poszukuję butów, w których mógłbym w miarę bezpiecznie przebiec Bieg Marduły (bez większych aspiracji - chciałbym po prostu ukończyć bieg w dobrym zdrowiu) i wygodnie realizować inne wycieczki biegowe w Tatrach

Mam niestety problemy z Achillesem i dlatego preferowałbym buty z dropem 8-10 mm; przy mniejszym dropie dość boleśnie odczuwam każde dłuższe wybieganie.
Aktualnie użytkuję jako buty trailowe Asicsy Fuji Trabuco 6 - całkiem wygodne buty, ale przyczepność nie jest, delikatnie mówiąc, ich najmocniejszą stroną. W Tatrach bardziej sprawdzały się nawet moje zjechane Salomony X-scream 3d, które wykorzystuję bardziej na asfalt / ścieżki leśne.
Parę par przymierzyłem, niektóre mnie nieco rozczarowały (Adidasy Terrex Agravic - to był mój pierwszy typ, ale po przymiarce entuzjazm się zmniejszył), inne zaskoczyły na plus (Salomony Speedcross Vario - bardzo fajnie dopasowane i wydaje się, że nie powinny się zbyt łatwo ślizgać na mokrej skale, zupełnie inny but niż zwykłe Speedcrossy). Na chwilę obecną skłaniam się właśnie ku ww. Salomonom, generalnie mam raczej pozytywne doświadczenia z produktami tej firmy.
Jeżeli ktoś miałby jakieś inne sugestie, to będę wdzięczny za każdą propozycję.