowany jak na moje potrzeby. Potrafi odczytać plany treningowe z Endomondo?
Co do muzyki- fakt, zapomniałem ze ten Polar nie ma takiej opcji.
Cały czas biję się z myślami czy zasadnym jest, bym taki zegarek kupował.
Bo tak- lubię biegać, gdy coś mi gra w uszach- moze być radio, może być tidal, spotify, mp3- obojętnie. A zegarek z taką opcją (dorzucając opcję gps, kompatybilność z endomondo, poprawnośc działania pulsometru) już trochę kosztuje.
Bieganie z telefonem w ręku jest niewygodne i chyba zaburza trochę prawidłowe ruchy, no ale w ten sposób przebiegłem już około 1000km.
Jesli już miałbym wydać 1000 zł i więcej to chciałbym, żeby był to już bardziej smartwatch, bym mógł go mieć cały czas na ręce i cieszyć się jego użytecznością każdego dnia i dodatkowo podczas biegania. Z drugiej strony nie chcę też kupić smartwatcha, w którym kuluje opcja "sportowa" (np poprzez brak komunikacji, bądź problematyczną komunikację z endomondo, nieużyteczny pulsometr, itp)
Idealnym zegarkiem byłby więc dla mnie smartwatch, który z powodzeniem może być używany do biegania.
Ewentualnie niedrogi zegarek typowo sportowy, który będzie mi służył tylko do biegania i słuchania muzyki.
Co do muzyki- fakt, zapomniałem ze ten Polar nie ma takiej opcji.
Cały czas biję się z myślami czy zasadnym jest, bym taki zegarek kupował.
Bo tak- lubię biegać, gdy coś mi gra w uszach- moze być radio, może być tidal, spotify, mp3- obojętnie. A zegarek z taką opcją (dorzucając opcję gps, kompatybilność z endomondo, poprawnośc działania pulsometru) już trochę kosztuje.
Bieganie z telefonem w ręku jest niewygodne i chyba zaburza trochę prawidłowe ruchy, no ale w ten sposób przebiegłem już około 1000km.
Jesli już miałbym wydać 1000 zł i więcej to chciałbym, żeby był to już bardziej smartwatch, bym mógł go mieć cały czas na ręce i cieszyć się jego użytecznością każdego dnia i dodatkowo podczas biegania. Z drugiej strony nie chcę też kupić smartwatcha, w którym kuluje opcja "sportowa" (np poprzez brak komunikacji, bądź problematyczną komunikację z endomondo, nieużyteczny pulsometr, itp)
Idealnym zegarkiem byłby więc dla mnie smartwatch, który z powodzeniem może być używany do biegania.
Ewentualnie niedrogi zegarek typowo sportowy, który będzie mi służył tylko do biegania i słuchania muzyki.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 38:37
- Życiówka w maratonie: 3:13:59
Hm, nie wiem czy którykolwiek zegarek potrafi odczytać plany z endo. Ale na garmina przesyłasz treningi ułożone w ich aplikacji co jest bardzo łatwe. Więc sprawdzasz na endo co masz biec i w aplikacji programujesz taki sam trening. I gra gitara.
Jeżeli chodzi o zasadność kupna zegarka to moim zdaniem bardzo warto.
Możesz kupić:
https://www.decathlon.pl/saszetka-na-sm ... 97581.html i biegać z telefonem przy pasie. Wygodniej niż w ręku. I to chyba najtańsza opcja.
Ja bym zastanowił się mimo wszystko nad zegarkiem (np jakiś starszy Garmin - nie wiem jak działają inne) i biegasz z dodatkiem telefonu do słuchania muzyki, albo np Sansa Clip. To bardzo mały odtwarzacz w formie klipsa.
Jeżeli chodzi o zasadność kupna zegarka to moim zdaniem bardzo warto.
Możesz kupić:
https://www.decathlon.pl/saszetka-na-sm ... 97581.html i biegać z telefonem przy pasie. Wygodniej niż w ręku. I to chyba najtańsza opcja.
Ja bym zastanowił się mimo wszystko nad zegarkiem (np jakiś starszy Garmin - nie wiem jak działają inne) i biegasz z dodatkiem telefonu do słuchania muzyki, albo np Sansa Clip. To bardzo mały odtwarzacz w formie klipsa.
koń może wypić cały deszcz jeśli jest spragniony.
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Nie znam zegarka, który automatycznie czyta plan z Endomondo.
Będziesz musiał chyba to ręcznie sobie wrzucać na podstawie Endomondo.
Wysłane z mojego SM-G950F .
Będziesz musiał chyba to ręcznie sobie wrzucać na podstawie Endomondo.
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze
Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 49,10
- Życiówka w maratonie: brak
Dzięki za odpowiedzi. Śledząc już trochę to forum tak podejrzewałem, że będzie problem z wgraniem planów treningowych endomondo, ale wolałem tego nie sugerować
. Pocieszające jest, że w Garminie mogę sobie bez problemu "zaprogramować" trening taki jak mam w Endomondo. Rozumiem, że po wrzuceniu do Endomondo- zostanie zaliczone to jako zaplanowany trening? Czy z Polarem jest podobnie? Tzn czy też bezproblemowo można programować treningi i pozniej wrzucać je do Endomondo?
Czy ktoś z Was miał do czynienia z Samsungiem Watch i czy może potwierdzić, że mozna nam zainstalować w pełni funkcjonalne Endomondo?

Czy ktoś z Was miał do czynienia z Samsungiem Watch i czy może potwierdzić, że mozna nam zainstalować w pełni funkcjonalne Endomondo?
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
W Polar Flow treningi planuje się rewelacyjnie. Oczywiście taki odbyty trening możesz podpiąć w Endomondo pod zaplanowany.
Mój Blog "Luźne wpisy"