Dziwne odczucia z Kiprun Long.

ZbyszekXYZ
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć, zapuściłem się i ważę 83kg przy 178cm wzrostu. Biegałem w Glove 3, sporadycznie w błotnistą pogodę w Kanadiach 7 oraz ubitych już pewnie Asicsach J33. Z racji wagi przy napadach na częste wybiegania odczuwałem czasem ból albo w kolanach, albo w piszczelach.
Kupiłem bardo amortyzowane Kiprun Long i się dupło. Odczucia podczas biegu są gorsze, wolniej i gorzej się biega pomimo że sprężynują niesamowicie.
Po tygodniowym bieganiu tylko w Kiprunach nie potrafiłem chodzić sprężyście, podbiegać! Gdy przyszło mi przebiec w innych butach przez ulicę nie potrafiłem się odbić, biec.
Powróciłem do Merrellów i sprężystość wróciła.
Pytanie-czy każdy z przesiadających się na bardzo amortyzowane buty ma takie same odczucia? Czy bieganie w Hoka One One jest takie samo(miałem zamiast nich kupić model Clifton). Czy jest sens dalej w nich biegać, co mi to da? Na koniec pytanie logistyczne, kupiłem je na kartę Decathlon ale odciąłem metki w butach, da się to zwrócić?

Edit:
Wiem już że nie można zwrócić butów z odciętymi wewnętrznymi metkami. Nie wiem jednak nadal czy przykładowo Hoka One One dają takie same, ch... doznania.
PKO
xpok
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja jak z nisko amortyzowanych butów przesiadłem się na wysoko (Altra) to miałem podobne odczucia. Najlepiej to w ogóle biega mi się na boso :) ale w Altrach mnie nic nie boli. Dopóki nie zejdę z wagą jeszcze z 15kg to nie będę narażać stawów.
ZbyszekXYZ
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wiesz xpok jestem niemiło zdziwiony jak bardzo te buty mnie upośledziły przez tylko tydzień ich używania. Miały mi pomóc, dać ochronę podczas większej dla mnie częstotliwości wybiegań.
Piszesz że w Altrach masz podobnie odczucia wiec zmiana tych Kiprunów na inny, amortyzowany model za dużo mi nie da. Muszę zatem po prostu czasami hamować się w rzadkich bo rzadkich napadach nadmiernej aktywności i tyle. Nie mam co szukać ochrony w amortyzacji bo to tylko mi szkodzi. Całe szczęście że nie kupiłem przymierzanych w Sklepie Biegacza Cliftonów bo wyrzucenie w błoto 450zł zamiast 250 jeszcze bardziej boli choć i to wk... .
Pewnie znajdą się głosy o pracy nad techniką gdy zacznie coś tam mnie pobolewać ale po prostu nie chcę się w to bawić. Biegam dla przyjemności, satysfakcji i wolę na kilka dni przystopować niż zachowywać się jak niektórzy biegacze którzy więcej czasu spędzają na samych przygotowaniach niż na bieganiu. Czasami takich widuję opartych o sygnalizację, ćwiczących a potem patrzę w jaki sposób biegną. To tak jak to noszenie toreb z sieciowych siłowni... .
Dobra, dzięki że choć jedna osoba mi odpowiedziała, czyli nadmierna amortyzacja nie jest dla mnie. Dzięki.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ